среда, 15. август 2012.

MASAZE


Naša koža je naš najveći i važan organ. Ona je omotač koji ljeti hladi, a zimi grije naše tijelo. Ona je čuvar i zaštitnik cijelog našeg organizma. Zbog njene složene i važne uloge, o njoj se moramo jako brinuti.
Moramo je redovito čistiti i njegovati, te barem povremeno nagraditi onim što ona posebno voli, masažom. Kako masaža ne koristi i ne godi samo našoj koži, već i cijelom tijelu i duši, pravi je trenutak da savladamo njihovu abecedu i odaberemo onu koja je stvorena baš za nas.

Akupunkturna masaža (APM)

Akupunkturna masaža (APM) se zasniva na kineskoj akupunkturi, a provodi se s ciljem da se otkloni energetska neravnoteža u tijelu (koja je uzrok poteškoća i problema s psihičkim i fizičkim zdravljem) i uspostavi sklad.
Za uspostavljanje ravnoteže u tijeku masaže koristi se metalni štapić kojim terapeut "putuje" po meridijanima i točkama tijela. Masaži prethodi energetska dijagnoza i utvrđivanje poteškoća s psiho-fizičkim zdravljem.
Masaža je vrlo učinkovita u slučaju pada imuniteta i neuroloških oboljenja. Pomaže i kod glavobolje, bolnih menstruacija, problema s kralježnicom, ali i značajno podiže raspoloženje.

Aroma masaža

Temelji se na prastaroj spoznaji o pozitivnom učinku koji eterična biljna ulja imaju na naše tijelo i psihu. Ulje prilagođeno individualnim potrebama na tijelo se u pravilu nanosi postupcima klasične masaže nakon koje se za pojačavanje učinka, tijelo umotava u tople obloge ili pokrivače (body-wrap).
Stoga ova masaža duboko smiruje, relaksira, harmonizira i vitalizira, te podiže raspoloženje i razgrađuje stres. K tome, općenito podiže imunitet i pozitivno djeluju na živčani sustav (uklanja unutarnji nemir i nervozu, glavobolju i nesanicu), krvotok i metabolizam. Pomaže i kod kožnih oboljenja, primjerice ekcema, dermatitisa, ali i celulita.
Masaža zagrijanim vulkanskim kamenjem potekla je od indijanskih i havajskih šamana.

Ayuverda masaža

Među metodama koje prakticira ayurveda, prastaro indijsko učenju o životu i zdravlju su i razne masaže toplim biljnim uljima primjerice sezama i đumbira. Među najpoznatijima su abhyanga, masaža cijelog tijela, mukabhyanga, masaža lica,padabhyanga, masaža stopala, upahanasveda, masaža leđa, marma, akupresurna masaža, shiroabhyanga, masaža glave, te udarabhyanga, masaža trbuha. Tu je ipizzichilli, kraljevska masaža za brzo relaksiranje te shirodhara, u tijeku koje se na čelo slijeva mlaz toplog ulja.
Masaže učinkovito relaksiraju i pozitivno djeluju na sve tjelesne funkcije, te liječe i ublažavaju brojne fiziološke i psihičke bolesti, a imaju i anti-aging učinak na kožu i cijeli organizam.

Hot stone masaža

Masaža zagrijanim vulkanskim kamenjem potekla je od indijanskih i havajskih šamana. Izvodi se sa na oko 60 °C ugrijanim vulkanskim kamenjem koji se najprije polažu po energetskim linijama i točkama po nauljenom tijelu.
Potom se kamenjem, kružnim pokretima masira cijelo tijelo, a na kraju se na dijelove tijela sklone upalama polaže hladno kamenje mramora.
Ova masaža na učinkovit način omogućava psiho-fizičko relaksiranje, puni životne baterije i osnažuje organizam. Potiče prokrvljenost, protok limfe, izmjenu tvari, probavu, podiže imunitet organizma, te uklanja napetost i bolove u mišićima. Pomaže kod stresa, napetosti, nervoze, menstrualnih tegoba i nesanice, te jača zglobove i vezivno tkivo.

Lomi lomi nui

Lomi lomi nui (lomi znači pritiskati, mijesiti i trljati, ali i ruka ljubavi) je spiritualna masaža tijela, ali i duše, porijeklom s Havaja koja je nekad bila rezervirana samo za povlaštene.
Masaža uz primjenu eteričnih ulja, objedinjuje snažne i nježne, umirujuće i stimulirajuće pokrete i izvodi se u ritmičkim pokretima hula plesa u kombinaciji s tehnikom disanja.
Svrha joj je uklanjanje psihičkih i tjelesnih blokada koje uzrokuju poremećaje i oboljenja, uspostavljanje nesmetanog protoka životne energije, odnosno vraćanja životne vitalnosti i zadovoljstva.
Masaža uvjetuje duboko opuštanje, pročišćuje i harmonizira tijelo i duša, te uspješno oslobađa stresa i napetosti.  

Masaža vrućom čokoladom

Masaža vrućom rastopljenom čokoladom (hot chocolate), odnosno mješavinom kakaa, shea maslaca i ulja badema, opušta i tijelo i dušu, ali i njeguje kožu. Nakon relaksirajuće klasične masaže rastopljenom čokoladom, tijelo se zamata folijom kako bi se još više pojačalo njeno djelovanje.
Osim što savršeno opušta i relaksira, ova masaža djeluje i kod različitih upala, primjerice upale zglobova, teniskog lakta i upalnih procesa na koži.
Masaža čokoladom regenerira i vitalizira kožu, ali i cjelokupni organizam. K tme, kako neutralizira razorno djelovanje slobodnih radikala ima anti-aging učinak, te štiti od bolesti i prijevremenog starenja.  
Tui-na je drevna kineska masaža koja objedinjuje aromaterapiju, masažu, akupresuru, akupunkturu i tehnike disanja.

Pantai - Luar

Pantai–luar (panta luar - na novim obalama) je tradicionalna indonezijska masaža cijelog tijela uz primjenu ulja i pomasti. Osim rukama izvodi se i pindama, vrlo vrućim platnenim zamotuljcima s mješavinom voća i bilja zagrijanih u aromatičnom ulju na 120°C, kojima se brzim i dinamičnim pokretima tretira cijelo tijelo.
Pinde imaju pozitivan učinak na kožu, potiču regeneraciju i revitalizaciju njenih stanica i čine je mladenačkom, glatkom i nježnom.
Masaža utječe i na cijeli organizam, potiče njegovu prokrvljenost, aktivira i podiže imunitet i metabolizam te izlučivanje štetnih tvari i otrova.
K tome, masaža općenito opušta, relaksira, vitalizira, a posebno ublažava kronične bolove.

Refleksologija

Refleksologija, masaža stopala zasniva se na učenju kineske medicine o tome da svaki organ našeg tijela ima odgovarajuću refleksnu zonu na stopalu. Stoga se stimuliranjem određenih točki može utjecati i na određeni organ, ali i organizam u cjelini, u svrhu prevencije ili uklanjanja poremećaja u njegovom funkcioniranju. Masaža se izvodi na stopalima, tabanima i donjim dijelovima nogu oko zglobova.
Osim što podiže imunitet i djeluje preventivno, masaža razgrađuje tjelesnu i psihičku napetost, umiruje živčani sustav, te uklanja bolove u mišićima, posebno vratu, leđima i glavi. Pomaže kod poremećaja spavanja, alergija, neuroze, probavnih problema, menstrualnih tegoba i kroničnih bolova.

Shiatsu

Shiatsu je više od 1000 godina stara metoda koja potječe iz Japana (shi - prst, atsu- pritisak), temelji se na učenju o energetskim meridijanima i akupresurnim točkama, a izvodi se različitim tehnikama, uglavnom pritiskanjem, glađenjem, lupkanjem, gnječenjem i istezanjem.
Pritom se maser ne koristi samo rukama, već i ramenima, koljenima i nogama. Iako je blaža od klasične, a klijent je odjeven, njome se postiže znatno dublji opuštajući efekt. Ova vrsta masaže vitalizira, uravnotežuje i jača organizam. Ublažava napetost i stres, jača imunitet, poboljšava probavu, otklanja bolove i napetost u leđima i vratu, te poboljšava držanje i pokretljivost.
Pozitivno djeluje i na intelektualne funkcije, te pomaže kod ženskih bolesti, glavobolje i migrene.

Švedska masaža

Klasična, švedska (utemeljio ju je švedski gimnastičar Per Henrik Ling) ili medicinska masaža je najčešće prakticirana vrsta masaže, pri kojoj se različitim pokretima i pritiscima (dodirivanjem, lupkanjem, stiskanjem, gnječenjem, trljanjem) tretiraju ukočeni mišići dok se u njima ne otkloni napetost i nakupine mliječne kiseline.
Najčešće se koristi u različite terapijske i sportske svrhe, kod povreda i problema s kralježnicom. Osim opuštanja i poboljšanja tonusa mišića, ovom se masažom potiče izmjena tvari, cirkulacija i protok limfe.
K tome, ona relaksira, razgrađuje stres, a kako potiče i produkciju hormona sreće uvjetuje i dobro raspoloženje. Osim za profesionalne sportaše, idealna je i za opuštanje nakon sportskih aktivnosti i dana provedenog na poslu.
Masaža vrućom  čokoladom neutralizira razorno djelovanje slobodnih radikala i imaanti-aging učinak.

Thai - masaža

Klasična thai-masaža temelji se na istočnjačkom učenju o Qi vitalnoj energiji koja se prakticira već tisućljeće. Vrlo je dinamična i izvodi se na cijelom tijelu sa svrhom da se uklone blokade u protoku životne energije koje uvjetuju psihičke i fizičke poremećaje i bolesti.
Sastoji se od 150 različitih zahvata (maser izvodi akrobacije s tijelom onoga koga masira koristeći pritom sve dijelove svojeg vlastitog tijela i svoju težinu), uz upotrebu zagrijanih biljnih ulja i obloga.
Klasična thai masaža izvanredno opušta i relaksira, te vitalizira i tijelo i duh.
K tome, potiče imunitet, funkcioniranje krvotoka i srca, a pozitivno djeluje na mišiće, koštano i vezivno tkivo, tetive i zglobove (uspješno uklanja bolove u glavi, vratu i leđima).  

Tibetanska masaža

Tibetanska masaža potječe iz tibetanskih hramova i temelji se na masaži leđa posebno nježnim, milujućim pokretima, uz upotrebu eteričnih ulja. Tijekom masaže tretira se leđna muskulatura, mišići i živci, te potiče cirkulacija krvi i limfe. Tibetanska masaža dovodi do stanja duboke opuštenosti koja učinkovito osvježava cijeli organizam, razgrađuje stres i psiho-fizičku napetost.
K tome, dokazano ublažava kronične bolove, pa je stoga posebno učinkovita kod bolova u vratu i leđima, artritisa, glavobolje, išijasa i ukočenog vrata.

Tui-na masaža

Tui-na je drevna kineska masaža stara oko 4000 godina koja objedinjuje aromaterapiju, masažu, akupresuru, akupunkturu i tehnike disanja. Temelji se na učenju o blokadama kao uzrocima poremećaja i bolesti, čije uklanjanje omogućava slobodan protok Qi životne energije, odnosno zadovoljan i zdrav život.
Izvodi se manipuliranjem zglobovima, pritiscima na određene točke na tijelu uz korištenje ulja, primjenu vježbi disanja i akupunkturu.
Ima i terapijski i preventivni učinak, te je posebno djelotvorna u uklanjanju problema s mišićnim, koštanim i živčanim sustavom. Pomaže i kod bolnih leđa i bolova u vratu, nesanice, glavobolje, ali i probavnih smetnji.  

Zvučna masaža

Zvučna masaža temelji se na prastarim japanskim, kineskim, tibetanskim i indijskim učenjima o iscjeljivanju zvukom. Najčešće se izvodi tibetanskim zdjelama izrađenim od sedam metala (zlato, srebro, bakar, željezo, cink, olovo) koje proizvode OM, savršenu vibraciju, koje se polažu na tijelo, te udaraju palicom i pomiču preko meridijana i vitalnih točaka. Ovisno o omjeru materijala, veličini i obliku zdjela zvučnom masažom se osim duboke relaksiranosti, smirivanja i harmoniziranja, podiže imunitet i razgrađuje stres.
Uz to, potiče se izlučivanje štetnih tvari, aktivira kolanje limfe, harmonizira disanje i emocionalni život, ali i funkcioniranje moždanih funkcija, posebno kreativnosti i intuicije.

Нема коментара: