понедељак, 10. октобар 2011.

~ misli skitnice ~





Bezgraničnost misli je ono pozitivno što sanjarenje pruža pa su hiperaktivni sanjari kreativniji i maštovitiji. Kako su vođeni svojim podsvjesnim svijetom, ne zapažaju u tolikoj mjeri ono što se nalazi oko njih što ih i čini nepažljivima i odsutnima. Lutajući um im omogućuje da na problem gledaju iz drugačije perspektive i time nailaze na kreativna i nesvakidašnja rješenja. 




~ Lažljivcu se ne veruje, ni kad govori istinu. (kineska poslovica)


Kad se govori o drugačijem načinu razmišljanja, prvenstveno se misli na drugačije stanje svijesti jer ono stvara drugačiji način razmišljanja. Hiperaktivni sanjari ne razmišljaju klasičnim linearnim načinom kad nižući detalje dolazi do sveukupne slike ili shvaćanja.




Hiperaktivni sanjari – njihova bitno drugačija svijest dovodi do drugačijeg percipiranja, razmišljanja i shvaćanja svijeta, pa tako i reagiranja na njega. Emotivni žar, sanjarenje, pojmovno razmišljanje i hiperaktivnost su njihove glavne osobine koje čine njihovu različitost.












                          ~ misli skitnice ~
Estetika i umetnost


Postojanje umetnosti prihvatamo kao postojanje drugih predmeta, iako osećamo da je reč o nečemu neobičnom što ne spada u svakodnevno. Istovremeno nisu nam ni sva umetnička dela jednako bliska ni razumljiva. Za mnogo toga tražimo tumačenja i hoćemo da ih *prevedemo* na naš jezik, a takvo prevodjenje je nemoguće. Estetika nije pisana ni za tvorca, ni za promatrača, no može da nam kaže šta je to lepo. Ona ne može da nas pouči da napravimo nešto lepo no ona pokušava da mišljenjem dokuči temelj onog što osećamo pred umetničkim delom. Problem se ne rešava tako što ćemo definisati umetnost, mi možemo naći definiciju lepog ali ne možemo naći definiciju umetnosti.






"Četiri se stvari ne mogu vratiti: izgovorena reč, izbačena strela, protekli život i propuštena prilika".
                                                                                                                            
  ~  arapska poslovica ~


















 

2 коментара:

E. Gurda је рекао...

Jako su Dobre vam ove slike ..
Good Luck !

Buba blog је рекао...

Hvala druže... Social blog