субота, 4. август 2012.

KURKUMA (turmerik)

 

Ajur-veda (Indijska tradicionalna medicina) kurkumu smatra jednim od najmoćnijih prirodnih lekova a naučna istraživanja potvrđuju da je kurkuma pravo prirodno čudo, korisno u lečenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao što su rak i Alzheimerova bolest. Koristi se u prevenciji raka prostate i za zaustavljanje napredovanja postojećeg raka prostate. Smanjuje rizik od nastanka leukemije. Kurkuma povoljno utiče na rad štitne žlezde, reguliše metabolizam, umiruje upalne procese, potstiče mršavljenje. Zahvaljujući svojim izuzetnim svojstava, kurkuma se u ajur-vedi koristi kao sredstvo za lečenje kožnih i krvnih bolesti, bolesti usta, grla i nosa, za čišćenje šlajma i gnoja u plućima, kod probavnih problema i za obnavljanje crevne flore, za regulisanje mesečnog ciklusa, uništavanje cisti i tumora na jajnicima i materici, protiv mastitisa, za čišćenje limfe, protiv dijabetesa, gojaznosti i holesterola.

I u kineskoj narodnoj medicini se koristi za čišćenje i jačanje krvi, smanjenje visokog krvnog pritiska, za uklanjanje stagnatnog čija (Či – vitalna energija) i bolova koji nastaju usled stagnantnog čija. Oni je smatraju dobrom biljkom za žene jer stimuliše uterus i uklanja menstrualne zastoje prouzrokovane manjkom energije. Kinezi je koriste pre svega za poremećaje rada slezine, jetre i želuca.

Unani je tradicionalna persijska medicina. Unani je hiljadama godina služio kao most izmedju Istoka i Zapada – izmedju ajur-vede i starogrčke medicine. U ovom sistemu kurkuma je smatrana prvorazrednim sredstvom za sve poremećaje krvi, jer čisti, stimuliše i stvara krv.

Kahuna - što na havajskom jeziku znači „Poznavaoc lišća“ su tradicionalni isceljitelji tog podneblja. Turmerik, koga zovu „olena“ - koriste za pravljenje soka koji stavljaju u uši i nos radi uklanjanja bola odnosno protiv sinusitisa. Takođe se koristi za lečenje plućnih bolesti i bronhitisa. Isto tako, kao i u Indiji, tako i ovde, kurkumu u prahu koriste za pravljenje melema kojim se leče kožne bolesti.

Interesantno je da se i u brazilskoj narodnoj medicini turmerik se koristi za zaustavljanje krvarenja ali i kao moćan protiv-otrov kod ujeda zmija otrovnica.

Moderna medicina kaže da je glavni aktivni sastojak u kurkumi žuti alkaloid kurkumin.

Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

U 95% slučajeva laboratorijska istraživanja korena kurkume usmerena su na istraživanje delovanja kurkumina. Medjutim, kurkumin čini samo 4% od ukupne mase korena. Najveći deo mase čine složeni ugljeni hidrati (70%) a zatim slede proteini (7%), minerali (4%), esencijalna ulja (4%) i oko 1% smola, preostali deo su vitamini - sadrži vitamine B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale: kalijum, gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana i drugih biološki aktivnih supstanci. Najvažnije od svega je da su detaljna istraživanja otkrila da koren kurkume sadrži nekoliko stotina biološki aktivnih molekula od kojih su 20 antibiotici, 14 su antikancerogeni, 12 su antitumorni, 12 protivupalni i 10 su antioksidanti, a ne treba zanemariti ni ostale. Samo koren kurkume sadrži aktivnih supstanci kao jedna mala apoteka, ali za razliku od apoteke, priroda je ovde tako rasporedila ove molekule da oni deluju bez ikakvih štetnih efekata, već svaki od njih pojačava i podstiče dobrobiti ostalih.

Нема коментара: