среда, 15. август 2012.

Grčevi u nogama



Grčevi u nogama - uzroci i prevencija

Dnevni avaz 06.04.2010 12:58



Grčevi u nogama su gotovo svakodnevna pojava. Za sprečavanje grčeva korisno je uzimati namirnice bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom

Grčevi u nogama su gotovo svakodnevna pojava. Njihovom nastanku pogoduje prije svega trudnoća u kojoj se otežano apsorbira kalcij koji dovodi do kontrakcija mišića, a zbog pritiska uvećane maternice usporena je cirkulacija u nogama pa i to može biti uzrok grčeva. 

Grčevi se najčešće javljaju u toku ležanja. Njihovoj pojavi doprinosi i dehidracija, naporne vježbe (mišićni umor zbog napornog vježbanja). Često se javljaju i noću praćeni jačim bolovima. 


Trnci u mišićima
 

Grčevi traju obično manje od minute, ali ponekad mogu trajati duže od 15 minuta.
 
Često se kod starijih, a ponekad i kod mlađih osoba, oni opisuju izrazom "slaba cirkulacija". 

Ta se slabost manifestira i glavoboljom, trncima i hladnoćom u nogama te grčevima u mišićima nogu, posebno noću za vrijeme spavanja. Ponekad se manifestira i promjenama na koži. 


Mogući uzroci ovakvog stanja su i nakupljanje mliječne kiseline u premorenom mišiću, zauzimanje nepravilnog i neudobnog položaja u toku sjedenja ili ležanja. Alkohol, nikotin i nedostatak sna također mogu biti uzroci grčeva.
 

Pravi uzrok danas je i medicinski utvrđen te je dokazano da se koncentracija elektrolita u krvi kao što su magnezij, kalij, kalcij i natrij izrazito smanjuje gubljenjem tjelesne tečnosti, znojenjem, kao i terapijskim korištenjem diuretika, što sve doprinosi nastanku naglih grčeva i bolova u nogama. 


Među mineralima čiji deficit izaziva grčeve svakako se izdvajaju magnezij i kalcij i to zbog činjenice da se najčešće i najbrže izlučuju iz organizma.
 

Šta se preporučuje da bi se spriječila ta vrsta neugode? Prvenstveno treba obratiti pažnju na ishranu, uzimati namirnice koje sadrže dosta kalcija, magnezija i kalija (susam, riba, banane, svježe zeleno povrće, svježe voće, žitarice i nemasni mliječni proizvodi). 


Piti dosta tekućine, posebno mineralne vode obogaćene magnezijem. Izbjegavati previše ili premalo soli u hrani, jer obje krajnosti mogu doprinijeti nastanku grčeva.
 

Korisne vježbe
 

Kada se javi grč u listu noge, preporučuje se ispraviti nogu tako kao da se stopalom gura neki predmet od sebe, a čitavo stopalo savija prema tijelu. To će opustiti mišiće potkoljenice. 


Svakodnevno provođenje nježne masaže je svakako preporučljivo (npr. s uljem od eukaliptusa). Ako dođe do grča i flaša ili termofor s toplom vodom stavljeni na zahvaćeno mjesto smanjit će njegov intenzitet i bol koji prouzrokuje. 


Može se pokušati i s toplim kupkama ili tuširanjima toplom vodom ako su grčevi jaki i često se javljaju. Dvadeset minuta laganog trčanja ili redovna šetnja mogu ojačati mišiće i smanjiti rizik od grčeva, a svakih se pola sata istegnuti i opustiti.
 

Preporuke trudnicama


Trudnicama se preporučuje izbjegavati duže ležanje na leđima. Težina tijela i pritisak uvećane maternice na velike krvne sudove usporavaju cirkulaciju u nogama i povećavaju vjerovatnoću za pojavu grčeva. Umjesto ležanja na leđima preporuka je - okrenuti se na bok. Treba izbjegavati sjedenje prekrštenih nogu jer to, osim što usporava cirkulaciju, pomjera karlicu prema naprijed i može pojačati tegobe.



B VITAMIN


U ovu skupinu vitamina spadaju vitamin B-1 (tiamin), vitamin B-2 (riboflavin), nikotinska kiselina (vitamin B-3), pantotenska kiselina (vitamin B-5), vitamin B-6 (piridoksin), folna kiselina i vitamin B-12 (cijanokobalamin). Mnogi ovdje dodaju biotin, holin, PABU (para-minobenzojevu kiselinu) premda oni nisu esencijalni, osim biotina za dojenčad. Naziv B-kompleks nastao je zbog toga što se svojevremeno mislilo da se radi o jednom jedinom vitaminu koji postoji u ekstraktu od riže, jetre ili kvasca. Tada je, naime, početkom prošlog stoljeća sinteza bila u samom začetku pa se sve dobivalo u obliku prirodnog ekstrakta.
Vitamini B-kompleksa se nalaze u žitaricama koje se svakodnevno konzumiraju više puta, pa je rijetko da dolazi do deficita.Tek kasnije znanstvenici su shvatili da ekstrakti sadrže nekoliko vitamina, a još kasnije je uspjelo njihovo izdvajanje (izolacija). Kako su bivali izolirani, tako su dobivali – brojeve. Trebalo je novih dvadesetak godina da se kompleks odvoji od neesencijalnih tvari kao što su PABA, holin i inozitol. Vitamini B kompleksa topivi su u vodi, prema tome njihova apsorpcija odvija se na sasvim drukčiji način od skupine ADEK vitamina. U pravilu se ne prodaju pojedinačno nego upravo kao kompleks ili u multivitaminskim preparatima.

Kako djeluju

Svaki od vitamina B-kompleksa ima jedinstvenu kemijsku strukturu i, naravno, specifično djelovanje u organizmu. Tako primjerice B-1, B-2, biotin i B-3 sudjeluju u različitim aspektima ciklusa proizvodnje energije, B-6 je važan u metabolizmu aminokiselina, a B-12 i folna kiselina u vrlo osjetljivom procesu diobe stanica (razvoju tkiva). Oni naravno imaju i cijeli niz drugih funkcija koje ne treba posebice spominjati. Mnogi vjeruju da vitamini B-kompleksa djeluju sinkrono kao "obitelj", ali to nije točno.
Budući da se vitamini B-kompleksa nalaze u namirnicama žitnog podrijetla koje se svakodnevno konzumiraju više puta, malo je vjerojatno u normalnim okolnostima da dođe do nekog deficita. Prema tome, mega doze ovih vitamina (osim kod posebnih indikacija) nemaju nikakvog smisla. Osim toga, gotovo svaka bočica multivitaminskih preparata sadrži i B-kompleks.

Tiamin (vitamin B-1)

Svaka tjelesna stanica treba ovaj vitamin da bi mogla proizvesti temeljni energent adenozin-trifosfat (ATP), što znači da nema prerade ugljikohidrata, masti i proteina bez ovog vitamina. Pa i živčano tkivo kojim putuju impulsi za normalno funkcioniranje zahtijeva tiamin. Deficit može biti izazvan dugotrajnim proljevom, alkoholizmom, trudnoćom i hipertireioizmom.

Kako djeluje

Da bi čovjek vidio što se događa u nedostatku tiamina, trebao bi vidjeti lisicu koja zbog konzumiranja sirove ribe dobije beri-beri ili djecu koja dobiju beri-beri jer konzumiraju samo oljuštenu rižu. Kronični alkoholičari mogu dobiti izražene simptome deficita tiamina jer se veoma loše i neredovito hrane. Tiamin djeluje ruku pod ruku s riboflavinom i niacinom.
Vitamin B-1 pomaže sportašima koji intenzivno treniraju u prevenciji umora, pomaže kod tvrdokornog stomatitisa, kod nerazjašnjenih upala mišića (fibromialgija), kod manjih ozljeda i drugih stanja nakon pretjeranog naprezanja.
Ima nekoliko ozbiljnih studija koje su istraživale suplementiranje B-1 vitaminom u svrhu poboljšanja snage i izdržljivosti (ergogeno djelovanje). Premda su istraživanja izvedena na malim pokusnim životinjama, pokazala su određena poboljšanja vrijedna pozornosti. Budući da postoji samoregulacija apsorpcije tiamina (izgleda postoji "senzor" koji kaže "sad je dosta"), znanstvenici su morali upotrijebiti specijalni oblik "allitiamin" koji je topiv u mastima.
U pokusima koje su poduzeli Japanci 1972. godine pokazalo se da u količini od 150 mg povećava snagu ruku i nogu. Budući da je u drugoj rundi pokusa korišten 1 gram dnevno, očekivali su se bolji rezultati, no po svoj prilici pokus je prekratko trajao. Djelovanje na metabolizam ugljikohidrata i na prijenos živčanih impulsa dovoljan su argument za vjerovanje u njegov ergogeni potencijal.

Gdje ga ima

Pšenične klice, cjelovito zrno pšenice, grašak, grah, kikiriki i meso - sve su to vrlo dobri izvori tiamina. Naravno, žitarice za doručak, kruh i pecivo na bazi cjelovitog zrna te ostali žitni proizvodi (krupica, brašno).

Doziranje i toksičnost

Znanstvenici su izračunali da kod normalne prehrane koja se sastoji od najmanje 3 obroka dnevno, čovjek konzumira oko 9 mg tiamina dnevno, a budući da ga u multivitaminskim preparatima ima između 20 i 25 mg, to je više nego dovoljno. Njegov RDA (preporučeni dnevni unos) iznosi 1, 4 mg. Za razliku od vitamina A, tiamin nije toksičan pa se dobro podnosi i u višestruko većim dozama.

Riboflavin (vitamin B-2)

Kada mlijeko prelijevate iz posude u posudu, čini vam se da ima žuti odsjaj. To je riboflavin. Pored kalcija i drugih vrijednih sastojaka, mlijeko je i dobar izvor riboflavina. Budući da je posrijedi jaka žuta boja (laktoflavin), u prehrambenoj tehnologiji obilato se koristi za bojenje napitaka ali i drugih namirnica. Deficit vitamina B-2 vrlo je rijetka pojava, osim u onim krajevima svijeta gdje se koristi za prehranu polirana riža koja čini glavnu dnevnu namirnicu.

Kako djeluje

Riboflavin je koenzim za respiratorni sustav enzima i sastavni dio flavoproteina za taj enzim. Ima ključnu funkciju u konverziji aminokiselina i masti u ATP odnosno u pogonsku energiju te u aktiviranju vitamina B-6 i folne kiseline. Upravo zbog toga, sportaši ga trebaju u povećanim količinama. Naravno, u tom procesu vitamin B-2 se troši i stalno ga se mora unositi. U nekim slučajevima riboflavin djeluje kao antioksidans.
Najčešće se riboflavin koristi u prevenciji migrena, ulceroznog stomatitisa djece (sor), katarakta te za očuvanje fizičke kondicije vrhunskih sportaša.

Gdje ga ima

Animalni proizvodi mlijeko, jaja i meso glavni su izvor riboflavina, iz čega je razvidno da vegetarijanci-vegani u nekim slučajevima mogu imati deficit riboflavina. Ima ga također u zelenom lisnatom povrću i cjelovitom žitnom zrnu.

Doziranje i toksičnost

Letimičnim pregledom bočica suplemenata vidjet ćete da je njegova doza vrlo blizu doze za tiamin naprosto zato što su preporučene količine za njihovu dnevnu upotrebu (RDA) vrlo blizu jedna drugoj, tj. 1, 6 mg. Premda vegani dnevno u hrani konzumiraju manje od 1 mg riboflavina, ipak se deficit u pravilu ne pojavljuje. Gornja sigurnosna razina ovog vitamina (upper safe level) je 200 mg.
Prema tome, multivitaminski preparati koji za dnevne potrebe sadrže 20 - 25 mg ovog vitamina predstavljaju sasvim dovoljne količine. Kao i njegov prethodnik, riboflavin nije toksičan čak ni u višestruko povećanim dozama.

Nikotinska kiselina (vitamin B-3 ili niacin)

Pokazalo se da nikotinska kiselina pomaže kod povišenog kolesterola, kod bolne menstruacije, akni, fotosenzitivnosti i nekih drugih stanja.
Za razliku od svojih "rođaka" iz B-kompleksa, ovaj vitamin javlja se u 2 forme; kao nikotinska kiselina (niacin) i kao njezina sol, tj. nikotinamid. Obje su forme aktivne ali na drugi način. Bolest uslijed deficita ovog vitamina - pelagra, danas je vrlo rijetka na Zapadu, ali česta tamo gdje je dominantna hrana kukuruz, koji je siromašan kako u aminokiselini triptofanu (neophodan za konverziju) tako i u niacinu.

Kako djeluje

Nikotinska kiselina sudjeluje u procesu otpuštanja energije iz ugljikohidrata i pretvaranja ugljikohidrata u masti. Zanimljivo je da nikotinska kiselina regulira promet kolesterola dok nikotinamid – ne. Mnogi istraživači smatraju da se u tom kontekstu krije odgovor za višak kolesterola koji ima tendenciju taloženja. Naravno, za to još nema dokaza.
Pokazalo se da zbog osebujnog sudioništva u metabolizmu, nikotinska kiselina pomaže kod povišenog kolesterola i triglicerida, kod mogućnosti nastanka katarakta, bolne menstruacije, akni, fotosenzitivnosti i nekih drugih stanja.

Gdje ga ima

Pivski kvasac, kikiriki, riba i meso najbolji su izvori ovog vitamina. Kada se radi o suplementima, pojedinačno se ne pojavljuje, ali je stalni dio multivitaminskih preparata.

Doziranje i toksičnost

Budući da se redovito dodaje u brašno, njegov deficit u normalnim okolnostima prehrane praktično nije moguć. Njegov RDA iznosi 18 mg, s tim da je maksimalni sigurnosni iznos (upper safe level) 450 mg dnevno. U multivitaminskim formulacijama ima ga 10 - 20 mg. Nikotinamid je u pravilu bezazlen, ali kada se čista nikotinska kiselina konzumira u povećanim količinama (50 - 100 mg dnevno), može izazvati crvenilo lica (flushing), što je samo prolazna pojava bez drugih posljedica. U dozama preko 1 000 mg dnevno može izazvati glavobolju, bolove u želucu i druge smetnje (jetra).

Pantotenska kiselina (vitamin B-5)

Zanimljivo je da ovaj vitamin malo tko uzima kao suplement (osim sportaša), što nikako ne umanjuje njegovu vrijednost. Naprosto se smatra da ga u namirnicama ima dovoljno i da ga ne treba suplementirati. Pa i liječnici koji propisuju vitamine kao dopunsku terapiju ne koriste se previše pantotenskom kiselinom.

Kako djeluje

Ovaj je vitamin direktno uključen u ciklus energije (Krebsov ciklus) pa su problemi koji iz toga proizlaze višestruki i raznoliki. To najbolje osjećaju veliki "potrošači" energije kao što su aktivni sportaši, ali i drugi aktivni ljudi. Posebno se to tiče njegove uloge u proizvodnji, transportu i oslobađanju energije iz masti. Druga iznimno važna funkcija ovog vitamina jest sudjelovanje u formiranju prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, što znači da se njegov nedostatak može očitovati čak u promjenama raspoloženja. Nadalje, pantotenska kiselina igra aktivnu ulogu u sintezi kolesterola.
Sve u svemu, ovaj vitamin "dirigira" ključnim procesima u organizmu pa ga nipošto ne treba podcijeniti. Treba reći da postoje 2 oblika ovog vitamina - čista pantotenska kiselina i njezina sol - kalcijev pantotenat. Među njima jedino postoji razlika u aktivitetu. U gotovim preparatima više se koristi kalcijev pantotenat.
Pantotenat, tj. sol pantotenske kiseline, pomaže reguliranju visokog sadržaja kolesterola i triglicerida u krvi, a čista pantotenska kiselina pomaže kod reumatoidnog artritisa i u prevenciji akni.

Gdje ga ima

Kvasac, jetra, i riba (losos) imaju visoku razinu pantotenske kiseline, ali tu su još povrće, jaja, žitarice i druge namirnice kao solidni izvori. Pantotenska kiselina i pantotenat u pravilu se ne koriste posebno, nego u okviru multivitaminskih formula.

Doziranje i toksičnost

Premda kod prosječno raznolike prehrane nije potrebno suplementiranje s pantotenskom kiselinom, ima stanja kada to može biti vrlo korisno. RDA iznosi 6 mg, a maksimalni dnevni iznos (upper safe level) je 500 mg. U standardnim multivitaminskim formulama koristi se doza od 10 do 25 mg kalcijeva pantotenata. Premda se najčešće radi o aktivnim sportašima, ima i medicinskih indikacija: kod visokih triglicerida i kolesterola u krvi, kada liječnici daju povećane doze od 300 mg čak 3 puta dnevno (ukupno 900 mg). Kod ovakvih doza nisu primijećeni nikakvi sporedni učinci. Ako se s dozom ide dalje do nekoliko grama dnevno, može se kao posljedica pojaviti proljev.

Piridoksin (vitamin B-6)

Ako postoji vitamin koji "kontrolira" vrlo značajan proces, onda je to svakako izgradnja aminokiselina a time svih proteinskih struktura (stanica i tkiva) organizma. Sve je dakle pod njegovom "kapom", a to praktično znači da su u tom kontekstu i hormoni, tj. drugi veliki "dirigenti" u funkcioniranju tijela. Ne treba zaboraviti da je i krv "tekuće" tkivo, dakle proteinska struktura za koju je također neophodan piridoksin.

Kako djeluje

Bez piridoksina nema proteina, bez ovih nema hormona, a bez hormona sve su funkcije organizma dovedene u pitanje. Spomenimo samo serotonin, dopamin i melatonin koji zajednički kontroliraju biološki sat, spavanje, kognitivnu funkciju, osjećanje i ponašanje. Vitamin B-6 sudjeluje u građi nekoliko neurotransmitera (tvari koje omogućuju prijenos živčanih impulsa), čiji se nedostatak očituje na različite načine.
S obzirom na svoje funkcije u organizmu, vitamin B-6 koristi se kod autizma, celijakije, depresije, visokog kolesterola, visokog homocisteina, bubrežnih kamenaca, astme, ateroskleroze, PMS-a, a preporučuje se kod aktivnih sportaša i drugih stanja. Premda je deficit ovog vitamina vrlo rijedak, on se očituje padom imuniteta, oštećenjima kože i konfuzijom. Deficit je moguć zbog nekih bolesnih stanja crijeva gdje je limitirana apsorpcija ili kod davanja nekih lijekova (izoniazid). Kliničke manifestacije deficita su grčevi, anemija, dermatitis, crveni jezik, pikanje u prstima itd.

Gdje ga ima

Krumpir, banane, grožđice, žitarice, jetra, puretina i tunjevina najbolji su izvori premda ga ima i u drugim namirnicama.

Doziranje i toksičnost

Preporučena dnevna količina (RDA) iznosi 2 mg, a maksimalni dnevni sigurnosni unos (upper safe level) je 200 mg. Najčešća doza za piridoksin kao suplement je 10 do 25 mg dnevno. Međutim, nerijetko se kod posebnih stanja propisuju mega doze od 200 do 500 mg dnevno. Premda je za odrasle tzv. sigurna doza 200 mg dnevno, trudnice ne bi smjele koristiti više od 100 mg dnevno. Čak i u tim rasponima bilo je pojedinačnih slučajeva glavobolje i mučnine. Svako uzimanje vitamina B-6 preko 200 mg dnevno duže od 2 mjeseca trebalo bi biti u konzultaciji s liječnikom.
B-6 vitamin je toksičan u mega dozama pa su moguća vrlo neugodna oštećenja senzornih centara, a kao posljedica javljaju se smetnje u hodu, opipu i kretanju.

Folna kiselina

Na temelju istraživanja koje je objavljeno 1995. godine u broju 12 popularnog stručnog časopisa Journal of the American Medical Association, proizlazi da se možda polovica slučajeva teških malformacija u djece (neural tube defect - nedostatak dijela mozga, nezatvoreni stup kralježnice, hernia mozga) može prevenirati ako žena dovoljno rano u trudnoći počne uzimati folnu kiselinu.

Kako djeluje

Folna kiselina neophodna je za sintezu DNA, dakle izgradnju svih novih stanica, pa prema tome i stanica ploda (fetusa). Ako u tom procesu zakaže bilo koja komponenta, nastaju defekti. Upravo zbog toga važna je u ranom periodu redovita opskrba trudnice dovoljnim količinama folne kiseline, koje su značajno veće od preporučenih dnevnih količina (RDA). Prevencija malformacija ploda (rascijepljena usna i nepce, razne malformacije na srcu, kralježnici, nogama i rukama) glavna je svrha suplementiranja trudnica.
Nadalje, folna kiselina direktno je uključena u izgradnju tvari S-adenozil-L-metionina (SAMe) od koje u velikoj mjeri zavisi raspoloženje. Da ne bi rasla razina homocisteina u krvi, opet je potrebna folna kiselina. Prema tome, folna kiselina ovdje predstavlja pravog zaštitnika. Pokazalo se da pored toga folna kiselina može pomoći kod celijakije, Crohnove bolesti, oboljenja zubnog mesa (gingivitisa), ulceroznog colitisa itd.

Gdje je ima i može li biti deficitarna

Grah, zeleno lisnato povrće, citrusno voće i pšenične klice dobri su izvori folne kiseline. Raznovrsna prehrana trebala bi osigurati dovoljne količine ovog vitamina za normalne životne prilike. Treba reći da neobične prehrambene navike mogu dovesti do deficita čak i u zapadnim zemljama gdje postoji obilje hrane.
Istraživanja su pokazala da ima neočekivano velik broj ljudi s blagim deficitom folne kiseline, što se najbolje vidi po testu na osnovi homocisteina. Jednadžba izgleda jednostavno; malo folne kiseline – povišen homocistein, povišeni homocistein - povećan rizik od srčanog infarkta i obrnuto. U stvari, preventivno uzimanje folne kiseline moglo bi poštedjeti SAD 13 500 smrtnih slučajeva od kardio-vaskularnih bolesti godišnje. Deficit folne kiseline moguć je kod alkoholičara i kod žena koje dulje vrijeme koriste antibaby pilule.

Doziranje, toksičnost i interakcije

Sve žene koje su trudne ili to namjeravaju biti, trebale bi uzimati od 400 do 800 /μg folne kiseline dnevno sa svrhom preveniranja malformacija u djece. Ostalim ženama preporučuje se 400 /μg. Zanimljivo da je folna kiselina iz prirodnih izvora slabije iskoristiva od sintetske folne kiseline u gotovim preparatima. Folna kiselina toplo se preporučuje i svim starijim osobama.
Općenito kod korištenja folne kiseline nema sporednih učinaka, ali dodavanje folne kiseline prehrani u dozi 100 x RDA može izazvati intoksikaciju kod osoba s dijagnozom deficita vitamina B-12, što ima za posljedicu oštećenje živaca. Na sreću, takva situacija se rijetko događa. Naime, folna kiselina je neophodna da bi se u organizmu iskoristio vitamin B-12. Proteolitski enzimi i lijekovi protiv kiseline u želucu (antacidi) blokiraju apsorpciju folne kiseline, o čemu naravno treba voditi računa. Lijekovi protiv reume i raka mogu dovesti do interakcije s folnom kiselinom.

Cijanokobalamin (vitamin B-12)

Utvrđeno je da 2, 5 - 5 mg cijanokobalamina svaka 2 do 3 dana može bitno popraviti stanje kroničnog umora.Kada nekog umornog pacijenta ili sportaša treba "dignuti na noge", pribjegava se davanju injekcije vitamina B-12 ili vitaminske koktel injekcije. Radi li se o placebo efektu ili je jedan vitamin u stanju napraviti takvo čudo? Bilo kako bilo, djelovanje vitamina B-12 direktno je vezano uz aktivnost živčanih stanica, replikaciju DNA i tvorbu posebne tvari koja utječe na raspoloženje - S-adenosil-L-metionina (SAMe). Osim toga, B-12 djeluje na razinu homocisteina u krvi, a ova tvar utječe na nastanak bolesti srca i krvnih žila s mogućim posljedicama srčanog i moždanog udara. Naravno, nedostatak vitamina B-12 izaziva pernicioznu anemiju. Dakle, zaštitna uloga B-12 je nedvojbena.
Njegov nedostatak izaziva nastanak kroničnog umora, a stanje se bitno popravlja nakon suplementacije vitamina ili njegove injekcije. Dobro kontroliranim pokusom utvrđeno je da 2, 5 - 5 mg cijanokobalamina svaka 2 do 3 dana može bitno popraviti stanje kroničnog umora kod 50 - 60% ispitanika. Premda neki od autora zagovaraju aplikaciju B-12 injekcijom, većina tvrdi da oralna aplikacija sasvim zadovoljava sve potrebe. Eto još jednog primjera kada je vitamin prisutan u dvama ulogama; kao lijek kada se daje intravenozno i kao suplement kada se uzima oralno.
Zanimljivi uspjesi zabilježeni su u prevenciji Crohnove bolesti, depresije, visoke razine homocisteina, ateroskleroze, neplodnosti žena i hiperkolesterinemije.

Gdje se nalazi

Svi proizvodi animalnog podrijetla (meso, mlijeko, riba, jaja) sadrže B-12 pa problem njegova deficita ne postoji kod osoba koje takvu hranu konzumiraju. Od biljne hrane, vrlo male količine se mogu naći u spirulini i tempehu pa su vegetarijanci-vegani ugrožena skupina kada je riječ o vitaminu B-12.

Doziranje i toksičnost

Preporučena dnevna količina za B-12 je 1 /μg, a gornja sigurnosna granica (upper safe level) je 500 /μg. S obzirom da vegani ne konzumiraju namirnice animalnog podrijetla, trebali bi uzimati 2 - 3 /μg cijanokobalamina dnevno. Preventiva perniciozne anemije zahtijeva do 1 mg/dnevno. Starijim će osobama dobro doći dnevna doza od 10 do 25 /μg. Aktivni sportaši u vrijeme priprema i intenzivnog treninga uzimaju 2 - 3 mg cijankobalamina. Koliko je poznato, do sada nisu zabilježeni sporedni učinci B-12 vitamina, a nije utvrđena ni njegova toksičnost. Ipak, ne preporučuju se mega doze bez liječničke kontrole.

Biotin (vitamin H)

Nakon što je otkriven 1936. godine, imao je naziv vitamin H i očekivalo se da će biti važan lijek, što se, nažalost, nije dogodilo. Esencijalan je premda se pod utjecajem crijevne mikroflore sintetizira u crijevima. Biotin je vitamin iz skupine B vitamina koji se rjeđe spominje, što, međutim, nikako ne znači da je manje važan.

Kako djeluje

U metabolizmu sudjeluje u svojstvu koenzima kod pretvaranja proteina, masti i ugljikohidrata. Bitan je faktor rasta stanica i njihove replikacije. Kosa i nokti zahtijevaju biotin za svoj razvoj i rast. Želite li doznati kako izgleda njegov deficit, krenite s jednostranom prehranom, tj. sa sirovim bjelancem jajeta. Naime, ova namirnica ima sposobnost blokirati apsorpciju biotina, što je dovoljno za manifestaciju deficita. Kuhana jaja ovakav zanimljivi deficit - ne izazivaju.
Budući da se biotin sintetizira u crijevima, dugotrajna uporaba antibiotika može tu sintezu potpuno blokirati, a to znači pojavu dermatitisa, depresije, gubitka kose, anemije i kontinuiranog nagona za povraćanjem. Kod životinja nedostatak biotina može izazvati malformacije plodova. U normalnim prilikama ekskrecija biotina mokraćom je 6 puta veća od količine biotina koja se unosi hranom, što je jasan dokaz da je produkcija u crijevima obilna.
Deficit biotina je vrlo rijedak, a kad se konačno pojavi, opadanje kose je prvi znak. Crvenilo oko noktiju je drugi sigurni znak njegova deficita.

Gdje ga ima

Kvasac, iznutrice, žumance jajeta, gljive, banane i kikiriki dobri su izvori biotina. Prženi kikiriki ima čak 39 /ug biotina u 100 grama. Naravno, postoje i drugi u obliku gotovih preparata - suplemenata. Suplementi mogu biti dvojaki - u čistom farmaceutskom obliku i u obliku kvasca. Postoje tablete biotina po 9 mg.

Doziranje i sporedni učinci

Preporuka za biotin je 150 /μg dnevno za odrasle osobe, a u slučaju majke dojilje RDA se povećava na 350 /μg dnevno. Sigurnosni gornji iznos je 500 /μg dnevno. Nema izvješća o toksičnim učincima čak i u deseterostruko većim dozama.

Holin (fosfatidil holin - lecitin)

Želite li imati "riblji" miris, konzumirajte mega dozu čistog holina. Budući da holin u obliku suplementa u pravilu nije čist nego kao fosfatidil-holin (PC), gotovi preparati sadrže samo 10 - 20% čiste tvari. Holin je esencijalan za očuvanje integriteta staničnih membrana i deponiranje masnoća unutar i izvan stanice. Treba znati da je kao fosfolipid ugrađen u sastavni dio najvažnijih moždanih struktura. Važan je upravo stoga što čini strukturu prijenosnika impulsa (neurotransmitera) acetilholina, dakle neophodan je za normalno funkcioniranje mozga, osobito kod dojenčadi. Zbog specifičnog mirisa uglavnom se koristi u multivitaminskim formulama.

Kako djeluje

Holin je uključen u produkciju važnog prijenosnika (neurotransmitera) acetilholina; ako ga nema dovoljno, mogu nastupiti promjene raspoloženja.
Zbog specifičnog djelovanja u organizmu, korišten je kao pomoćno sredstvo kod cijelog niza živčanih poremećaja. Osim toga, koristi se kod napada žučnih kamenaca i visoke razine homocisteina te hepatitisa.
Utvrđeno je da holin ima specifičnu ulogu kod sportova izdržljivosti; naime, kod prolongiranog treninga naglo pada njegova koncentracija u krvi. Obavljeni su tako zanimljivi pokusi kod kojih su dobrovoljci podijeljeni u 3 skupine: prvu - koja je prije treninga dobila placebo, drugu - koja je prije treniga dobila 2 g/kg tjelesne mase holina i treću - koja je dobila 2 g/kg tjelesne mase holina bez treninga. Kao suplement je davan lecitin koji sadrži fosfatidil-holin. Kod posljednje skupine, koja nije trenirala a dobila je holin, došlo je do porasta njegove koncentracije u krvi. Prve 2 skupine treningom su potrošile dodanu količinu pa kod njih nije došlo do porasta koncentracije u krvi. To je znak da suplementacija holina ima smisla kod sportova izdržljivosti.

Gdje ga ima

Žumance jajeta, soja, jetra, zobeno brašno i lecitin sadrže holin u izobilju. Lecitin u prahu ili granulama koji koriste bodibilderi sadrži 10 - 20% holina. Budući da se lecitin dodaje mnogim namirnicama kao emulgator, one na taj način sadrže i dovoljne količine holina.

Doziranje i toksičnost

U pravilu se do 1 000 mg dnevno u obliku fosfatidil holina dobro podnosi. Već doza od nekoliko grama može imati za posljedicu grčeve, proljev i nagon za povraćanjem. Ako se koristi pak visoka doza (1 000 mg) čistog holina dnevno, može se javiti neugodni "riblji" miris (iz kože i daha). Umjesto holina koji može biti neprijatan, sasvim zadovoljavajuće rezultate može dati koncentrirani lecitin u granuliranom obliku.

MASAZE


Naša koža je naš najveći i važan organ. Ona je omotač koji ljeti hladi, a zimi grije naše tijelo. Ona je čuvar i zaštitnik cijelog našeg organizma. Zbog njene složene i važne uloge, o njoj se moramo jako brinuti.
Moramo je redovito čistiti i njegovati, te barem povremeno nagraditi onim što ona posebno voli, masažom. Kako masaža ne koristi i ne godi samo našoj koži, već i cijelom tijelu i duši, pravi je trenutak da savladamo njihovu abecedu i odaberemo onu koja je stvorena baš za nas.

Akupunkturna masaža (APM)

Akupunkturna masaža (APM) se zasniva na kineskoj akupunkturi, a provodi se s ciljem da se otkloni energetska neravnoteža u tijelu (koja je uzrok poteškoća i problema s psihičkim i fizičkim zdravljem) i uspostavi sklad.
Za uspostavljanje ravnoteže u tijeku masaže koristi se metalni štapić kojim terapeut "putuje" po meridijanima i točkama tijela. Masaži prethodi energetska dijagnoza i utvrđivanje poteškoća s psiho-fizičkim zdravljem.
Masaža je vrlo učinkovita u slučaju pada imuniteta i neuroloških oboljenja. Pomaže i kod glavobolje, bolnih menstruacija, problema s kralježnicom, ali i značajno podiže raspoloženje.

Aroma masaža

Temelji se na prastaroj spoznaji o pozitivnom učinku koji eterična biljna ulja imaju na naše tijelo i psihu. Ulje prilagođeno individualnim potrebama na tijelo se u pravilu nanosi postupcima klasične masaže nakon koje se za pojačavanje učinka, tijelo umotava u tople obloge ili pokrivače (body-wrap).
Stoga ova masaža duboko smiruje, relaksira, harmonizira i vitalizira, te podiže raspoloženje i razgrađuje stres. K tome, općenito podiže imunitet i pozitivno djeluju na živčani sustav (uklanja unutarnji nemir i nervozu, glavobolju i nesanicu), krvotok i metabolizam. Pomaže i kod kožnih oboljenja, primjerice ekcema, dermatitisa, ali i celulita.
Masaža zagrijanim vulkanskim kamenjem potekla je od indijanskih i havajskih šamana.

Ayuverda masaža

Među metodama koje prakticira ayurveda, prastaro indijsko učenju o životu i zdravlju su i razne masaže toplim biljnim uljima primjerice sezama i đumbira. Među najpoznatijima su abhyanga, masaža cijelog tijela, mukabhyanga, masaža lica,padabhyanga, masaža stopala, upahanasveda, masaža leđa, marma, akupresurna masaža, shiroabhyanga, masaža glave, te udarabhyanga, masaža trbuha. Tu je ipizzichilli, kraljevska masaža za brzo relaksiranje te shirodhara, u tijeku koje se na čelo slijeva mlaz toplog ulja.
Masaže učinkovito relaksiraju i pozitivno djeluju na sve tjelesne funkcije, te liječe i ublažavaju brojne fiziološke i psihičke bolesti, a imaju i anti-aging učinak na kožu i cijeli organizam.

Hot stone masaža

Masaža zagrijanim vulkanskim kamenjem potekla je od indijanskih i havajskih šamana. Izvodi se sa na oko 60 °C ugrijanim vulkanskim kamenjem koji se najprije polažu po energetskim linijama i točkama po nauljenom tijelu.
Potom se kamenjem, kružnim pokretima masira cijelo tijelo, a na kraju se na dijelove tijela sklone upalama polaže hladno kamenje mramora.
Ova masaža na učinkovit način omogućava psiho-fizičko relaksiranje, puni životne baterije i osnažuje organizam. Potiče prokrvljenost, protok limfe, izmjenu tvari, probavu, podiže imunitet organizma, te uklanja napetost i bolove u mišićima. Pomaže kod stresa, napetosti, nervoze, menstrualnih tegoba i nesanice, te jača zglobove i vezivno tkivo.

Lomi lomi nui

Lomi lomi nui (lomi znači pritiskati, mijesiti i trljati, ali i ruka ljubavi) je spiritualna masaža tijela, ali i duše, porijeklom s Havaja koja je nekad bila rezervirana samo za povlaštene.
Masaža uz primjenu eteričnih ulja, objedinjuje snažne i nježne, umirujuće i stimulirajuće pokrete i izvodi se u ritmičkim pokretima hula plesa u kombinaciji s tehnikom disanja.
Svrha joj je uklanjanje psihičkih i tjelesnih blokada koje uzrokuju poremećaje i oboljenja, uspostavljanje nesmetanog protoka životne energije, odnosno vraćanja životne vitalnosti i zadovoljstva.
Masaža uvjetuje duboko opuštanje, pročišćuje i harmonizira tijelo i duša, te uspješno oslobađa stresa i napetosti.  

Masaža vrućom čokoladom

Masaža vrućom rastopljenom čokoladom (hot chocolate), odnosno mješavinom kakaa, shea maslaca i ulja badema, opušta i tijelo i dušu, ali i njeguje kožu. Nakon relaksirajuće klasične masaže rastopljenom čokoladom, tijelo se zamata folijom kako bi se još više pojačalo njeno djelovanje.
Osim što savršeno opušta i relaksira, ova masaža djeluje i kod različitih upala, primjerice upale zglobova, teniskog lakta i upalnih procesa na koži.
Masaža čokoladom regenerira i vitalizira kožu, ali i cjelokupni organizam. K tme, kako neutralizira razorno djelovanje slobodnih radikala ima anti-aging učinak, te štiti od bolesti i prijevremenog starenja.  
Tui-na je drevna kineska masaža koja objedinjuje aromaterapiju, masažu, akupresuru, akupunkturu i tehnike disanja.

Pantai - Luar

Pantai–luar (panta luar - na novim obalama) je tradicionalna indonezijska masaža cijelog tijela uz primjenu ulja i pomasti. Osim rukama izvodi se i pindama, vrlo vrućim platnenim zamotuljcima s mješavinom voća i bilja zagrijanih u aromatičnom ulju na 120°C, kojima se brzim i dinamičnim pokretima tretira cijelo tijelo.
Pinde imaju pozitivan učinak na kožu, potiču regeneraciju i revitalizaciju njenih stanica i čine je mladenačkom, glatkom i nježnom.
Masaža utječe i na cijeli organizam, potiče njegovu prokrvljenost, aktivira i podiže imunitet i metabolizam te izlučivanje štetnih tvari i otrova.
K tome, masaža općenito opušta, relaksira, vitalizira, a posebno ublažava kronične bolove.

Refleksologija

Refleksologija, masaža stopala zasniva se na učenju kineske medicine o tome da svaki organ našeg tijela ima odgovarajuću refleksnu zonu na stopalu. Stoga se stimuliranjem određenih točki može utjecati i na određeni organ, ali i organizam u cjelini, u svrhu prevencije ili uklanjanja poremećaja u njegovom funkcioniranju. Masaža se izvodi na stopalima, tabanima i donjim dijelovima nogu oko zglobova.
Osim što podiže imunitet i djeluje preventivno, masaža razgrađuje tjelesnu i psihičku napetost, umiruje živčani sustav, te uklanja bolove u mišićima, posebno vratu, leđima i glavi. Pomaže kod poremećaja spavanja, alergija, neuroze, probavnih problema, menstrualnih tegoba i kroničnih bolova.

Shiatsu

Shiatsu je više od 1000 godina stara metoda koja potječe iz Japana (shi - prst, atsu- pritisak), temelji se na učenju o energetskim meridijanima i akupresurnim točkama, a izvodi se različitim tehnikama, uglavnom pritiskanjem, glađenjem, lupkanjem, gnječenjem i istezanjem.
Pritom se maser ne koristi samo rukama, već i ramenima, koljenima i nogama. Iako je blaža od klasične, a klijent je odjeven, njome se postiže znatno dublji opuštajući efekt. Ova vrsta masaže vitalizira, uravnotežuje i jača organizam. Ublažava napetost i stres, jača imunitet, poboljšava probavu, otklanja bolove i napetost u leđima i vratu, te poboljšava držanje i pokretljivost.
Pozitivno djeluje i na intelektualne funkcije, te pomaže kod ženskih bolesti, glavobolje i migrene.

Švedska masaža

Klasična, švedska (utemeljio ju je švedski gimnastičar Per Henrik Ling) ili medicinska masaža je najčešće prakticirana vrsta masaže, pri kojoj se različitim pokretima i pritiscima (dodirivanjem, lupkanjem, stiskanjem, gnječenjem, trljanjem) tretiraju ukočeni mišići dok se u njima ne otkloni napetost i nakupine mliječne kiseline.
Najčešće se koristi u različite terapijske i sportske svrhe, kod povreda i problema s kralježnicom. Osim opuštanja i poboljšanja tonusa mišića, ovom se masažom potiče izmjena tvari, cirkulacija i protok limfe.
K tome, ona relaksira, razgrađuje stres, a kako potiče i produkciju hormona sreće uvjetuje i dobro raspoloženje. Osim za profesionalne sportaše, idealna je i za opuštanje nakon sportskih aktivnosti i dana provedenog na poslu.
Masaža vrućom  čokoladom neutralizira razorno djelovanje slobodnih radikala i imaanti-aging učinak.

Thai - masaža

Klasična thai-masaža temelji se na istočnjačkom učenju o Qi vitalnoj energiji koja se prakticira već tisućljeće. Vrlo je dinamična i izvodi se na cijelom tijelu sa svrhom da se uklone blokade u protoku životne energije koje uvjetuju psihičke i fizičke poremećaje i bolesti.
Sastoji se od 150 različitih zahvata (maser izvodi akrobacije s tijelom onoga koga masira koristeći pritom sve dijelove svojeg vlastitog tijela i svoju težinu), uz upotrebu zagrijanih biljnih ulja i obloga.
Klasična thai masaža izvanredno opušta i relaksira, te vitalizira i tijelo i duh.
K tome, potiče imunitet, funkcioniranje krvotoka i srca, a pozitivno djeluje na mišiće, koštano i vezivno tkivo, tetive i zglobove (uspješno uklanja bolove u glavi, vratu i leđima).  

Tibetanska masaža

Tibetanska masaža potječe iz tibetanskih hramova i temelji se na masaži leđa posebno nježnim, milujućim pokretima, uz upotrebu eteričnih ulja. Tijekom masaže tretira se leđna muskulatura, mišići i živci, te potiče cirkulacija krvi i limfe. Tibetanska masaža dovodi do stanja duboke opuštenosti koja učinkovito osvježava cijeli organizam, razgrađuje stres i psiho-fizičku napetost.
K tome, dokazano ublažava kronične bolove, pa je stoga posebno učinkovita kod bolova u vratu i leđima, artritisa, glavobolje, išijasa i ukočenog vrata.

Tui-na masaža

Tui-na je drevna kineska masaža stara oko 4000 godina koja objedinjuje aromaterapiju, masažu, akupresuru, akupunkturu i tehnike disanja. Temelji se na učenju o blokadama kao uzrocima poremećaja i bolesti, čije uklanjanje omogućava slobodan protok Qi životne energije, odnosno zadovoljan i zdrav život.
Izvodi se manipuliranjem zglobovima, pritiscima na određene točke na tijelu uz korištenje ulja, primjenu vježbi disanja i akupunkturu.
Ima i terapijski i preventivni učinak, te je posebno djelotvorna u uklanjanju problema s mišićnim, koštanim i živčanim sustavom. Pomaže i kod bolnih leđa i bolova u vratu, nesanice, glavobolje, ali i probavnih smetnji.  

Zvučna masaža

Zvučna masaža temelji se na prastarim japanskim, kineskim, tibetanskim i indijskim učenjima o iscjeljivanju zvukom. Najčešće se izvodi tibetanskim zdjelama izrađenim od sedam metala (zlato, srebro, bakar, željezo, cink, olovo) koje proizvode OM, savršenu vibraciju, koje se polažu na tijelo, te udaraju palicom i pomiču preko meridijana i vitalnih točaka. Ovisno o omjeru materijala, veličini i obliku zdjela zvučnom masažom se osim duboke relaksiranosti, smirivanja i harmoniziranja, podiže imunitet i razgrađuje stres.
Uz to, potiče se izlučivanje štetnih tvari, aktivira kolanje limfe, harmonizira disanje i emocionalni život, ali i funkcioniranje moždanih funkcija, posebno kreativnosti i intuicije.

субота, 4. август 2012.

ĐUMBIR

 


Đumbir (Zingiber officinalis) je tropska začinska biljka koja veoma podseća na trsku zbog dugih kopljastih listova. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korenje je mesnato i debelo kao prst do 20cm dužine i veoma je aromatično. Cvetovi su bele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež.

Sadrži 1-2% eteričnog ulja koje se sastoji od oko 60% zingiberena izingerola, zatim kamfena, felandreana, cineola, borneola, citrala i seskviterpena.

Đumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe, kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere.

Lekoviti delovi đumbira su koren i rizom. Đumbir pokazuje brojna farmakološka dejstva: smanjuje temperaturu, protivupalno, sedativno, antibiotsko, slabo antigljivično, deluje protiv kašlja. Postoje preliminarni rezultati prema kojima đumbir ispoljava i dejstvo na smanjenje šećera u krvi, smanjenje povećani serumski i tkivni holesterol kao i trigliceride u krvi i sprečava nastanak tromba.

Poznato je da đumbir stimuliše perifernu i opštu cirkulaciju, zagreva, otklanja grčeve i spazme, stimuliše funkciju jetre - snažan je antioksidans. Koristan je kod uklanjanja edema, groznice, raznih mučnina. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava pamćenje, deluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja.

Antiseptik je pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.

Čaj od đumbira je veoma dobar kod želudačnih problema, dok su eterična ulja iz đumbira odlična kod odvikavanja od alkohola, smanjuju stres pa se koriste i za masažu.

Đumbir je delotvorno sredstvo za smanjenje holesterola u krvi, smanjuje bolove pa se koristi kod reumatskih problema, a povećava i broj i pokretljivost spermatozoida.

Mogu ga uzimati i bolesnici sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo.

SHIITAKE

 
Naziv Shiitake potiče iz japanskog jezika; reč take označava pečurku, dok se shii odnosi na drvo shii, odnosno hrast. Gljiva Shiitake uspeva u šumama, na panjevima hrasta - a tako se uzgaja i u našem poljoprivrednom gazdinstvu.

Shiitake je japanski proizvod kojeg već dva milenijuma zovu carskom gljivom, jer je na jelovniku na imperatorskoj trpezi u Kjotu, ali je bila i sastavni deo jela imućnijih samuraja. Najstariji zapis o iskustvima tradicionalne japanske medicine u lečenju gljivama vezan je za godinu 199. n. e., kada je japanski car Chuai dobio shiitake na poklon od jednog domorodačkog plemena. To je inače japanski proizvod za koji se kaže da se najviše izvozi, a trenutno je najpopularnija i najviše uzgajana egzotična pečurka na svetu, procenjuje se da shiitake čine oko deset posto svetske proizvodnje kultivisanih pečuraka. Osim Japana, poznati uzgajivači ove gljive su Kina i Južna Koreja a od nedavno se ova pečurka uzgaja i u Srbiji.

U Kini, gde je poznata kao ko-ko ili hoag-ko, upotreba ove gljive datira iz doba dinastije Ming (1368-1644), kada je korišćena ne samo za jelo već i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa, slabu cirkulaciju, probleme sa jetrom, iscrpljenost i umor, kao i za pojačanje životne energije Ch'i. Verovalo se i da redovnom upotrebom ove pečurke može da se spreči prerano starenje.

Shiitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: Lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986. god. uveden u klinike kao antitumorno sredstvo). Eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.

Pored ovoga Shiitake su izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima: B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantenol), B6 (peridoksin), B11 (folna kiselina), B12 (kobalamin), D (kalciferol) dok ostale sadrži u manjem procentu.

Shiitake takode sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna, deo biljnih ćelija koji ne podleže varenju, koja imaju važnu ulogu u sistemu za varenje.

Azijski narodi koriste plod shiitake vekovima u narodnoj ili tradicionalnoj medicini. Savremena medicina koristi mnogo prečišćenije, koncentrovanije derivate shiitake. Prema tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini shiitake značajno povećava snagu i vitalnost organizma i omogućava telu da se bolje odbrani od velikog broja organskih poremećaja jer sadrži čitav skup vrednih vitamina, aminokiselina i polisaharida koji pomažu organizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti.

Šiitake nazivaju ubicom raka, a ova gljiva takođe smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak, oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Shiitake jačaju obrambeni sistem organizma, sprečavaju rast tumora, snižavaju holesterol, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju srčani udar i još dosta toga. Sadrže veliki procenat vode i vrlo malo masti, ugljenih hidrata i kalorija – kilogram svežih gljiva ima samo oko 250 kalorija.

Moderna istraživanja su potvrdila njihovo lekovito delovanje, a pokazalo se i da mogu da deluju protiv virusno. U današnjoj praksi se koriste za jačanje imunološkog sistema, naročito nakon hemo i terapija zračenjem, zatim za uklanjanje tegoba digestivnog trakta, poboljšanja cirkulacije, ublažavanje alergijskih reakcija, regulisanje krvnog pritiska, smanjenje rizika od infarkta i moždanog udara i regulisanje nivoa šećera u krvi.

KURKUMA (turmerik)

 

Ajur-veda (Indijska tradicionalna medicina) kurkumu smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova a naučna istraživanja potvrđuju da je kurkuma pravo prirodno čudo, korisno u lečenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao što su rak i Alzheimerova bolest. Koristi se u prevenciji raka prostate i za zaustavljanje napredovanja postojećeg raka prostate. Smanjuje rizik od nastanka leukemije. Kurkuma povoljno utiče na rad štitne žlezde, reguliše metabolizam, umiruje upalne procese, potstiče mršavljenje. Zahvaljujući svojim izuzetnim svojstava, kurkuma se u ajur-vedi koristi kao sredstvo za lečenje kožnih i krvnih bolesti, bolesti usta, grla i nosa, za čišćenje šlajma i gnoja u plućima, kod probavnih problema i za obnavljanje crevne flore, za regulisanje mesečnog ciklusa, uništavanje cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, za čišćenje limfe, protiv dijabetesa, gojaznosti i holesterola.

I u kineskoj narodnoj medicini se koristi za čišćenje i jačanje krvi, smanjenje visokog krvnog pritiska, za uklanjanje stagnatnog čija (Či – vitalna energija) i bolova koji nastaju usled stagnantnog čija. Oni je smatraju dobrom biljkom za žene jer stimuliše uterus i uklanja menstrualne zastoje prouzrokovane manjkom energije. Kinezi je koriste pre svega za poremećaje rada slezine, jetre i želuca.

Unani je tradicionalna persijska medicina. Unani je hiljadama godina služio kao most izmedju Istoka i Zapada – izmedju ajur-vede i starogrčke medicine. U ovom sistemu kurkuma je smatrana prvorazrednim sredstvom za sve poremećaje krvi, jer čisti, stimuliše i stvara krv.

Kahuna - što na havajskom jeziku znači „Poznavaoc lišća“ su tradicionalni isceljitelji tog podneblja. Turmerik, koga zovu „olena“ - koriste za pravljenje soka koji stavljaju u uši i nos radi uklanjanja bola odnosno protiv sinusitisa. Takođe se koristi za lečenje plućnih bolesti i bronhitisa. Isto tako, kao i u Indiji, tako i ovde, kurkumu u prahu koriste za pravljenje melema kojim se leče kožne bolesti.

Interesantno je da se i u brazilskoj narodnoj medicini turmerik se koristi za zaustavljanje krvarenja ali i kao moćan protiv-otrov kod ujeda zmija otrovnica.

Moderna medicina kaže da je glavni aktivni sastojak u kurkumi žuti alkaloid kurkumin.

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

U 95% slučajeva laboratorijska istraživanja korena kurkume usmerena su na istraživanje delovanja kurkumina. Medjutim, kurkumin čini samo 4% od ukupne mase korena. Najveći deo mase čine složeni ugljeni hidrati (70%) a zatim slede proteini (7%), minerali (4%), esencijalna ulja (4%) i oko 1% smola, preostali deo su vitamini - sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale: kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana i drugih biološki aktivnih supstanci. Najvažnije od svega je da su detaljna istraživanja otkrila da koren kurkume sadrži nekoliko stotina biološki aktivnih molekula od kojih su 20 antibiotici, 14 su antikancerogeni, 12 su antitumorni, 12 protivupalni i 10 su antioksidanti, a ne treba zanemariti ni ostale. Samo koren kurkume sadrži aktivnih supstanci kao jedna mala apoteka, ali za razliku od apoteke, priroda je ovde tako rasporedila ove molekule da oni deluju bez ikakvih štetnih efekata, već svaki od njih pojačava i podstiče dobrobiti ostalih.

Prirodna kozmetika

1