понедељак, 11. јун 2012.

Камиј Писаро





Камиј Писаро (фр. Camille Pissarro; 10. јул 1830 — 13. новембар 1903) је био француски импресиониста. Рођен на Антилима, један је од учесника прве изложбе импресиониста у Паризу 1874. У касној фази определио се за поентилизамСераа и Сињака.
Живот и дело
Детињство
Камиј Писаро родио се 1830. године на острву у Карипском мору. Његова породица је имала једну галантеријску продавницу и живела је на горњем спрату у пространом апартману са погледом на главну улицу. У малом пристанишном граду Шарлоте Амелије било је јако узбудљиво и ту су долазили бродови који су доносили робу. Град је имао статус „слободног пристаништа“ и у њега су улазили бродови који су саобраћали и превозили робу измађуАмерике, Европе и Африке. Са својом породицом Камиј је говорио француски док је са домородим црначким становништвом говорио шпански или енглески.
 Школа у париском интернату и почетак уметности
Са дванаест година родитељи су га послали у интернатску школу у Париз. Директор школе је запазио таленат младог Камија и саветовао му је да у тропским крајевима где је живео слика палме и Камиј када је отишао кући послушао је његов савет. Тако он када се 1874. године вратио кући на острво све своје слободно време користи за сликање не сам палми већ и другог егзотичног биља као и догађаја из живота око њега. Свугде са собом носи свој блок за скицирање и у овим цртежима налазимо његову нарав искреног и једноставног посматрача. У пристаништу слика бродове који долазе и живот око њих. Како није нашао на разумевање код својих родитеља за свој интерес он одлучује да побегне од куће.
 Бег од куће и пут за Венецију
Камиј је са своје 23 године осетио први пут сласт слободе коју је неочекивано стекао. Он прави цело време скице, слика акварелом, прави цртеже у оловци и тушу и своја дела подписује на шпанском језику са Pizzarro.
1852. године су се његови родитељи помирили са његовим амбицијама, он се враћа кући да би отпутовао на студије уметности у Париз.
 Студије у Паризу
На предавањима академских учитеља Писаро није налазио инспирацију и интересовао се за уметничке правце који нису били примани од страбе широке јавности. У њиховим делима је почео да налази сличности са својим убеђењима и начином посматрања. Он је сваку страну предложка верно бележио и интересовао се за светло и светлосне услове и схватао га је као неодељив део предмета који осветљава.
 Тврда критика
Већина стручњака није разумевала значај овог доба и промена која су ова дела делила и раздвајала од класике- заступници ов „старе школе“ сликарства и сликарских техника су нови начин сликања сматрали грешкама од стране сликара.
Налажење властитог стила је за младог сликара било јако сложено. Нагла промена је настала када је сусрео Клода Монеа и Пола Сезана и захваљујући њима налази многа познанства која су у његово дело унели нове подстицаје и нови изглед.
 Писаров највећи обожаватељ
Неколико година пошто је Камиј дошао у Париз, његови родитељи су оставили радњу на управљање управнику и настанили се у Паризу. Они су изнајмили служавку по имену Јулија Велај, која је постала највећи обожавалац Камијевих дела и његова целоживотна сапутница и имали су шесторо деце.
 Тежња за незевисношћу
Онерасположени са оштром критиком официјалних изложби 1874. године Писаро и Моне организовали су независне изложбе на којима су касније учествовали многи авангардни уметници Реноар, Сисле, Дега, Сезан и други. Прве изложбе су се сусрели са оштрим критикама и први пут је уведен појам „импресионизма“ као увредљиви назив за слику а затим и правац чији припадници су се тешко доживели признања за њиховог живота. Писаро се обрео у средишту импресионистичког покрета. На седмој изложби импресиониста, 1882. године, Писаро је изложио низ слика са темом сељака, које су изазвале одушевљење код критичара и писца Ј. К. Уисманса. И Дега је био задивљен Писароовим сељацима.
 Експерименти
Камиј Писаро је експеримантисао са теоријом светла и студирао је утицај светла, климе и годишњих доба, доносио нове технике у уметности. Своја сазнања је спојио у нови стил који је остао као самосталан стил у импресионизму. Био је јако признат и као учитељ и постао је средиште групе сликара Реноара, Монеа, Дегаа, као и Сезанакоји су га респектовали и ценили његово сликарство и обраћали му се када би тражили извор за инспирацију.
 Слава на крају живота
У 74. години коначно је доживео уважавања које га је целога живота избегавало и његове слике се продају на аукцијама по већим ценама, а нова генерација га воли и прихвата. Он никада није изгубио способност да задржи одушевљење и љубав према природи, као и способност да захвати живот на платну са јасноћом и незаборавном љубкошћу.
Активни и продуктивни сликар је умро од тровања крви 1903. године у Ле Хавру у Француској.




недеља, 10. јун 2012.

PROCEDURA ZA OSNIVANJE PREDUZEĆA


 

Društva sa ograničenom odgovornošću

Pre sačinjavanja dokumenata neophodnih za registraciju, osnivači moraju da daju podatke, odnosno pribave sledeću dokumentaciju:
  1. Overena fotokopija lične karte - ako je osnivač fizičko lice. Overena fotokopija rešenja o registraciji pravnog lica, ako je osnivač pravno lice (sa svim prilozima, iz koga se vidi sedište, kapital, odgovorna lica itd.)
  2. Podaci o punom i skraćenom nazivu preduzeća. Pun naziv mora da sadrži najmanje jednu od delatnosti kojima će se preduzeće baviti (Preduzeće za ...). S obzirom na to da ne mogu dva preduzeća poslovati pod istim imenom (nazivom, firmom) pre definitivnog opredeljivanja za ime po pravilu u Trgovinskom sudu vrši se provera podataka o registrovanom imenu.
  3. Dokazi vezani za korišćenje prostora u kome će se nalaziti sedište preduzeća:
a) dokaz o vlasništvu (izvod iz zemljišnih knjiga, ugovor o otkupu) ako se kupuje prostor; ili
b) ugovor o zakupu, ali sa dokazom o vlasništvu za zakupodavca.
c) Dokaz o uplati osnivačkog uloga - izveštaj poslovne banke o deponovanim novčanim ulozima na privremenom računu - sa naznakom za koje preduzeće je uplaćen i koliko predmetni ulog iznosi u dolarskoj protivvrednosti na dan uplate, bez obzira na valutu koja se uplaćuje.
d) Minimalni novčani deo osnovnog kapitala društva sa ograničenom odgovornošću iznosi ukupno USD 5.000,00 u dinarskoj protivrednosti na dan uplate, s tim da novčani osnivački ulog pojedinog člana ne može biti manji od USD 500,00 u dinarskoj protivrednosti na dan uplate.
Najmanje polovina navedenog iznosa mora biti uplaćena odmah, dakle pre podnošenja zahteva za osnivanje preduzeća, o čemu se dobija overena potvrda od banke, dok druga polovina mora biti uplaćena u roku od dve godine od dana registracije preduzeća.
Osnivački ulog može biti unet i u opremi (stvarima), ali Trgovinski sud, u takvoj situaciji, traži procenu vrednosti uloga, urađenu od strane ovlašćenog procenjivača, bez obzira na to što osnivač poseduje fakture na svoje ime.
e) U osnivačkim aktima moraju biti opredeljene šifre delatnosti kojima će se novo preduzeće baviti, po jedinstvenoj, zakonom predviđenoj, nomenklaturi, uz naznaku koja će šifra predstavljati pretežnu delatnost preduzeća u prvom periodu nakon osnivanja.
f) Osnivač(i) moraju imenovati lice/a koja će biti ovlašćena za zastupanje firme, direktora i eventualnog zamenika direktora, predsednika Upravnog odbora i sl.
Za lice (lica) ovlašćeno za zastupanje firme potrebno je dostaviti kopiju lične karte ili pasoša.
g) Nakon kompletiranja dokumentacije sledi overa akata u sudu (Odluke ili Ugovora o osnivanju, potpisa lica ovlašćenog za zastupanje). U slučaju potrebe, postoji mogućnost da osnivač jednim paušalnim punomoćjem, ovlasti jedno lice za potpisivanje Odluke/Ugovora o osnivanju i statuta, kao i drugih potrebnih akata.
h) Taksa za overu odluke odnosno ugovora o osnivanju varira u zavisnosti od visine osnivačkog kapitala, a za uplaćeni osnivački kapital od 2.500,00 USD iznosi cca 2.500,00 dinara.
Sudska taksa za upis osnivanja u Registar Trgovniskog suda u Beogradu iznosi 1.500,00 dinara a paušal za osnivanje ca. 2.500,00 dinara. Taksa za upis u Registar jedinica razvrstavanja Republičkog zavoda za statistiku iznosi 130,00 dinara a taksa za upis u registar carinskih obveznika ca. 600 din (iznos taksi i paušala su podložni promenama).
Ukoliko se radi o unošenju opreme (stvari) koja predstavlja osnivački ulog, bez obzira na postojanje faktura, sud traži procenu ovlašćenog procenjivača - čiji honorar zavisi od vrednosti uloga.
i) Nakon dobijanja rešenja o upisu osnivanja u registar Trgovinskog suda potrebno je:
a) izraditi pečat preduzeća;
b) izvršiti upis preduzeća u Registar jedinica razvrstavanja Republičkog zavoda za statistiku;
c) otvoriti žiro račun preduzeća kod ZOP-a;
d) zaključiti Ugovor o deponovanju sredstava sa poslovnom bankom čiji će deponent biti preduzeće;
e) izvršiti upis u registar Carinskih obveznika ukoliko se preduzeće bavi spoljnom trgovinom u Saveznoj upravi carina.
Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća - Kragujevac

PROCEDURA ZA OSNIVANJE RADNJE

Privatni preduzetnik je fizičko lice koje radi sticanja dobiti osniva radnju i samostalno obavlja delatnost.
Pod radnjom se podrazumeva: prodavnica, radionica, kancelarija, biro, servis, agencija, studio, pansion, apoteka, ordinacija i sl. (najčešće skraćenice u praksi: STR ­ samostalna trgovinska radnja; SZR ­ samostalna zanatska radnja; SUR ­ samostalna ugostiteljska radnja i sl.)
OPŠTI USLOVI koje mora da ispuni fizičko lice koje želi da osnuje radnju su:
  1. da ima opštu zdravstvenu sposobnost, ako Zakonom o privatnim preduzetnicima za obavljanje određenih delatnosti nije drukčije određeno;
  2. da ima osnovno obrazovanje, ako Zakonom o privatnim preduzetnicima za obavljanje određenih delatnosti nije drukčije određeno;
  3. da je poslovno sposoban;
  4. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;
  5. da ima opremu i kadrove koji su propisani za obavljanje delatnosti, kao i odgovarajući prostor, osim ako priroda delatnosti, odnosno poslova to ne zahteva.
Ministar za privredu i privatizaciju određuje delatnosti za čije obavljanje nije potreban poseban prostor.
Pored navedenog, za delatnost javnog prevoza putnika i stvari fizičko lice ne može biti u radnom odnosu, a javni prevoz putnika i stvari mora obavljati autobusom, odnosno teretnim motornim vozilom.
Fizičko lice koje namerava da osnuje radnju, podnosi prijavu opštinskoj jedinici lokalne samouprave nadležnoj za poslove privrede u opštini gde će imati poslovno sedište.
Prijava sadrži:
  1. lično ime, broj lične karte i matični broj podnosioca prijave;
  2. prebivalište i adresu stanovanja;
  3. zanimanje;
  4. izjavu podnosioca prijave: da ima osnovno obrazovanje, ako za obavljanje određene delatnosti nije propisan uslov u pogledu školske spreme; da odlukom organa starateljstva nije stavljen pod starateljstvo; da mu u smislu člana 8. Zakona o privatnim preduzetnicima nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti i da li će delatnost obavljati iz radnog odnosa;
  5. naznačenje delatnosti radnje i firmu (naziv) radnje;
  6. naznačenje adrese prostorije u kojoj će se delatnost obavljati, odnosno adrese poslovnog sedišta;
  7. osnov korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati, odnosno adrese poslovnog sedišta;
  8. datum početka rada radnje, odnosno obavljanja delatnosti.
Ako osnivač u momentu podnošenja prijave ne ispunjava uslove u pogledu stručne spreme ili zdravstvene sposobnosti, daje izjavu da će zaposliti radnike koji te uslove ispunjavaju.
Osnivač radnje uz prijavu podnosi:
  1. dokaz da je stekao poslovnu sposobnost pre punoletstva, ako nije punoletan;
  2. dokaz o ispunjavanju uslova u pogledu opšte zdravstvene sposobnosti i dokaz da ima opremu, kadrove i odgovarajući prostor za obavljanje delatnosti, ako su isti posebnim zakonima propisani;
  3. dokaz o osnovu korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati;
Osnivač radnje može dati nadležnom organu uprave na uvid originalne javne isprave ili može priložiti overene kopije tih isprava.
Kao dokaz o osnovu korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati, služi svaka isprava o pravu svojine (vlasnički list, ugovor o kupoprodaji), ugovor o zakupu i drugi pravno valjani akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja prostora.
Delatnost se može obavljati i u drugim prostorima (a ne samo poslovnim prostorijama) kao što su: pomoćne prostorije, tavani, šupe, zajedničke prostorije u stambenim zgradama, delovi stana i slično, pod uslovom da isti ispunjavaju propisane uslove.

Lekovita tibetanska gljiva




tibetanska-gljiva
Lekovita tibetanska gljiva je veoma retka gljiva iz Indije.

Poslednjih nekoliko godina intenzivno je ispitivana u Nemačkoj i mnogi stručnjaci se slažu da odlično deluje kao prevencija u očuvanju zdravlja te delotvorno deluje na mnoge bolesti.

Gljivu su odgajili tibetanski monasi.

Iako je ova gljiva veoma retka, zbog svoje lekovitosti, može se kupiti čak i na našem području u bolje snabdevenih prodavnicama.

Slede njene osnovne karakteristike:

  • Pomaže kod bolesti srca i obolelih srčanih krvnih sudova, razlaže holesterol u krvnim sudovima.
  • Reguliše probleme žuči, čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i razlaže žučni kamen
  • Prirodno je sredstvo za potenciju kod žena i muškaraca
  • Sama gljiva stvara antibiotike i leči upaljena mesta u organizmu
  • Reguliše krvni pritisak
  • Poboljšava rad bubrega i kontroliše mokraćne puteve
  • Zadržava metastaze i njihov dalji razvoj
  • Sprečava brzo starenje.
  • Smanjuje osećaj zamora usled stresa.
  • Poseduje sve vitamine neophodne za život

Način pripreme

Prelije se količina od dve supene kašike, oprane gljive sa 1/4 nekuvanog mleka 1,5% (upotrebiti samo H-mleko). Nakon 24 časa ocedi se mleko kroz plastičnu cetku (nikada ne koristiti metalnu cetku ili kašiku). Proceđeno mleko je gotovo za piće.

Gljiva se zatim dobro opere pod tekućom vodom i vrati u opranu posudu. Prelije se ponovo mlekom. Posuda se drži pokrivena na sobnoj temperaturi. NIKADA u frižideru.

Mleko se pije 20 dana uvek uveče, pre spavanja. Nakon 20 dana usledi pauza od 10 dana. Kura se ponavlja sve do nastupanja poboljšanja.

Ako se gljiva ne prelije mlekom, pocrni i nakon 24 časa gubi svoju moć lečenja. Dakle, i tokom pauze od 10 dana, gljiva se redovno pere i preliva mlekom. Zdrava gljiva se udvostruči za 17 dana. Možete je poloviti i dati prijateljima i rođacima.  Nakon ispakivanja je potrebno odmah promeniti mleko.

Jedna kura traje 20 dana, zatim 10 dana pauza. Kura mora da se ponovi barem 3 puta.

Gljivu je doneo profesor Sokolovski, sa univerzitetske klinike u Glewitz-u (Poljska), koji je radio 5 godina u Indiji .Oboleo je od raka jetre i lečili su ga monasi ovom gljivom. Vratio se iz Indije 1997. god. i prilikom povratka je zamolio da mu daju komad gljive. 

Privatnost

Slikarsko radno mesto
Po uzoru na Monea.

Spremili smo fotografiju za baku

Jos jedna fotografija za baku

Buba i Lena na zadnjem sedistu Daninog auta, jaako je vruce i duva promaja.
 Idemo Mostanicu na rostilj. i da igramo frizbi. Lena to voli.
Samo da izdrzimo do tamo, bas, bas je vruce...i muzika je preglasna...
Ludilo !!!
- Lena to je fensi...kroz grad i selo i ja  vise volim klimu i zatvorene prozore...:-)
09.05. 2012  

I ovo je za baka Jasminu. 

Katja ima jednu godinu i za neki dan ide na more. Bice joj lepo.

петак, 8. јун 2012.

Međuljudski odnosi stradaju zbog ličnih interesa


 Misleći na svoje ciljeve – bez obzira da li su u pitanju lični ciljevi ili dokazivanje pred drugima- mogu uticati na ishode tih ciljeva. Različiti ciljevi i sredstva kojima dolazite do njih mogu imati jake efekte na vaše odnose sa ljudima koji vas okružuju. Ova studija objavljena je u časopisu Ašociation of Psyćological Science

 Superiornost
 Kultura i medjuljudski odnosi

Ljudi sa ''velikim ambcijama'' imaju stalnu potrebu da rade na sebi. Žele bolje ocene, veću prodaju, više novca, imanja, uspeha... Sa druge strane, ljudi sa takozvanim '' performističkim ambicijama''(ciljevi koje je jako teško postići,uvek najbolji) pokušavaju da nadmaše druge, da dobiju bolje ocene od drugih, da imaju veću prodaju od kolega, da budu ''radnik meseca''. Obe vrste ambicija mogu u određenim situacijama biti korisne. Međutim istraživači Marijn Poortvliet i Celine Darnon sa Francuskog Klermont Univerziteta, ispitivali su uticaj takvih ambicija na odnose sa ljudima koji vas okružuju.

Poortviet se fokusirao na međuljudske odnose- koliko su iskreni i otvoreni kada rade u kolektivu. ''Ljudi sa ''Performističkim ambicijama'' su dosta ''prevrtljivi'', a razlog za to je prilično očigledan- kada želite da nadmašite druge, ne možete biti iskreni sa njima. Polazite od sebe i mislite da će sve što izgovorite biti iskorišćeno protiv vas.''

Sa druge strane, ljudi koji pokušavaju da se poboljšaju imaju prilično otvorene odnose. '' Ako je krajnji cilj da se poboljšate, onda je jedan od načina da to uradite da budete kooperativni sa drugim ljudima.'' Ovo pomaže u poboljšanju radnog okruženja, iako ljudi sa ovakvim ciljevima ne razmišljaju mnogo o društvenim odnosima. '' Oni nisu stvarno altruisti. Društvene razmene jednostavno vide kao sredstvo koje će im pomoći da lakše dođu do cilja.''- rekao je Poortviet.

Ovim istraživanjima su došli i do zaključka da su ljudi sa ''velikim ambicijama'' bolji slušaoci i prihvatioci tuđih mišljenja od ljudi sa ''performističkim ciljevima'' koji uvek radije kažu '' Ja sam u pravu, vi niste''.

Nije uvek loše imati takmičarski duh. '' Na primer, ako želite da budete olimpijski šampion, naravno da je lepoimati ''velike ambicije'' i treba ih imati, ali svakako je potrebno imati i ''performističke ciljeve'', zato što se takmičite.''

Međutim, jako je vazno razmisliti o tome kako vaše ambicije utiču na vaše socijalno okruženje . '' Ako zaista želite da uspostavite dug i konstruktivan radni odnos, onda treba da izbalansirate različite nivoe ciljeva. Treba razmišljati ne samo o ličnim dostignućima, već i o timu u celini.'' -rekao je Poortvliet.
Neki ljudi su prirodnokonkuretniji od drugih. Poslodavci mogu ponuditi bonuse za zaposlene kako bi se ta konkurentnost pojačala kod svih u kolektivu. To bi moglo da podstakne ljude da imaju više ciljeve i da se takmiče jedni protiv drugih. Ovime se takođe postiže pojedinačno. 

Kako sačuvati poslovnu tajnu?


 
Svatko u svom slučaju mora utvrditi potrebnu razinu tajnosti, pri čemu je mnogo bolje pretjerati i utvrditi veću tajnost od objektivno potrebne nego obrnuto. Zatim odredbe o poslovnoj tajni unesite u opće akte, posebno u ugovor o radu. Preporučljivo je imati i odredbe o tzv. ugovornoj kazni, koju je prilično jednostavno naplatiti. U današnje, bigbrotherovsko vrijeme pitanje svake tajne, pa i poslovne, posve je relativizirano.
Ako kamere u središtu Londona danonoćno snimaju prolaznike, ako sve može osvanuti na internetu, pa i upute kako napraviti različite vrste bombi, ostalo je malo toga što se može sakriti. S druge strane, zbog žestoke je konkurencije na tržištu zaštita poslovne tajne tvrtkama važnija no ikada. Curenje informacija za mnoge je tvrtke ravno propasti, i to ne samo ako je riječ o novim proizvodima nego i strategiji, poslovnim procesima, novom kadru, akvizicijama... Vrijeme klasičnih špijuna danas je uglavnom prošlo jer podaci koje su prikupljali danas se uglavnom mogu dobiti jednim klikom, ali zato je poslovna špijunaža u punom zamahu. Opasnosti od odavanja poslovne tajne hrvatski su poduzetnici svjesni uglavnom načelno, sudska je praksa siromašna jer se malo procesa vodilo zbog tog razloga, a zakonska, pak, regulativa 'rasuta'.

Ne postoji, naime, propis koji bi se izričito odnosio na tajnost i zvao se, primjerice, Zakon o tajnama i sadržavao sve potrebno o različitim vrstama tajni (državna, vojna, poslovna, osobna, sve u različitim razinama) premda bi to s aspekta pravne sigurnosti i vladavine prava bilo idealno. S obzirom na to da nije riječ o propisu čija bi provedba zahtijevala poseban novac, teško je razumjeti zašto je to tako. Ipak, nešto može biti proglašeno tajnom ili propisom (dakle zakonom ili podzakonskim aktom u skladu sa zakonom) ili općim ili pojedinačnim pravnim aktom, u ovom slučaju poslovnog subjekta, primjerice trgovačkog društva. Ustav je opći pravni okvir koji jamči zaštitu osobnog integriteta fizičkih i pravnih osoba, ali njegove odredbe vrlo su rijetko neposredno provedive.

Zato je potrebna posebna zakonska odredba - takvih je veoma mnogo u hrvatskom pravu. Međutim, Ustav u jednom članku izrijekom spominje poslovnu tajnu dajući joj toliko veliko značenje da zbog nje sudski postupak može biti tajan. Za poslodavce je posebno važno što Zakon o radu sadrži imperativne odredbe koje izrijekom u čl. 96. i 162. propisuju postojanje poslovne tajne. To znači da nikakva drukčija odredba između radnika i poslodavca to ne može promijeniti niti je potrebno to dodatno urediti i nekim drugim, internim, aktom. U čl. 96. riječ je o izumu ostvarenom na radu ili u svezi s njime, a u čl. 162. o posebnim obvezama članova radničkih vijeća, što znači da to važno samo za tzv. veće poslodavce.

Bolje na papiru nego u praksi

Za svakoga, pa tako i za poslodavce, vrijede odredbe posebnih propisa koji izrijekom, ne rukovodeći se posebno razlozima bilo koje pojedinačne stranke, propisuju tajnost. Tipični su primjeri propisi o javnom bilježništvu i odvjetništvu, gdje stranka može i mora biti sigurna u zaštitu onoga što je u obavljanju svojeg posla doznao odvjetnik ili javni bilježnik. Međutim, to, ipak, izgleda mnogo ljepše nego što je u stvarnosti. Istina, generalno se s punim pravom može tvrditi, čak i jamčiti, da odvjetnici i javni bilježnici čuvaju tajne koje doznaju. Međutim, postoje situacije u kojima mjerodavna tijela, primjerice porezne vlasti, Ministarstvo pravosuđa, strukovne udruge provode nadzor, pri čemu odvjetnik ili javni bilježnik ne može (osim za sebe) jamčiti tajnost onoga što se nalazi u ispravama koje vide i drugi.

Također, u svakoj ispravi koju potpisuje više osoba tajnost je prilično ograničena jer se javlja dvojba tko je otkrio tajnu: odvjetnik ili jedan od potpisnika... Treba upozoriti da je u pravnoj praski zabilježen i slučaj u kojemu se prigodom legalne pretrage poslovnih prostorija izdvojilo (istina, na vrlo kratko vrijeme) cjelokupnu dokumentaciju i sva računala s obrazloženjem (koje nije nelogično) da to sve treba pregledati u policijskim prostorijama. Tko nakon toga, uza sve moguće ograde, može jamčiti da je poslovna tajna ostala tajna? A što ako je riječ o ponudi u javnom natječaju gdje je ključno znati što će ponuditi drugi?

Utvrdite svoju razinu tajne

Naravno, nije jednaka nužna razina tajnosti u različitim pravnim subjektima. Negdje samo o zaštiti pojedinog podatka, a negdje o mnogo njih; negdje će biti riječ o zaštićenoj formuli, izumu, a negdje o podatku koji svatko može naći samo ako se malo potrudi. Negdje je riječ o veoma mnogo osoba u doticaju sa podacima, a negdje o malo; negdje o velikoj fluktuaciji radne snage, negdje o maloj, a negdje ni o kakvoj. Uglavno, svatko u svom vlastitom slučaju mora najprije utvrditi koja mu je razina tajnosti potrebna, pri čemu je mnogo bolje pretjerati tako da se utvrdi veća tajnost od objektivno potrebne nego obrnuto. Nakon toga treba provjeriti zadovoljava li razina koju osigurava imperativnim odredbama zakonodavac ili ne - ta će provjera gotovo uvijek završiti negativnim utvrđenjem. I tek nakon toga preostaje završni posao, a to je u vlastite opće akte, a u pravilu i u pojedinačne (posebno u ugovor o radu), unijeti posebne odredbe o poslovnoj tajni. Pri tome je preporučljivo imati i odredbe o tzv. ugovornoj kazni, koju je prilično jednostavno naplatiti jer se ne zahtijeva dokazivanje štete, nego samo da je netko neovlašteno otkrio poslovnu tajnu. No najčešće ni to nije jednostavno. Treba reći da sud ima ovlast smanjiti ugovornu kaznu za koju smatra da je previsoko ugovorena.
Sâm svoj čuvar tajne
Naravno, nakon što se sve propiše i u općim i pojedinačnim aktima, treba stvoriti uvjete da sve to ne ostane samo mrtvo slovo na papiru. Tu je riječ o sklopu različitih mjera, od organizacijskih, koje omogućavaju lako otkrivanje odakle cure podaci, do sustava audio-vizualnog nadzora, koji se često kosi s temeljnim ljudskim pravima. U ovom se trenutku može dati sljedeći savjet: stavite oglasnu poruku da se određena prostorija snima (po uzoru na zapadna rješenja) i budite svjesni da će se nezakonite radnje (ako ih bude i ako je to po naravi stvari moguće) odvijati u prostorijama koje se ne snima. Važno je naglasiti da je neovlašteno odavanje poslovne tajne i kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora čak i do 10 godina, što to djelo svrstava u najozbiljnija kaznena djela. Makar to u zakonu izravno ne stoji, sudska je praksa zauzela stajalište da su najozbiljnije (najviše) zatvorske kazne uvjetovane nastalom štetom od najmanje 300.000 kuna. Takvih postupaka nema mnogo, i to prije zato što stupanj znanja i svijesti koliko je to opasno nije visok nego zato što se poslovne tajne ne zlorabe. Teško je vjerovati da u bliskoj budućnosti i kod nas neće biti onakko kako je u zapadnim zemljama već danas: sigurnosne u mjere sve veće i poslovni se subjekti prema državnim tajnama ponašaju onako kako se ponaša, ili bi se trebala ponašati, država.

Salata za bolji imunitet


 

Ova salata jača imunitet: bogata je vitaminom C, antioksidantom likopenom, zdravim mastima. Salata od južnog voća, nane i indijskog oraha za 4 osobe:
Potrebno je: 2 crvena grejpfruta, oljuštena i podeljena na kriške, 2 mandarine, oljuštene i isečene na kriške...


...2 kivija, oljuštena i isečena na kolutove, 1/4 šolje indijskog oraha, iseckanog, 1/4 šolje svežih listova nane.
Poređajte južno voće na veliki tanjir. Pospite indijskim orahom i listićima nane. 

Joga - nauka o zdravlju


 

Autor: Učitelj joge Fabijan Periškić    joga-nauka-o-zdravlju
Znate kako se kaže: “Medicina je nauka o bolestima a joga je nauka o - zdravlju!” . Joga izučava zdravlje i ne da bolesti ni blizu. Tako joga deluje.
Odgovor koji joga daje na stresnu situaciju (na situaciju bori-se-ili-beži) zapravo je  – nereagovanje. Drugim rečima, mi najčešće ne možemo birati situacije i spoljne okolnosti koje nam se dešavaju ali možemo birati naš odgovor na njih. U sledećim nastavcima će biti još puno reči o tome kako, zapravo, spoljni događaji ni nemaju svoju samostalnu egzistenciju nego im mi "dajemo život" našom negativnom reakcijom, tj. odbijanjem da prihvatimo ono što jeste (ovde je važno naglasiti da prihvatanje nije odobravanje ili nemoć – naprotiv).
Duži periodi pod takvim stanjem stresa (pošto se situacija najčešće ne razrešava nego opstaje "razapeta") za rezultat daje psihosomatske bolesti koje opasno narušavaju naš imuni sistem. Osećaj bespomoćnosti (ali i strah, brige, osećaj nedostatka vremena i loše samoprosuđivanje) prati stresnu reakciju i posebno loše utiče na imuni sistem.
Međutim, kroz jogu, gradeći tokom vežbanja svesnost o telu, gradimo i svesnost o mentalnim procesima. Vremenom naučimo da zapazimo odakle i kako reakcija nastaje i dolazi. Učimo da se ne identifikujemo sa reakcijom nego da je posmatramo (osvešćujemo) i to umanjuje efekat stresa i jača imuni sistem. 
Na organizam posebno povoljno utiču opuštanja koja slede na kraju svakog treninga. Dok se opuštamo, stvaramo osećaj dobrobiti i mira, osećaj osnaženosti koji je pravi lek protiv bespomoćnosti.
Tokom joga treninga stvara se atmosfera poštovanja i ljubavi prema telu i sebi. Polaznike kursa učimo da pravilno i sigurno pokrenu svoje telo, kako bez straha da ostanu unutar svojih fizičkih mogućnosti, da slušaju i prihvataju svoje telo krećući se lagano i svesno, prateći dah i sve što uvećava dominaciju parasimpatičnog nervnog sistema. To daje prijatan doživljaj unutrašnje dinamičke ravnoteže tela (homeostaza). Homeostaza služi kao amortizer koji čuva telo od spoljašnih promena i stabiluzuje hemiju tela. Takođe, ona sadrži i mehanizam za samoporavak, iscelenje i zarastanje rana i lomova.  
Kada se telo jednom navikne na pozitivnu ravnotežu uma i tela koju donosi joga, tada se taj osećaj može preneti i prenosi u svakodnevni život i izvan joga studija; prosto postanemo "vakcinisani" jogom.
Dobrobiti joge ukratko se mogu navesti kao:
  • Unapređenje imunog sistema.                                                                                               
  • Uvećanje dominacije parasimpatičnog nervnog sistema.
  • Doprinos bržem povratku telenoj homeostazi.
  • Poboljšana cirkulacija krvi, limfe i životne snage (prane) u telu.
  • Sprečavanje gubljenja mišićne snage i mase.
  • Povećanje snabdevanja tkiva kiseonikom.
  • Poboljšana cirkulacija i time ishrana nervnog sistema.
  • Masaža i stimulisanje funkcija unutrašnjih organa.

Joga i mentalna ravnoteža 

Na mentalnom planu, umanjujući efekte stresa i donoseći osećaj mira i spokoja, joga pozitivno i efikasno utiče nadepresiju anksioznost, suprotstvalja se bespomoćnosti i slabosti, povećava samopoštovanje i budnost i tako produžava život i daje mu kvalitet - ne dodajemo samo godine životu nego i život godinama.
Tako joga deluje na nas. A kako mi - naše misli i emocije – potom delujemo na stvaranje spoljnog sveta? O tome u sledećim nastavcima. 
Jogi Fabijan, Joga Centar Sombor

Poboljsajte imunitet



Vitamini stimulišu imuni sistem
Balansirana dnevna ishrana sa tri i više obroka obezbeđuje unapređenje nutritivnog statusa i prevenira vitaminski i mineralni deficit. Poznato je da taj deficit kompromituje imuni sistem, a isto rade i slobodni radikali - toksični molekuli kiseonika koji oštećuju svaki deo organizma na ćelijskom nivou. Naime, jedan slobodni radikal može da pokrene brojne, veoma štetne reakcije (razgradnju ćelijske membrane, što može da dovede do prekida važnih procesa u organizmu, kao i do formiranja mutiranih ćelija). Najbolji način da se smanje negativni efekti slobodnih radikala je borba protiv njih -antioksidansima, koji pretvaraju toksične slobodne radikale u neškodljive elemente. Najmoćniji antioksidansi su vitamin A (i najvažniji iz grupe karotenoida, od kojih se u organizmu formira ovaj vitamin - beta karotin), B, C i E, kao i selen. Ovi stimulatori imunog sistema, čiji je najbolji prirodni izvor hrana, u stanju su da se izbore sa većinom pomenutih štetnih molekula.
 

Beli luk najbolji antioksidant
Beli luk je najistaknutiji među hranom koja pojačava imunitet, pa se sa pravom kaže da je pravi „punjač“ imunog sistema. Sa širim antibiotskim spektrom od penicilina, inhibira mnoge viruse. Jedan je od najbogatijih izvora selena, koji je neophodan za proizvodnju moćnog antioksidantnog enzima glutation peroksidaze. Najefikasniji je kada se konzumira sirov.
Generalno, upotreba biljaka u ishrani povećava aktivnost imunog sistema. One povećavaju mobilizaciju efektornih ćelija koje reaguju protiv svih stranih supstanci.

I san je važan
Spavajte više, jer nespavanje može da snizi imunitet i preko 50 odsto. Jedite dosta voća i povrća, pijte svež sok od šargarepe. Napravite frape od jogurta, vanile, raznog voća i malo žitarica. Pijte dosta tečnosti, naročito vode i biljnog čaja (Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Ojacajte imunitet uz pomoc caja).
Ne zaboravite vitamine. Na primer, uzmite 500 miligrama vitamina C kada se osećate prehlađeno, ili su ljudi oko vas prehlađeni. Vitamin E povoljno utiče na imunitet. Na prvi znak prehlade, uzimajte pastile sa cinkom, ali nikako na prazan želudac. Redukujte stres, mislite pozitivno. Pozitivne misli kreiraju pozitivne emocije, a pozitivne emocije jačaju imuni sistem.

Izvori zdravlja
*Kivi ima više vitamina C od narandže.
*Zeleni kupus je savršen izvor vitamina A.
*Avokado je poznat kao „superhrana“ jer sadrži optimalan nivo ugljenih hidrata, proteina, masti i vitamina E.
*Vitamin B pospešuje stvaranje antitela u borbi protiv infekcija (banana, šargarepa, sočivo, tuna, losos, semenke suncokreta).
*Tokom trudnoće je potrebno da povećete unos cinka (jaja, ćuretina, semenke bundeve).
*Losos i tuna su prirodni rezervoari esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina koje su neophodne za optimalni imunitet i stvaranje belih krvnih ćelija. Za vegetarijance, kod kojh često postoji deficit ovih esencijalnih nutrijenata, svež badem je zamena, jer je jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih masnih i aminokiselina.
*Brokoli, karfiol, kupus, prokelj, blitva i tikvice su bogati beta karotinom koji štiti membrane ćelije - pretežno gastrointestinalnog i respiratornog trakta od najezde slobodnih radikala.
*Zeleni čaj sadrži moćne bioflavonoide koji podstiču imunitet.
*Pčelinji polen je bogat enzimima i drugim moćnim nutritivnim elementima koji pojačavaju imunitet. Takođe pomaže da se eliminišu mnoge alergije na hranu.

среда, 6. јун 2012.

Stari Kineski lek od BELOG LUKA Posted by Duh Vremena on 10/01/2012 Posted in: Alternativni način, Medicina. Tagged: beli luk, Stari Kineski lek. Оставите коментар


 

 

 

Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronašla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i približen medicini 20. veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.
Oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmenu materija u telu i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje šum u glavi i poboljšava se vid. Pri tačnom pridavanju recepta za lecenje, podmlađuje organizam.
Priprema:
Očistiti (plastičnim nožem nikako metalnim) i isprati 350 grama belog luka (česnjaka), naseći ga sitno i istucati tučkom od drveta ili gline. Staviti ga u 300 grama 96% alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana početi sa lečenjem uzimajući ovu miksturu sa 50 grama mleka sobne temperature prema sledecoj šemi – u kapima.
Dani Dorucak Rucak Vecera
1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25
Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potrosi cela sadzina. Preporucuje se ponoviti kuru lecenja posle pet godina.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
- Takođe, u narodu je poznat i sledeći recept:
Usitniti 200 g belog luka i pomešati ga sa sokom od 5-6 limunova, te preliti jednim litrom vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno nekoliko sati, procediti tečnost i pomalo piti.
Gastritis:
Kod lečenja gastritisa sa povišenom kiselinom, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu veoma je koristan med sa sokom od krompira. U pola čaše svežeg soka od krompira stavite pola supene kašike meda. Uzimati 2-3 puta pola sata pre jela deset dana, kada treba napraviti pauzu deset dana i potom ponoviti postupak.
Nervi – jačanje:
Preliti 100 g suve žalfije jednim litrom suvog vina i pustiti da odstoji 10 dana uz povremeno mućkanje sadržine.
Klekin čaj – opšta upotreba:
Uzeti jednake količine plodova kleke, komušine (spoljni deo mahune) od belog pasulja, listove borovnice i koprive. Dve kafene kašičice mešavine preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da se ohladi. Piti dve čaše čaja dnevno.
Malje na licu:
Za otklanjanje malja sa lica spalite ljusku oraha, pepeo pomešajte sa vodom i ovom mešavinom mažite delove lica gde vam rastu malje. Možete mazati delove lica koji su maljavi i sokom od rasečenog svežeg oraha.
Jetra, žuč:
žuč
Pomešati u ravnim količinama sok od limuna, sok od crne rotkve i maslinovo ulje. Uzimati po jednu supenu kašiku mešavine ujutru natašte u toku 1-2 meseca.
jetra i žučna kesa
Protiv kamenaca u žučnoj kesi uzimati maslinovo ulje pola sata pre jela. Početi od pola kafene kašičice i postepeno povećavati dozu u toku tri nedelje do 100 ml.
Piti sok od cvekle nekoliko meseci. Kamen u žuči će se istopiti malo-pomalo i bezbolno.
Kod bolesti jetre pomešati jednake količine soka od rena i med i uzimati po jednu kafenu kašičicu 4-5 puta dnevno pre jela sa toplom vodom.
Creva:
paraziti u crevima
a) Gliste ćete brže izbaciti iz creva ako uveče glavicu crnog luka isečete i stavite u čašu pa prelijete toplom prokuvanom vodom. Ujutro iscedite luk i popijte vodu. Radite ovo četiri dana.
b) Svakog jutra natašte pojedite jednu kašičicu sirovog pirinča koji ste držali u vodi tri dana. Dobro ga sažvaćite i progutajte. Radite tako deset dana, a posle jednog meseca ponovite.
v) Očistite 300 g semenki bundeve tako da ostane zelena opna, isitnite i dodajte 50 g meda. Pojedite sve u toku jednog sata. Posle jednog sata ponovite postupak. (Semenke bundeve se mogu koristiti i tako da ih češće grickate, nepržene, u toku dana…)
čišćenje tankog creva
Napraviti mešavinu od šišarki jove, cvetova kamilice i slatkog korena (po 20 g od svakog) i skuvati čaj (jedna supena kašika mešavine na 250 ml vrele vode). Posle 40 minuta procediti. Uzimati topao čaj zaslađen medom po 125 ml posle jela tokom 7 dana. Postupak ponoviti tri puta sa razmakom od sedam dana.
uredna funkcija creva
a) Tri supene kašike izmrvljenog suvog lista koprive uveče staviti u termos bocu i preliti sa 750 ml vrele vode. Ujutro procediti i iz četiri puta popiti na jedan sat pre jela.
b) Kompot od svežih ili suvih šljiva.
Miom na materici i upala jajnika:
miom
a) Supenu kašiku bodljikavih cvetova čička preliti čašom kipuće vode, ostaviti da odstoji poklopljeno šest sati, potom procediti. Raditi vaginalna ispiranja 2-3 puta dnevno.
b) Uzeti 10 g rosopasa, 20 g kantariona i 20 g hajdučke trave te preliti sa pola litra votke. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu nedelju dana, povremeno promućkati i, na kraju, procediti. Piti po 25-30 kapi pomešano sa vodom tri puta dnevno pre jela.
jajnici
Češće jesti bundevu i praviti sok od nje.
Srce:
jačanje srčanog mišića
a) Jednu supenu kašiku izmrvljenog ploda šipka preliti sa pola litra hladne vode i kuvati deset minuta. Ohladiti, procediti i dodati jednu supenu kašiku meda. Uzimati po 50 do 100 ml 2-3 puta dnevno na pola sata pre jela.
b) 100 grama suvih listova ruzmarina preliti sa 2 litra suvog crnog vina i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom i prohladnom mestu uz povremeno mućkanje. Procediti i uzimati po 50 grama (šoljica za kafu) 1-2 puta dnevno pre jela. Lečenje traje jedan mesec. Prema potrebi uraditi 3-4 kure isceljivanja.
v) Oprati 1 kg krompira i sa ljuskom sitno iseckati. Dodati jednu glavicu iseckanog crnog luka, struk praziluka, 5-6 mrkvi, pola struka lista peršuna ili njegovog korena, pola struka lista celera ili korena. Preliti sa 3 litra vode i kuvati jedan sat. Bujon procediti i piti 2-3 puta dnevno. Dodatno, dva do tri puta dnevno jesti po 8 do 10 čenova belog luka srednje veličine sa komadićima jabuke. (Švedska metoda)
spazam krvnih sudova mozga i srca, gušenje, skleroza, proširenje krvnih sudova
Očistiti i izgnječiti glavicu belog luka srednje veličine. Staviti u pogodnu staklenku i preliti sa 250 ml nerafinisanog ulja suncokreta, te skloniti u hladnjak. Narednog dana u supenu kašiku naliti kafenu kašičicu ovog ulja i dopuniti sokom od limuna. Piti 5 puta dnevno pola sata pre jela u periodu od 1-3 meseca. Napraviti pauzu od mesec dana i ponoviti terapiju.
čišćenje srca
Uzmite tri limuna i jedan litar mleka; popijte ujutru, natašte, pola litra toplog mleka a zatim i sok od jednog limuna. U podne ponovite postupak sa 250 ml mleka. Isto uraditi i pred spavanje. Ovako činiti svakodnevno tokom dve nedelje uz vegetarijansku ishranu.
Pluća:
astma
Uzimati dva puta dnevno po jednu kafenu kašičicu izdrobljenog lanenog semena i jedno žumance zaliveno sa dosta vode. Ovo treba činiti duže vreme.
iskašljavanje
a) 500 g meda prelijte preko dve sitno isečene glavice crnog luka. Ujutro smesu procedite u čistu posudu. Svakih 5-6 sati uzimati po jednu supenu kašiku malo podgrejanog sirupa.
b) U pola litra neprokuvanog mleka skuvati četiri usitnjene suve smokve. Piti vruće dva puta dnevno po 250 ml protiv kašlja posle upale pluća.
čišćenje pluća
a) Uzeti 20 g usitnjenog korena omana i preliti sa 250 ml vode. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Ostaviti u termos boci da odstoji 4 časa te procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno pre jela.
b) 1 supenu kašiku borovih pupoljaka preliti sa 250 ml kipuće vode. Ostaviti jedan čas da odstoji u termos boci i procediti. Uzimati 1-2 gutljaja kod pojave kašlja.

Stari tibetanski lek



Prirodne maske za lice


 Prirodne maske za lice stede novac a licu pruzaju pravu i kvalitetnu negu
Prirodne maske za lice

Maska za suvu kozu lica

Ova maska vratice kozi izgubljenu vlagu.
Priprema: Pomesajte jednake delove kakaoa u prahu, meda i mleka. Masku nanesite na lice i drzite 15 minuta. Nakon toga lice uobicajeno isperite vodom.

Maska za masnu kozu lica

Maska od zelene gline najcesce se upotrebljava za tretiranje masne koze lica.
Priprema: U malo vode dobro umutiti jednu kasicicu meda, jednu kasicicu maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. Ovom mesavinom preliti dve velike kasike praha gline. Ne mesati vec ostaviti da se samo sjedini, sto ce se dogoditi nakon sat-dva, kada glina sama upije svu vlagu. Tada, najbolje drvenom spatulom naneti masku na lice i drzati 15-tak minuta, zatim lice isperite mlakom vodom.

Maska za lice protiv bora

Ova veoma jednostavna prirodna maska za lice vratice kozi vlagu, sadrzi vitamine E i C tako da sprecava nastanak bora i prevremeno starenje koze lica.
Priprema: Krompir oljustiti i narendati pa bez ikakvih dodataka staviti ga na lice. Ovu masku drzati 20 minuta a nakon toga isprati vodom.

Maska za suzavanje prosirenih pora

Nakon ciscenja prosirenih pora, nanesite na lice masku od zumanca koja ce suziti pore i time usporiti ponovno prikupljanje prljavstine i masnoce u njima.
Priprema: Dobro umutite jedno zumance pa uz pomoc malo vate nanesite ga na lice. Izbegnite predeo oko ociju. Masku drzite 30-tak minuta a za to vreme nemojte praviti nikakve pokrete i grimase na licu, pustite da se zumance osusi i zategne vam lice, tako da cete odmah i osetiti efekat ove maske. Isperite mlakom vodom.

Maska za zatezanje lica

Ova isto tako jednostavna prirodna maska od kvasca i mleka priprema se veoma lako, vec odavno je popularno prirodno sredstvo za zatezanje lica a osim toga kozu ce obogatiti B vitaminima.
Priprema: Jednu kockicu svezeg kvasca umutiti sa vrlo malo mleka (tek toliko da smesa moze lepo da se nanese na lice). Drzati 15-20 minuta pa isprati mlakom vodom.

Rolovana baklava




Rozen torta



Sastojci za kore:rozen torta Rozen kocke
  • 1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • 100 gr margarina
  • 3 šoljice( od 1 dcl) mleka
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • oko 500 gr brašna
Sastojci za fil:
  • 400 gr šećera
  • 4 dcl mleka
  • 400 gr mlevenih oraha
  • 250 gr margarina
Glazura:
  • 250 gr šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • 4 kašike vrele vode
  • 3 kapi crvene jestive boje
Priprema:
Od sastojaka za kore umesiti testo. Dobro izraditi podeliti na 8 delova. Svaki deo tanko razvaljati i peći na prevrnutom plehu.
Fil:
U posudu staviti mleko i šećer da se prokuva, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Fil prohladiti i filovati korice. Nečim teškim opteretiti kolač i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan staviti na kolač glazuru: U posudu staviti šećer u prahu, limunov sok, ulje, crvenu boju i muteći varjačom dodati vrelu vodu. Kad masa bude umućena preliti kolač.
Prijatno!