недеља, 4. новембар 2012.

5 Tibetanaca







Program vežbi - Fizička aktivnost
Pet tibetanaca - vježbe za mladost, dugovječnost i zdravlje
Kako funkcionišu ove vežbe?Prema Tibetancima, ove vežbe aktiviraju i stimulišu sedam ključnih čakri, koje stimulišu žlezde endokrinog sistema. Endokrini sistem je od vitalnog značaja za funkcionisanje celokupnog organizma i za proces starenja. Tako ćete ovim vežbama uticati na sve organe i sisteme, uključujući fizičke i energetske koji diriguju procesima starenja.

Program vežbi

Ove vežbe zapravo predstavljaju prilagođene pokrete yoge. Tibetanci su godinama usavršavali pokrete, pa je stoga vrlo bitno da se izvode na tačno opisani način.
Prve nedelje, ukoliko ste zdravi i u relativno dobroj formi, svaku vežbu ponovite 3 puta. Ako niste u formi ili imate zdravstvenih problema dovoljno je da svaku vežbu uradite samo jednom, i samo ako nema nikakvih neprijatnosti tokom izvođenja vežbe, nastavite sa programom. Isto tako, pre izvođenja vežbi konsultirajte se sa svojim lekarom. Ukoliko imate znatan višak kg nemojte raditi četvrtu i petu vežbu, dok ne vratite snagu i izdržljivost.
Kada započnete sa vežbanjem, radite samo one vežbe kod kojih prilikom izvođenja ne osećate apsolutno nikakvu neprijatnost. Za početak ćete možda moći uradite samo po jednom svaku vežbu, ali ukoliko ne odustanete, već kroz 4-5 dana moći ćete ponoviti vežbu dva puta. Svake nedelje povećavajte broj ponavljanja za jedan, najviše do 21 ponavljanja svake vežbe. To je ujedno maksimalan broj izvodjenja jedne vežbe. Nakon toga ako želite unapredtiti program vežbanja, radite vežbe nešto bržim tempom ali ne povećavajte broj ponavljanja. Ako ponovite vežbu više od 21 put, može se negativno odraziti na čakre i poremetiti ravnotežu tela.
Pet tibetanaca može stimulisati detoksifikaciju vašeg organizma i stvoriti mnogo neprijatnih fizičkih simptoma, pa se iz tog razloga savetuje da postepeno nedeljno povećavate broj ponavljanja vežbi. Za program vežbi možete se pripremiti hodanjem, po mogućstvu pola sata svaki dan ili jednostavnim istezanjem. Kada jednom počnete sa vežbama, potrudite se da se držite rutine - nemojte preskakati vežbe više od jednom nedeljno Ako nemate vremena u toku dana, uradite svaku vežbu 3 puta – za to vam treba manje od 5 minuta.
Da bi poboljšali efekat 5 tibetanaca, smanjite unos šećera i masnoća, a jedite lako svarljivu hranu. Najbolje je raditi vežbe ujutru, oko pola sata nakon ustajanja i pre doručka.


1. vežba
Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti na dole, stopala su u ravni ramena. U ovakvom položaju okrenite se za puni krug u smeru kazaljki na satu (sa leve na desnu stranu). Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Kad ste završili sa okretanjem, stanite sa spojenim stopalima i stavite ruke na kukove.  Duboko udahnite na nos i izdahnite kroz usta.

2. vežba
Lezite na ledja na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, zglobovi neka vam se dodiruju. Ruke su opružene uz telo sa dlanovima okrenutim ka podu. Udahnite kroz nos, dignite noge malo preko 90 stepeni i glavu podignite i što više približite grudima. Podizanje nogu i glave radite jednim pokretom, zadržite dah, pa lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.



3. vežba
Kleknite ispravljenih stopala. Neka kolena budu malo razmaknuta, a karlica u ravni sa ledjima. Ruke položite na zadnjicua bradu spustite ka grudima. Uz udisaj i spustite glavu što dalje unazad. Zadržite na kratko dah i zatim se uz izdisaj vratite u početni položaj.


4. vežba
Sednite ispruženih nogu. Dlanove položite na podlogu u širini kukova (uz zadnjicu), a karlica je uspravna, glava oborena na grudi. Udahnite, podignite kukove i savijte kolena, glavu spustite ka podlozi tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sedeći položaj.

5. vežba
Počnite ovu vežbu tako što pridržavate telo na ispruženim rukama, dlanova oslonjenih na podlogu, i na vrhovima prstima. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na grudi kako bi zauzeli položaj trougla. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, za vreme izvođenja ove vežbe telo ne smete spuštati na tlo.


Afirmacije su svesne misli koje ciljaju na pozitivno, inspirativno i oslobađajuće delovanje. Njima upravljate određenom energijom. Drugim rečima, rasterećujete svoju podsvest i mogući negativni obrazac razmišljanja. Zato uz svaku vežbu odaberite one afirmacije koje odgovaraju vašoj sadašnjoj situaciji ili potrebama, ili primenite ove već predložene afirmacije.


Afirmacije
- Dišem duboko, mirno i opušteno, Ja sam lakoća, svetlost, ljubav i smeh. Uvek se svesno krećem.
Svaki dah daje mi novu energiju. Ja sam blistava sila života. U svakom trenutku stvaralac sam svoga života.

- Moj razum i moje srce u ravnoteži su. Moja energija teče slobodno i otvoreno. Osećam svoje telo kao skladnu celinu.

- Puštam da me se diše. Moje telo postaje sve laganije i laganije. Disanjem povezujem telo, duh i dušu.

- Dopuštam svom disanju da nađe sopstveni ritam. Odvajam se od svega negativnog. Imam poverenje u mudrost svog tela.
Moji pokreti prate moje disanje. Prepuštam se životnim tokovima. Uvek sam u pravo vreme na pravom mestu i uspešno činim upravo ono što je potrebno.

 

Нема коментара: