субота, 4. август 2012.

SHIITAKE

 
Naziv Shiitake potiče iz japanskog jezika; reč take označava pečurku, dok se shii odnosi na drvo shii, odnosno hrast. Gljiva Shiitake uspeva u šumama, na panjevima hrasta - a tako se uzgaja i u našem poljoprivrednom gazdinstvu.

Shiitake je japanski proizvod kojeg već dva milenijuma zovu carskom gljivom, jer je na jelovniku na imperatorskoj trpezi u Kjotu, ali je bila i sastavni deo jela imućnijih samuraja. Najstariji zapis o iskustvima tradicionalne japanske medicine u lečenju gljivama vezan je za godinu 199. n. e., kada je japanski car Chuai dobio shiitake na poklon od jednog domorodačkog plemena. To je inače japanski proizvod za koji se kaže da se najviše izvozi, a trenutno je najpopularnija i najviše uzgajana egzotična pečurka na svetu, procenjuje se da shiitake čine oko deset posto svetske proizvodnje kultivisanih pečuraka. Osim Japana, poznati uzgajivači ove gljive su Kina i Južna Koreja a od nedavno se ova pečurka uzgaja i u Srbiji.

U Kini, gde je poznata kao ko-ko ili hoag-ko, upotreba ove gljive datira iz doba dinastije Ming (1368-1644), kada je korišćena ne samo za jelo već i kao lek za bolesti gornjih disajnih organa, slabu cirkulaciju, probleme sa jetrom, iscrpljenost i umor, kao i za pojačanje životne energije Ch'i. Verovalo se i da redovnom upotrebom ove pečurke može da se spreči prerano starenje.

Shiitake u sebi sadrže velike količine aktivnih materija: Lentinan: 1,3 glukan - značajan zbog antitumornog delovanja (1986. god. uveden u klinike kao antitumorno sredstvo). Eritadenin: derivat butanske kiseline, antiholesterolemik (smanjuje količinu holesterola u krvi) i preventivno sprečava arteriosklerozu, infarkt i dr.

Pored ovoga Shiitake su izvor minerala: kalcijuma, fosfora, gvožđa, kalijuma i magnezijuma. Bogate su vitaminima: B1 (tijamin), B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantenol), B6 (peridoksin), B11 (folna kiselina), B12 (kobalamin), D (kalciferol) dok ostale sadrži u manjem procentu.

Shiitake takode sadrže sve esencijalne amino kiseline i biljna vlakna, deo biljnih ćelija koji ne podleže varenju, koja imaju važnu ulogu u sistemu za varenje.

Azijski narodi koriste plod shiitake vekovima u narodnoj ili tradicionalnoj medicini. Savremena medicina koristi mnogo prečišćenije, koncentrovanije derivate shiitake. Prema tradicionalnoj japanskoj i kineskoj medicini shiitake značajno povećava snagu i vitalnost organizma i omogućava telu da se bolje odbrani od velikog broja organskih poremećaja jer sadrži čitav skup vrednih vitamina, aminokiselina i polisaharida koji pomažu organizmu u borbi protiv malignih i infektivnih bolesti.

Šiitake nazivaju ubicom raka, a ova gljiva takođe smanjuje nivo masti u krvi i reguliše krvni pritisak, oporavlja bolesnu jetru i pankreas. Shiitake jačaju obrambeni sistem organizma, sprečavaju rast tumora, snižavaju holesterol, smanjuju krvni pritisak, sprečavaju srčani udar i još dosta toga. Sadrže veliki procenat vode i vrlo malo masti, ugljenih hidrata i kalorija – kilogram svežih gljiva ima samo oko 250 kalorija.

Moderna istraživanja su potvrdila njihovo lekovito delovanje, a pokazalo se i da mogu da deluju protiv virusno. U današnjoj praksi se koriste za jačanje imunološkog sistema, naročito nakon hemo i terapija zračenjem, zatim za uklanjanje tegoba digestivnog trakta, poboljšanja cirkulacije, ublažavanje alergijskih reakcija, regulisanje krvnog pritiska, smanjenje rizika od infarkta i moždanog udara i regulisanje nivoa šećera u krvi.

Нема коментара: