уторак, 22. мај 2012.

Autoritet je zao



Autoritet je zao! – Krišnamurti


Sloboda i autoritet nikada ne mogu ići zajedno...
Pitanje: Učili su nas da misao mora biti kontrolisana kako bi se doprinelo stanju mira koje je neophodno  za razumevanje realnosti. Možete li objasniti kako da kontrolišemo misli?
Krišnamurti: Kao prvo, gospodine, ne sledite nikakav autoritet. Autoritet je zao. Autoritet uništava, sklon je perverziji, autoritet iskvaruje; a čovek koji sledi autoritet, uništava samog sebe, i takođe uništava ono šta je postavio na mesto autoriteta. Sledbenik uništava učitelja, kao što učitelj uništava sledbenika. Guru uništava učenika, kao što učenik uništava gurua. Kroz autoritet, vi nikada, ništa nećete naći. Morate biti slobodni od autoriteta kako bi pronašli realnost. To je jedna od najtežih stvari: biti slobodan od autoriteta, kako spoljašnjeg tako i onog unutrašnjeg. Unutrašnji autoritet je svesnost iskustva, svesnost znanja, dok je spoljašnji autoritet država, partija, grupa, zajednica. Čovek koji želi pronaći realnost mora se čuvati od sveg autoriteta, bilo spoljašnjeg ili unutrašnjeg.
Dakle nemoje dozvoljavati da vam govore šta da mislite. To je kletva čitanja: reč nekog drugog, postaje svevažna. Pitalac počinje sa rečenicom: “Rečeno nam je.” Ko vam je to rekao? Gospodine, zar ne vidite da su velike vođe, sveci i veliki učitelji pogrešili iz razloga što ste vi takvi? Dakle, ostavite ih na miru. Učinili ste da oni propadnu jer ne tragate za istinom, već želite potvrdu. Ne sledite nikoga, uključujući i mene; ne činite od drugog sopstveni autoritet. Vi i samo vi morate biti i učitelj i učenik. Onog trenutka kada nekog drugog usvojite za učitelja a sebe za učenika, vi poričete istinu. Ne postoji učitelj, niti učenik kada govorimo o potrazi za istinom. Potraga za istinom je važna, a ne vi ili učitelj koji će navodno da vam pomogne da nađete istinu. Vidite, savremeno obrazovanje, kao i ono prethodno,naučili su vas šta da mislite a ne KAKO! Postavili su vas unutar okvira, a taj okvir vas je uništio; jer vi tragate za guruom, učiteljem, liderom (bilo političkim ili nekim drugim), i to samo onda kada ste zbunjeni. U suprotnom, potreba da nekog sledite ne postoji. Ako vam je jasno, ako ste sami sebi vođa svojim unutrašnjim svetlom, onda nikada nećete slediti. Ali pošto niste, vi sledite, sledite iz stanja sopstvene zbunjenosti; i ono što sledite takođe mora biti zbunjeno. Vaše starešine, kao i vi sami, ste zbunjeni i politički i religiozno.
Stoga, prvo morate očistiti sopstvene konfuzije, otkriti unutrašnje svetlo, a onda će problem nestati. Podela na učitelje i učenike nije produhovljena. E sada, pitalac želi da zna kako da kontroliše misao. Pre svega, da bi je kontrolisali vi morate znati šta je misao ustvari i ko je kontrolor. Da li su to dva različita procesa ili udruženi fenomen? Najpre morate razumeti šta je misao, zar ne? Pre nego što kažete, “Kontrolisaću misao; i takođe vi morate znati šta je kontrolor. Da li kontrolor postoji bez misli? Ako nemate misli, postoji li onda mislilac? Mislilac se rađa iz misli, i misao nije razdvojena od mislioca, oni su jedan proces.
izbor, originalni prevod i priprema:
Miloš Zen

Нема коментара: