среда, 15. август 2012.

Grčevi u nogama



Grčevi u nogama - uzroci i prevencija

Dnevni avaz 06.04.2010 12:58



Grčevi u nogama su gotovo svakodnevna pojava. Za sprečavanje grčeva korisno je uzimati namirnice bogate kalijumom, kalcijumom i magnezijumom

Grčevi u nogama su gotovo svakodnevna pojava. Njihovom nastanku pogoduje prije svega trudnoća u kojoj se otežano apsorbira kalcij koji dovodi do kontrakcija mišića, a zbog pritiska uvećane maternice usporena je cirkulacija u nogama pa i to može biti uzrok grčeva. 

Grčevi se najčešće javljaju u toku ležanja. Njihovoj pojavi doprinosi i dehidracija, naporne vježbe (mišićni umor zbog napornog vježbanja). Često se javljaju i noću praćeni jačim bolovima. 


Trnci u mišićima
 

Grčevi traju obično manje od minute, ali ponekad mogu trajati duže od 15 minuta.
 
Često se kod starijih, a ponekad i kod mlađih osoba, oni opisuju izrazom "slaba cirkulacija". 

Ta se slabost manifestira i glavoboljom, trncima i hladnoćom u nogama te grčevima u mišićima nogu, posebno noću za vrijeme spavanja. Ponekad se manifestira i promjenama na koži. 


Mogući uzroci ovakvog stanja su i nakupljanje mliječne kiseline u premorenom mišiću, zauzimanje nepravilnog i neudobnog položaja u toku sjedenja ili ležanja. Alkohol, nikotin i nedostatak sna također mogu biti uzroci grčeva.
 

Pravi uzrok danas je i medicinski utvrđen te je dokazano da se koncentracija elektrolita u krvi kao što su magnezij, kalij, kalcij i natrij izrazito smanjuje gubljenjem tjelesne tečnosti, znojenjem, kao i terapijskim korištenjem diuretika, što sve doprinosi nastanku naglih grčeva i bolova u nogama. 


Među mineralima čiji deficit izaziva grčeve svakako se izdvajaju magnezij i kalcij i to zbog činjenice da se najčešće i najbrže izlučuju iz organizma.
 

Šta se preporučuje da bi se spriječila ta vrsta neugode? Prvenstveno treba obratiti pažnju na ishranu, uzimati namirnice koje sadrže dosta kalcija, magnezija i kalija (susam, riba, banane, svježe zeleno povrće, svježe voće, žitarice i nemasni mliječni proizvodi). 


Piti dosta tekućine, posebno mineralne vode obogaćene magnezijem. Izbjegavati previše ili premalo soli u hrani, jer obje krajnosti mogu doprinijeti nastanku grčeva.
 

Korisne vježbe
 

Kada se javi grč u listu noge, preporučuje se ispraviti nogu tako kao da se stopalom gura neki predmet od sebe, a čitavo stopalo savija prema tijelu. To će opustiti mišiće potkoljenice. 


Svakodnevno provođenje nježne masaže je svakako preporučljivo (npr. s uljem od eukaliptusa). Ako dođe do grča i flaša ili termofor s toplom vodom stavljeni na zahvaćeno mjesto smanjit će njegov intenzitet i bol koji prouzrokuje. 


Može se pokušati i s toplim kupkama ili tuširanjima toplom vodom ako su grčevi jaki i često se javljaju. Dvadeset minuta laganog trčanja ili redovna šetnja mogu ojačati mišiće i smanjiti rizik od grčeva, a svakih se pola sata istegnuti i opustiti.
 

Preporuke trudnicama


Trudnicama se preporučuje izbjegavati duže ležanje na leđima. Težina tijela i pritisak uvećane maternice na velike krvne sudove usporavaju cirkulaciju u nogama i povećavaju vjerovatnoću za pojavu grčeva. Umjesto ležanja na leđima preporuka je - okrenuti se na bok. Treba izbjegavati sjedenje prekrštenih nogu jer to, osim što usporava cirkulaciju, pomjera karlicu prema naprijed i može pojačati tegobe.




Grčevi u mišićima

31.03.2009 22:46:29


Grčevi u mišićima nastaju kada nervi šalju nekontrolisane impulse ćelijama mišića i time se mišići ne mogu opustiti. Pored toga, grč i opterećenje mišića dovodi do oštećenja ćelija mišića koji se kasnije osjete bolom.
Bol nastaje naglo, traje obično nekoliko sekundi i osjeća se intenzivno. Najčešće se javlja kod starijih osoba, trudnica i sportista i to noću za vrijeme spavanja ili u toku dana za vrijeme sportskih aktivnosti.

U mnogim slučajevima su uzroci za grčeve u mišićima prouzrokovani smetnjama u sastavu elektrolita u međućelijskom prostoru koji dovode do prevelike aktivnosti nerava i time povećanoj učestalosti grčeva.
Zbog toga se grčevi češće javljaju kada se sportisti puno znoje i ne nadoknade tekućinu i minerale koje su znojenjem izgubili.
Hormonalne promjene kod žena dovode do promjena u sastavu elektrolita u tijelu, tako da i trudnice često pate od grčeva u mišićima.
Povremeno su i oštećenja nerava razlog za nastajanje grčeva, kao i upale i bolesti vena.

Ukoliko se grčevi u mišićima počnu češće pojavljivati, obavezno je posavjetovati se sa ljekarom. Nekada razlog za grčeve može biti i nedijagnosticirani dijabetes, koji se često simptomatski javlja osjećajem trnjenja nogu ili ruku. Ove polineuropatije dovode već u ranom stadiju dijabetesa do čestih grčeva u mišićima.

Da bi se akutni grč oslabio, pomaže istezanje mišića, koje prekida nervne impulse koji neprestano šalju signale mišićima i time se prekida bol. Pomaže i pritisak kompletnom težinom tijela na noge i lagano savijanje koljena.

Uzimanje preparata sa magnezijom se preporučuje samo ako je uzrok nastajanja grčeva nedostatak minerala, ali se i u tom slučaju magnezij ne treba uzimati u prevelikim količinama. Kada se magnezij previše uzima, može doći do proljeva i time do dodatnog gubljenja minerala.

Redovna gimnastika sa istezanjem mišića listova smanjuje učestalost grčeva.
Važno je i da se pije dovoljno tečnosti, kao i unošenje dovoljno minerala zdravom ishranom, posebno povrćem i integralnim žitaricama.
(zdravlje.at)

Нема коментара: