субота, 1. септембар 2012.

hibiskus (hibiscus)


 

 



Istraživači biljaka donijeli su hibiskus u Europu 1731 godine, a još uvijek se stvaraju mnogi novi hibridi ove biljke.
T Princess hibiskustah sophistic hibiscusPrimjena hibiskusa u zemljama odakle potiće je mnogostruka,od zaćina za pripremanje hrane, preko čajeva, kozmetićkih tretmana za lice i kosu pa do prinošenja cvijetova kao žrtve bogovima.


yellow hibiscus from our forumRazne vrste hibiskusa se mogu naći kao nacionalni cvjetovi Malezije,Havaja i Juzne Kine.

Kod nas su najčešće dvije vrste hibiskusa:

Hibiscus syriacus, koji se često koristi kao živa ograda i ima stiniji cvijet,i sam zameće sjeme.

Hibiscus rosa-sinensis je vrlo popularan kao kućna biljka, no ne može proizvesti sjemenke,
ali u današnje vrijeme ima novih hibrida koji se uz pomoć ljudske ruke mogu oprašiti i tako stvarati nove varijetete.

Hibiscus sabdariffa vrsta od koje se pravi toliko poznati čaj od hibiskusa.
crveni pauk na hibiskusu

uzgoj hibiskusa

U cvjetnoj posudi, hibiscus može narasti od 120 - 150 cm,dok u prirodi biljka naraste i do 4 metra.Hibiskus raste jako brzo,u jednoj godini se može se udvostručiti. Ovo ukrasno drvo cvjeta neprekidno, od kasnog proljeća do rane jeseni. Broj cvjetova ovisi o veličini biljke,ali i o načinu dohranjivanja. Cvjet traje kratko,jedan dan, ali poneke sorte traju i dva do tri dana. Hibiskus voli jako svijetlo mjesto bez direktnog sunca, ili sa direktnim jutarnjim suncem. Potrebna temperaturatokom perioda rasta 18 - 21°C. Ako zimi temperatura padne ispod 10°C lišće će otpasti. Najviša ljetna temperatura može biti 27°C,podnosi i veće temperature ukoliko je zaklonjen od sunca. Životni vijek ove biljke je tri do četiri godine. Rado ih napadaju biljne ući, bijele mušice, crveni pauk.
hibiscus

voda, vlaga i hibiskus

Tokom intenzivnog rasta zalijevajte barem 2 puta tjedno ukoliko je vrijeme toplo. Jedini način da sigurno ubijete Vašu biljku je pretjerano zalijevanje,koje dovodi do truljenja korijena. Zimi zalijevajte jedanom tjedno ili jednom u petnaest dana ovisno o temperature gdje biljka prezmljuje. Zemlja se mora u potpunosti osušiti prije slijedećeg zalijevanja. Hibiscusi trebaju ljeti dosta vlage,a ako im se ne orošavaju pupoljci mogu otpasti. Zimi je orošavanje potrebno ukoliko se biljka nalazi u prostoriji sa cenralnim grijanjem, dok na nižim temperaturama orošavanje nije potrebno.
hibiscus yellow

dohranjivanje hibiskusa

Ovo ukrasno drvo se dohranjuje se sa hranjivima vrijednosti npr NPK 19 9 27,dakle da srednja vrijednostu bude najniža a treća vrijednost veća od prve što osigurava bujno lišće i dosta cvijetova. Dohranjuje se svakih 14 dana a često se i razblaženo tekuće gnojivo prska po listovima.
biljka hibiskusa 4 mjeseca stara

orezivanje hibiskusa

Hibiskus se orezuje se u ožujku, tako da se može formirati biljka gušće strukture, jer hibiskusi imaju tendenciju da rastu u visinu,a manje da se granaju.


biljka hibiskusa stara jednu godinu

presađivanje hibiskusa

Hibiscus se presađuje poslije orezivanja,u cvjetnu posudu veću za jedan broj jer hibiskusi bolje cvatu u manjim cvjetnim posudama.






hibiscus aluceatus seeds

razmnožavanje hibiskusa sjemenom

Sjeme hibiskusa se priprema za sijanje tako da se vrh zadebljane strane sjemenke odstrani nožem, a zatim se sjeme posadi u plitku posudicu u smjesu perlita i treseta i zalije se sa vrlo malo vode u koju je razmućen fungicid. Posudu u koju ste posadili sjeme pokrijte najlonom i ukoliko biljke ne niknu u roku od 6 dana vrlo je vjerojatno da su sjemenke strunule te možete ponoviti postupak.
reznice hibiskusa

razmnožavanje hibiskusa reznicama

Reznice uzete u proljeće cvasti će iste godine,ali to je već pitanje redovite prihrane i održavanja. Mnogi novi hibridi teško se ožiljavaju reznicama i preporučuje se cijepljenje hibiskusa. Kad je zakorjenjivanje u pitanju ,preporučuje se i “podno grijanje” to znaci da posudu sa reznicom koju želite stavite na pod kuda u sezoni grijanja prolaze cjevi od centralnog grijanja i poklopiti ju najlonom,zbog povećanje vlage.
cijepljenje hibiskusa

cijepljenje hibiskusa

Cijepljenje se vrši tako da se na biljku koja je podloga, (to su obično crveni jednostruki hibiskusi za početnike) pričvršćuje cijep (grančica stabljike željene biljke). Podloga mora biti stara godinu dana,cijep se promjerom mora poklapati sa podlogom na koju cjepimo hibiskus.

Ovaj članak nam je pripremila poznata uzgajivačica hibiscusa Okijanerica. 

Нема коментара: