петак, 22. август 2014.

Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње 1946.

Указ
На основу члана 74 тач. 6 и члана 136 Устава Президијум Народне скупштине ФНРЈ проглашује Закон о потврди и изменама Закона о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора, који су на основу овлашћења из члана 136. Устава донели законодавни одбори Савезног већа и Већа народа Народне скупштине ФНРЈ, а који гласи:
Закон о потврди о изменама Закона о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора
Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора од 24 маја 1945 године потврђује се са изменама наведеним у овом закону, тако да његов измењени и пречишћени текст гласи:
Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора
Закон је објављен у "Службеном листу ФНРЈ", бр. 56/46 од 12.7.1946. године.

Члан 1
Свако ограничење права као и свако давање повластица и привилегије грађанима Федеративне Народне Републике Југославије на основу разлике у народности, раси и веорисповести које иде на то да се наруше 
и братства и јединства народа Федеративне Народне Републике Југославије казниће се по овом закону.
Члан 2
Као дело против националне равноправности казниће се и свака агитација, пропаганда и писање, издавање, штампање и растурање списа којима се иде на то да се изазове или распали национална или расна мржња или раздор.
Члан 3
Дела из чл. 1 и 2 овог закона казниће се лишењем слободе од три месеца до пет година. Уз ову казну може суд изрећи и казну губитка политичких права према Закону о врстама казни.
Члан 4
Ако дела из чл. 1 и 2 овог закона изазову теже последице, или буду извршена под особито отежавајућим околностима, или ако дело из чл. 2 изазове масовне нереде, казниће се лишењем слободе са принудним радом од две до петнаест година и делимичном или потпуном конфискацијом имовине и губитком политичких права, а у случају позивања на извршење убистава, казниће се смрћу.
Теже ће се казнити дело у поврату или оно које изврши јавни службеник у званичној дужности.
Члан 5
Изазивање и распиривање верске мржње казниће се као и изазивање и распиривање националне или расне мржње.
Дело изазивања и распиривања верске мржње састоји се у нападу припадника једне вероисповести на неку другу вероисповест или у изазивању непријатељског супротстављања припадника једне према припадницима друге вероисповести на верској основи.
Научна критика религије уопште и критика неисправног рада верских претставника и црквених службеника не може се сматрати изазивањем верске мржње.
Сматраће се отежавајућом околности ако изазивање и распиривање верске мржње врше црквени претставници.
Члан 6
За суђење по кривичним делима из овог закона надлежан је у првом степену срески суд, а уколико би се за дело могла изрећи смртна казна, надлежан је у првом степену окружни суд.
Члан 7

Овај закон ступа на снагу осмог дана по објављивању у "Службеном листу Федеративне Народне Републике Југославије".

Нема коментара: