недеља, 10. јун 2012.

PROCEDURA ZA OSNIVANJE PREDUZEĆA


 

Društva sa ograničenom odgovornošću

Pre sačinjavanja dokumenata neophodnih za registraciju, osnivači moraju da daju podatke, odnosno pribave sledeću dokumentaciju:
  1. Overena fotokopija lične karte - ako je osnivač fizičko lice. Overena fotokopija rešenja o registraciji pravnog lica, ako je osnivač pravno lice (sa svim prilozima, iz koga se vidi sedište, kapital, odgovorna lica itd.)
  2. Podaci o punom i skraćenom nazivu preduzeća. Pun naziv mora da sadrži najmanje jednu od delatnosti kojima će se preduzeće baviti (Preduzeće za ...). S obzirom na to da ne mogu dva preduzeća poslovati pod istim imenom (nazivom, firmom) pre definitivnog opredeljivanja za ime po pravilu u Trgovinskom sudu vrši se provera podataka o registrovanom imenu.
  3. Dokazi vezani za korišćenje prostora u kome će se nalaziti sedište preduzeća:
a) dokaz o vlasništvu (izvod iz zemljišnih knjiga, ugovor o otkupu) ako se kupuje prostor; ili
b) ugovor o zakupu, ali sa dokazom o vlasništvu za zakupodavca.
c) Dokaz o uplati osnivačkog uloga - izveštaj poslovne banke o deponovanim novčanim ulozima na privremenom računu - sa naznakom za koje preduzeće je uplaćen i koliko predmetni ulog iznosi u dolarskoj protivvrednosti na dan uplate, bez obzira na valutu koja se uplaćuje.
d) Minimalni novčani deo osnovnog kapitala društva sa ograničenom odgovornošću iznosi ukupno USD 5.000,00 u dinarskoj protivrednosti na dan uplate, s tim da novčani osnivački ulog pojedinog člana ne može biti manji od USD 500,00 u dinarskoj protivrednosti na dan uplate.
Najmanje polovina navedenog iznosa mora biti uplaćena odmah, dakle pre podnošenja zahteva za osnivanje preduzeća, o čemu se dobija overena potvrda od banke, dok druga polovina mora biti uplaćena u roku od dve godine od dana registracije preduzeća.
Osnivački ulog može biti unet i u opremi (stvarima), ali Trgovinski sud, u takvoj situaciji, traži procenu vrednosti uloga, urađenu od strane ovlašćenog procenjivača, bez obzira na to što osnivač poseduje fakture na svoje ime.
e) U osnivačkim aktima moraju biti opredeljene šifre delatnosti kojima će se novo preduzeće baviti, po jedinstvenoj, zakonom predviđenoj, nomenklaturi, uz naznaku koja će šifra predstavljati pretežnu delatnost preduzeća u prvom periodu nakon osnivanja.
f) Osnivač(i) moraju imenovati lice/a koja će biti ovlašćena za zastupanje firme, direktora i eventualnog zamenika direktora, predsednika Upravnog odbora i sl.
Za lice (lica) ovlašćeno za zastupanje firme potrebno je dostaviti kopiju lične karte ili pasoša.
g) Nakon kompletiranja dokumentacije sledi overa akata u sudu (Odluke ili Ugovora o osnivanju, potpisa lica ovlašćenog za zastupanje). U slučaju potrebe, postoji mogućnost da osnivač jednim paušalnim punomoćjem, ovlasti jedno lice za potpisivanje Odluke/Ugovora o osnivanju i statuta, kao i drugih potrebnih akata.
h) Taksa za overu odluke odnosno ugovora o osnivanju varira u zavisnosti od visine osnivačkog kapitala, a za uplaćeni osnivački kapital od 2.500,00 USD iznosi cca 2.500,00 dinara.
Sudska taksa za upis osnivanja u Registar Trgovniskog suda u Beogradu iznosi 1.500,00 dinara a paušal za osnivanje ca. 2.500,00 dinara. Taksa za upis u Registar jedinica razvrstavanja Republičkog zavoda za statistiku iznosi 130,00 dinara a taksa za upis u registar carinskih obveznika ca. 600 din (iznos taksi i paušala su podložni promenama).
Ukoliko se radi o unošenju opreme (stvari) koja predstavlja osnivački ulog, bez obzira na postojanje faktura, sud traži procenu ovlašćenog procenjivača - čiji honorar zavisi od vrednosti uloga.
i) Nakon dobijanja rešenja o upisu osnivanja u registar Trgovinskog suda potrebno je:
a) izraditi pečat preduzeća;
b) izvršiti upis preduzeća u Registar jedinica razvrstavanja Republičkog zavoda za statistiku;
c) otvoriti žiro račun preduzeća kod ZOP-a;
d) zaključiti Ugovor o deponovanju sredstava sa poslovnom bankom čiji će deponent biti preduzeće;
e) izvršiti upis u registar Carinskih obveznika ukoliko se preduzeće bavi spoljnom trgovinom u Saveznoj upravi carina.
Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća - Kragujevac

PROCEDURA ZA OSNIVANJE RADNJE

Privatni preduzetnik je fizičko lice koje radi sticanja dobiti osniva radnju i samostalno obavlja delatnost.
Pod radnjom se podrazumeva: prodavnica, radionica, kancelarija, biro, servis, agencija, studio, pansion, apoteka, ordinacija i sl. (najčešće skraćenice u praksi: STR ­ samostalna trgovinska radnja; SZR ­ samostalna zanatska radnja; SUR ­ samostalna ugostiteljska radnja i sl.)
OPŠTI USLOVI koje mora da ispuni fizičko lice koje želi da osnuje radnju su:
  1. da ima opštu zdravstvenu sposobnost, ako Zakonom o privatnim preduzetnicima za obavljanje određenih delatnosti nije drukčije određeno;
  2. da ima osnovno obrazovanje, ako Zakonom o privatnim preduzetnicima za obavljanje određenih delatnosti nije drukčije određeno;
  3. da je poslovno sposoban;
  4. da mu pravosnažnom sudskom odlukom nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti, odnosno da mu pravosnažnim rešenjem o prekršaju nije izrečena zaštitna mera zabrane obavljanja delatnosti, dok traju pravne posledice osude, odnosno mere;
  5. da ima opremu i kadrove koji su propisani za obavljanje delatnosti, kao i odgovarajući prostor, osim ako priroda delatnosti, odnosno poslova to ne zahteva.
Ministar za privredu i privatizaciju određuje delatnosti za čije obavljanje nije potreban poseban prostor.
Pored navedenog, za delatnost javnog prevoza putnika i stvari fizičko lice ne može biti u radnom odnosu, a javni prevoz putnika i stvari mora obavljati autobusom, odnosno teretnim motornim vozilom.
Fizičko lice koje namerava da osnuje radnju, podnosi prijavu opštinskoj jedinici lokalne samouprave nadležnoj za poslove privrede u opštini gde će imati poslovno sedište.
Prijava sadrži:
  1. lično ime, broj lične karte i matični broj podnosioca prijave;
  2. prebivalište i adresu stanovanja;
  3. zanimanje;
  4. izjavu podnosioca prijave: da ima osnovno obrazovanje, ako za obavljanje određene delatnosti nije propisan uslov u pogledu školske spreme; da odlukom organa starateljstva nije stavljen pod starateljstvo; da mu u smislu člana 8. Zakona o privatnim preduzetnicima nije zabranjeno obavljanje određene delatnosti i da li će delatnost obavljati iz radnog odnosa;
  5. naznačenje delatnosti radnje i firmu (naziv) radnje;
  6. naznačenje adrese prostorije u kojoj će se delatnost obavljati, odnosno adrese poslovnog sedišta;
  7. osnov korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati, odnosno adrese poslovnog sedišta;
  8. datum početka rada radnje, odnosno obavljanja delatnosti.
Ako osnivač u momentu podnošenja prijave ne ispunjava uslove u pogledu stručne spreme ili zdravstvene sposobnosti, daje izjavu da će zaposliti radnike koji te uslove ispunjavaju.
Osnivač radnje uz prijavu podnosi:
  1. dokaz da je stekao poslovnu sposobnost pre punoletstva, ako nije punoletan;
  2. dokaz o ispunjavanju uslova u pogledu opšte zdravstvene sposobnosti i dokaz da ima opremu, kadrove i odgovarajući prostor za obavljanje delatnosti, ako su isti posebnim zakonima propisani;
  3. dokaz o osnovu korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati;
Osnivač radnje može dati nadležnom organu uprave na uvid originalne javne isprave ili može priložiti overene kopije tih isprava.
Kao dokaz o osnovu korišćenja prostora u kome će se delatnost obavljati, služi svaka isprava o pravu svojine (vlasnički list, ugovor o kupoprodaji), ugovor o zakupu i drugi pravno valjani akt kojim se utvrđuje pravo korišćenja prostora.
Delatnost se može obavljati i u drugim prostorima (a ne samo poslovnim prostorijama) kao što su: pomoćne prostorije, tavani, šupe, zajedničke prostorije u stambenim zgradama, delovi stana i slično, pod uslovom da isti ispunjavaju propisane uslove.

Нема коментара: