петак, 8. јун 2012.

Poboljsajte imunitet



Vitamini stimulišu imuni sistem
Balansirana dnevna ishrana sa tri i više obroka obezbeđuje unapređenje nutritivnog statusa i prevenira vitaminski i mineralni deficit. Poznato je da taj deficit kompromituje imuni sistem, a isto rade i slobodni radikali - toksični molekuli kiseonika koji oštećuju svaki deo organizma na ćelijskom nivou. Naime, jedan slobodni radikal može da pokrene brojne, veoma štetne reakcije (razgradnju ćelijske membrane, što može da dovede do prekida važnih procesa u organizmu, kao i do formiranja mutiranih ćelija). Najbolji način da se smanje negativni efekti slobodnih radikala je borba protiv njih -antioksidansima, koji pretvaraju toksične slobodne radikale u neškodljive elemente. Najmoćniji antioksidansi su vitamin A (i najvažniji iz grupe karotenoida, od kojih se u organizmu formira ovaj vitamin - beta karotin), B, C i E, kao i selen. Ovi stimulatori imunog sistema, čiji je najbolji prirodni izvor hrana, u stanju su da se izbore sa većinom pomenutih štetnih molekula.
 

Beli luk najbolji antioksidant
Beli luk je najistaknutiji među hranom koja pojačava imunitet, pa se sa pravom kaže da je pravi „punjač“ imunog sistema. Sa širim antibiotskim spektrom od penicilina, inhibira mnoge viruse. Jedan je od najbogatijih izvora selena, koji je neophodan za proizvodnju moćnog antioksidantnog enzima glutation peroksidaze. Najefikasniji je kada se konzumira sirov.
Generalno, upotreba biljaka u ishrani povećava aktivnost imunog sistema. One povećavaju mobilizaciju efektornih ćelija koje reaguju protiv svih stranih supstanci.

I san je važan
Spavajte više, jer nespavanje može da snizi imunitet i preko 50 odsto. Jedite dosta voća i povrća, pijte svež sok od šargarepe. Napravite frape od jogurta, vanile, raznog voća i malo žitarica. Pijte dosta tečnosti, naročito vode i biljnog čaja (Više o ovoj temi pročitajte u tekstu: Ojacajte imunitet uz pomoc caja).
Ne zaboravite vitamine. Na primer, uzmite 500 miligrama vitamina C kada se osećate prehlađeno, ili su ljudi oko vas prehlađeni. Vitamin E povoljno utiče na imunitet. Na prvi znak prehlade, uzimajte pastile sa cinkom, ali nikako na prazan želudac. Redukujte stres, mislite pozitivno. Pozitivne misli kreiraju pozitivne emocije, a pozitivne emocije jačaju imuni sistem.

Izvori zdravlja
*Kivi ima više vitamina C od narandže.
*Zeleni kupus je savršen izvor vitamina A.
*Avokado je poznat kao „superhrana“ jer sadrži optimalan nivo ugljenih hidrata, proteina, masti i vitamina E.
*Vitamin B pospešuje stvaranje antitela u borbi protiv infekcija (banana, šargarepa, sočivo, tuna, losos, semenke suncokreta).
*Tokom trudnoće je potrebno da povećete unos cinka (jaja, ćuretina, semenke bundeve).
*Losos i tuna su prirodni rezervoari esencijalnih aminokiselina i masnih kiselina koje su neophodne za optimalni imunitet i stvaranje belih krvnih ćelija. Za vegetarijance, kod kojh često postoji deficit ovih esencijalnih nutrijenata, svež badem je zamena, jer je jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih masnih i aminokiselina.
*Brokoli, karfiol, kupus, prokelj, blitva i tikvice su bogati beta karotinom koji štiti membrane ćelije - pretežno gastrointestinalnog i respiratornog trakta od najezde slobodnih radikala.
*Zeleni čaj sadrži moćne bioflavonoide koji podstiču imunitet.
*Pčelinji polen je bogat enzimima i drugim moćnim nutritivnim elementima koji pojačavaju imunitet. Takođe pomaže da se eliminišu mnoge alergije na hranu.

среда, 6. јун 2012.

Stari Kineski lek od BELOG LUKA Posted by Duh Vremena on 10/01/2012 Posted in: Alternativni način, Medicina. Tagged: beli luk, Stari Kineski lek. Оставите коментар


 

 

 

Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronašla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i približen medicini 20. veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.
Oslobađa organizam masnih i krečnih naslaga, poboljšava razmenu materija u telu i elastičnost krvnih sudova, sprečava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje šum u glavi i poboljšava se vid. Pri tačnom pridavanju recepta za lecenje, podmlađuje organizam.
Priprema:
Očistiti (plastičnim nožem nikako metalnim) i isprati 350 grama belog luka (česnjaka), naseći ga sitno i istucati tučkom od drveta ili gline. Staviti ga u 300 grama 96% alkohola, čvrsto zatvoriti posudu i čuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana početi sa lečenjem uzimajući ovu miksturu sa 50 grama mleka sobne temperature prema sledecoj šemi – u kapima.
Dani Dorucak Rucak Vecera
1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25
Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potrosi cela sadzina. Preporucuje se ponoviti kuru lecenja posle pet godina.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
- Takođe, u narodu je poznat i sledeći recept:
Usitniti 200 g belog luka i pomešati ga sa sokom od 5-6 limunova, te preliti jednim litrom vrele vode, ostaviti da odstoji poklopljeno nekoliko sati, procediti tečnost i pomalo piti.
Gastritis:
Kod lečenja gastritisa sa povišenom kiselinom, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu veoma je koristan med sa sokom od krompira. U pola čaše svežeg soka od krompira stavite pola supene kašike meda. Uzimati 2-3 puta pola sata pre jela deset dana, kada treba napraviti pauzu deset dana i potom ponoviti postupak.
Nervi – jačanje:
Preliti 100 g suve žalfije jednim litrom suvog vina i pustiti da odstoji 10 dana uz povremeno mućkanje sadržine.
Klekin čaj – opšta upotreba:
Uzeti jednake količine plodova kleke, komušine (spoljni deo mahune) od belog pasulja, listove borovnice i koprive. Dve kafene kašičice mešavine preliti sa 200 ml vrele vode i ostaviti da se ohladi. Piti dve čaše čaja dnevno.
Malje na licu:
Za otklanjanje malja sa lica spalite ljusku oraha, pepeo pomešajte sa vodom i ovom mešavinom mažite delove lica gde vam rastu malje. Možete mazati delove lica koji su maljavi i sokom od rasečenog svežeg oraha.
Jetra, žuč:
žuč
Pomešati u ravnim količinama sok od limuna, sok od crne rotkve i maslinovo ulje. Uzimati po jednu supenu kašiku mešavine ujutru natašte u toku 1-2 meseca.
jetra i žučna kesa
Protiv kamenaca u žučnoj kesi uzimati maslinovo ulje pola sata pre jela. Početi od pola kafene kašičice i postepeno povećavati dozu u toku tri nedelje do 100 ml.
Piti sok od cvekle nekoliko meseci. Kamen u žuči će se istopiti malo-pomalo i bezbolno.
Kod bolesti jetre pomešati jednake količine soka od rena i med i uzimati po jednu kafenu kašičicu 4-5 puta dnevno pre jela sa toplom vodom.
Creva:
paraziti u crevima
a) Gliste ćete brže izbaciti iz creva ako uveče glavicu crnog luka isečete i stavite u čašu pa prelijete toplom prokuvanom vodom. Ujutro iscedite luk i popijte vodu. Radite ovo četiri dana.
b) Svakog jutra natašte pojedite jednu kašičicu sirovog pirinča koji ste držali u vodi tri dana. Dobro ga sažvaćite i progutajte. Radite tako deset dana, a posle jednog meseca ponovite.
v) Očistite 300 g semenki bundeve tako da ostane zelena opna, isitnite i dodajte 50 g meda. Pojedite sve u toku jednog sata. Posle jednog sata ponovite postupak. (Semenke bundeve se mogu koristiti i tako da ih češće grickate, nepržene, u toku dana…)
čišćenje tankog creva
Napraviti mešavinu od šišarki jove, cvetova kamilice i slatkog korena (po 20 g od svakog) i skuvati čaj (jedna supena kašika mešavine na 250 ml vrele vode). Posle 40 minuta procediti. Uzimati topao čaj zaslađen medom po 125 ml posle jela tokom 7 dana. Postupak ponoviti tri puta sa razmakom od sedam dana.
uredna funkcija creva
a) Tri supene kašike izmrvljenog suvog lista koprive uveče staviti u termos bocu i preliti sa 750 ml vrele vode. Ujutro procediti i iz četiri puta popiti na jedan sat pre jela.
b) Kompot od svežih ili suvih šljiva.
Miom na materici i upala jajnika:
miom
a) Supenu kašiku bodljikavih cvetova čička preliti čašom kipuće vode, ostaviti da odstoji poklopljeno šest sati, potom procediti. Raditi vaginalna ispiranja 2-3 puta dnevno.
b) Uzeti 10 g rosopasa, 20 g kantariona i 20 g hajdučke trave te preliti sa pola litra votke. Ostaviti da odstoji na tamnom mestu nedelju dana, povremeno promućkati i, na kraju, procediti. Piti po 25-30 kapi pomešano sa vodom tri puta dnevno pre jela.
jajnici
Češće jesti bundevu i praviti sok od nje.
Srce:
jačanje srčanog mišića
a) Jednu supenu kašiku izmrvljenog ploda šipka preliti sa pola litra hladne vode i kuvati deset minuta. Ohladiti, procediti i dodati jednu supenu kašiku meda. Uzimati po 50 do 100 ml 2-3 puta dnevno na pola sata pre jela.
b) 100 grama suvih listova ruzmarina preliti sa 2 litra suvog crnog vina i ostaviti da stoji mesec dana na tamnom i prohladnom mestu uz povremeno mućkanje. Procediti i uzimati po 50 grama (šoljica za kafu) 1-2 puta dnevno pre jela. Lečenje traje jedan mesec. Prema potrebi uraditi 3-4 kure isceljivanja.
v) Oprati 1 kg krompira i sa ljuskom sitno iseckati. Dodati jednu glavicu iseckanog crnog luka, struk praziluka, 5-6 mrkvi, pola struka lista peršuna ili njegovog korena, pola struka lista celera ili korena. Preliti sa 3 litra vode i kuvati jedan sat. Bujon procediti i piti 2-3 puta dnevno. Dodatno, dva do tri puta dnevno jesti po 8 do 10 čenova belog luka srednje veličine sa komadićima jabuke. (Švedska metoda)
spazam krvnih sudova mozga i srca, gušenje, skleroza, proširenje krvnih sudova
Očistiti i izgnječiti glavicu belog luka srednje veličine. Staviti u pogodnu staklenku i preliti sa 250 ml nerafinisanog ulja suncokreta, te skloniti u hladnjak. Narednog dana u supenu kašiku naliti kafenu kašičicu ovog ulja i dopuniti sokom od limuna. Piti 5 puta dnevno pola sata pre jela u periodu od 1-3 meseca. Napraviti pauzu od mesec dana i ponoviti terapiju.
čišćenje srca
Uzmite tri limuna i jedan litar mleka; popijte ujutru, natašte, pola litra toplog mleka a zatim i sok od jednog limuna. U podne ponovite postupak sa 250 ml mleka. Isto uraditi i pred spavanje. Ovako činiti svakodnevno tokom dve nedelje uz vegetarijansku ishranu.
Pluća:
astma
Uzimati dva puta dnevno po jednu kafenu kašičicu izdrobljenog lanenog semena i jedno žumance zaliveno sa dosta vode. Ovo treba činiti duže vreme.
iskašljavanje
a) 500 g meda prelijte preko dve sitno isečene glavice crnog luka. Ujutro smesu procedite u čistu posudu. Svakih 5-6 sati uzimati po jednu supenu kašiku malo podgrejanog sirupa.
b) U pola litra neprokuvanog mleka skuvati četiri usitnjene suve smokve. Piti vruće dva puta dnevno po 250 ml protiv kašlja posle upale pluća.
čišćenje pluća
a) Uzeti 20 g usitnjenog korena omana i preliti sa 250 ml vode. Kuvati na tihoj vatri desetak minuta. Ostaviti u termos boci da odstoji 4 časa te procediti. Uzimati po jednu supenu kašiku 3-4 puta dnevno pre jela.
b) 1 supenu kašiku borovih pupoljaka preliti sa 250 ml kipuće vode. Ostaviti jedan čas da odstoji u termos boci i procediti. Uzimati 1-2 gutljaja kod pojave kašlja.

Stari tibetanski lek



Prirodne maske za lice


 Prirodne maske za lice stede novac a licu pruzaju pravu i kvalitetnu negu
Prirodne maske za lice

Maska za suvu kozu lica

Ova maska vratice kozi izgubljenu vlagu.
Priprema: Pomesajte jednake delove kakaoa u prahu, meda i mleka. Masku nanesite na lice i drzite 15 minuta. Nakon toga lice uobicajeno isperite vodom.

Maska za masnu kozu lica

Maska od zelene gline najcesce se upotrebljava za tretiranje masne koze lica.
Priprema: U malo vode dobro umutiti jednu kasicicu meda, jednu kasicicu maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. Ovom mesavinom preliti dve velike kasike praha gline. Ne mesati vec ostaviti da se samo sjedini, sto ce se dogoditi nakon sat-dva, kada glina sama upije svu vlagu. Tada, najbolje drvenom spatulom naneti masku na lice i drzati 15-tak minuta, zatim lice isperite mlakom vodom.

Maska za lice protiv bora

Ova veoma jednostavna prirodna maska za lice vratice kozi vlagu, sadrzi vitamine E i C tako da sprecava nastanak bora i prevremeno starenje koze lica.
Priprema: Krompir oljustiti i narendati pa bez ikakvih dodataka staviti ga na lice. Ovu masku drzati 20 minuta a nakon toga isprati vodom.

Maska za suzavanje prosirenih pora

Nakon ciscenja prosirenih pora, nanesite na lice masku od zumanca koja ce suziti pore i time usporiti ponovno prikupljanje prljavstine i masnoce u njima.
Priprema: Dobro umutite jedno zumance pa uz pomoc malo vate nanesite ga na lice. Izbegnite predeo oko ociju. Masku drzite 30-tak minuta a za to vreme nemojte praviti nikakve pokrete i grimase na licu, pustite da se zumance osusi i zategne vam lice, tako da cete odmah i osetiti efekat ove maske. Isperite mlakom vodom.

Maska za zatezanje lica

Ova isto tako jednostavna prirodna maska od kvasca i mleka priprema se veoma lako, vec odavno je popularno prirodno sredstvo za zatezanje lica a osim toga kozu ce obogatiti B vitaminima.
Priprema: Jednu kockicu svezeg kvasca umutiti sa vrlo malo mleka (tek toliko da smesa moze lepo da se nanese na lice). Drzati 15-20 minuta pa isprati mlakom vodom.

Rolovana baklava




Rozen torta



Sastojci za kore:rozen torta Rozen kocke
  • 1 jaje
  • 4 kašike šećera
  • 100 gr margarina
  • 3 šoljice( od 1 dcl) mleka
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • oko 500 gr brašna
Sastojci za fil:
  • 400 gr šećera
  • 4 dcl mleka
  • 400 gr mlevenih oraha
  • 250 gr margarina
Glazura:
  • 250 gr šećera
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašika soka od limuna
  • 4 kašike vrele vode
  • 3 kapi crvene jestive boje
Priprema:
Od sastojaka za kore umesiti testo. Dobro izraditi podeliti na 8 delova. Svaki deo tanko razvaljati i peći na prevrnutom plehu.
Fil:
U posudu staviti mleko i šećer da se prokuva, dodati margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mlevene orahe. Fil prohladiti i filovati korice. Nečim teškim opteretiti kolač i ostaviti preko noći da odstoji. Sutradan staviti na kolač glazuru: U posudu staviti šećer u prahu, limunov sok, ulje, crvenu boju i muteći varjačom dodati vrelu vodu. Kad masa bude umućena preliti kolač.
Prijatno!

PRANAJAMA


Uvod u joga disanje (PRANAJAMA)

El. poštaŠtampaPDF
Joga-disanje-pranayamaYogiKabir reče: Učeniče, reci mi, šta je Bog?
“On je dah unutar daha”.
Emocije utiču na način disanja ali i obrnuto!
Postoje dosta velike razlike u mišljenjima o disanju i vežbanjima pranajame. Neke od tih tehnike su kompatibilne a neke baš i nisu. Čini se da jedan broj tih razlika nije ni moguće prevazići, a možda nije ni potrebno. Najveći nesporazumi nastaju, koliko sam ja uspeo da shvatim, iz toga kako razumemo šta je cilj pranajame; pa ako mislimo da je njen cilj jačanje pluća i dijafragme, pročišćavanje disajnih puteva i bolje snabdevanje tkiva kiseonikom – imaćemo jedan pristup a ako smatramo da joj je cilj smirenje i kontrola uma – imaćemo sasvim drugi pristup. Zato ćemo prikazati ta dva osnovna pristupa, koja ćemo nazvati Tiho (Swami Patanđali) disanje i Duboko (Swami Swatmarama), naizmenično disanje kroz obe nosnice, Anuloma - Viloma). Predstavićemo i Prirodno disanje, za koje bi se moglo reći da i nije neka posebna tehnika ali će te videti – da jeste.

U svakom slučaju, sednemo u neki položaj u kome možemo udobno sedeti dato vreme (5, 10, 20 minuta). To ne mora biti položaj sa slika iz joga žurnala. Ipak potrebno je obezbediti da vam leđa budu prava i otvoren grudni koš. To je potrebno kako zbog pravilnog protoka vazduha a tako i zbog mentalnog stava (koji u sebi treba da sadrži i neku vrstu samopoštovanja). To, naravno, može biti i neki klasični joga položaj, i to bi bilo vrlo preporučljivo ali nije preduslov za uspeh.

Zlatno pravilo: Koju god da tehniku ili pristup vežbate, disanje mora teći bez naprezanja. Prirodna je tendencija da prilikom vežbanja “uvlačimo” sa naporom. Pravilno je, naprotiv, da dišemo glatko i lako. Nema potrebe da budete “heroj”. Vremenom će vam joga disanje postati prirodno.

I još nešto; uvek dišemo kroz nos (sem kada se izričito ne navede drugačije). Znate kako se kaže u jogi: NOS JE ZA DISANJE A USTA SU ZA JELO!

Kao i joga kao takva i joga disanje ima postavljene vrlo visoke ciljeve i može nas, ne samo duhovno brzo dizati nego i neočekivano prebaciti na “drugu obalu”, obalu blaženstva i mira.

Ali dok se to ne desi, tu su i vrlo opipljive direktne koristi od tih načina disanja. Najosnovnija odlika :


01Opušta i akutne i hronične mišićne tenzije oko srca i organa za varenje.
02Pomaže onima koji pate od bolesti disajnih organa kao što su astma i emfizema, da prevaziđu strah od gubitka daha.
03Povećava kapacitet pluća.
04Dramatično smanjuje strahove i anksioznosti (emocionalna stanja utiču na način disanja ali i obrnuto: način disanja utiče na emotivna stanja).
05Poboljšava detoksikaciju kroz povećanu razmenu kiseonika i ugljen dioksida.
06Jača imuni sistem dodavanjem energije u sistem žljezda sa unutrašnjim lučenjem.
07Umiruje um i doprinosi telesno/mentalnom balansu (leva-desna nosnica, leva-desna strana mozga)
Joga-disanje-pranajama-zeneU člancima koji slede ću vam predstaviti dva osnovna pristupa disanju, zatim neke najpoznatije načine disanja, te kako se praktično disanje uči u raznim školama joge a sa ciljem da nam da uvid u raznolikost, bez namere da se ti načini vrednuju kao bolji ili lošiji. Same telesne vežbe i položaji (asane) su više uvod u dublje stanje mira (koji je prevashodni cilj joge) a na tom prelazu od telesnog/spoljneg ka duhovnom/unutrašnjem se, kao most, nalaze tehnike disanja:

недеља, 3. јун 2012.

Secanje na snove




Postupak za vraćanje sećanja na snove

1. Ojačajte nameru da vam se vrati sećanje na snove.
Ovo se jača i postiže afirmacijama. Testirajte sebe koliko ste zaista spremni da ponovo pokrenete proces sećanja na snove. Stanite ispred ogledala i recite naglas sebi:
"Ja sam spreman da prihvatim poruke od svojeg unutrašnjeg "Ja"."
Da li vam je ovo bilo teško da izgovorite? Čini se lako, ali kada pogledate sebe u ogledalo u oči, teško je sam sebe lagati.
U svakom slučaju, ovu afirmaciju izgovarajte u sebi što je više moguće u toku dana. Najbolje je neposredno pre nego što zaspite i ujutru čim se probudite. Budite strpljivi. Potrebno je vreme da vaša podsvest prihvati ovu poruku, da prihvati da ste zaista ozbiljni u svojoj nameri.
Ovo izgovarajte barem nedelju dana, i svaki put kada izgovarate ovu afirmaciju, unesite se u to i telom i dušom. Fokusirajte se na to što izgovarate, nemojte samo mehanički izgovarati afirmaciju.
Možete izgovarati i neke od ovih afirmacija:
"Ja razbijam blokade koje me sprečavaju da se sećam snova."
"Ja sam svestan poruka koje mi šalje moja podsvest."
Nakon nedelju dana ponovo testirajte sebe ispred ogledala. Da li ima razlike? Ukoliko je potrebno, možete ovaj proces produžiti još neko vreme. Kada se osetite spremnijim, krenite na korak 2. :

2. Izgovaranje afirmacije za sećanje na san
Sada kada ste ojačali nameru i volju da povratite sećanje na snove i kada ste se ohrabrili da nastavite, potrebno je ugraditi sebi poruku da ste spremni i da se setite sna. Možda vam se čini da vi nemate nikakav otpor da se setite snova i da ne osećate nikakav strah, ali vaša podsvest kaže drugačije. Dešava se da su neke stvari duboko utisnute u podsvest, a da mi toga nismo uopšte svesni. Zato sada morate uveriti vašu podsvest da ste zaista spremni da čujete savet.
Neposredno pre nego što zaspite, dok padate u alfa-stanje, veza između vaše svesti i podsvesti postaje protočnija. Razlog tome je jer ste u tom stanju manje usmereni na fizički svet oko vas i što ste na ivici na pređete u svet snova, a ipak  ste još uvek svesni da ste budni. U tom momentu je najlakše preneti poruku podsvesti a da ona to lako usvoji.
Izgovarajte sledeću rečenicu, polako, smireno i bez žurbe, barem 20 do 30 puta zaredom. Služite se prstima na rukama ili čak brojanicom:
"Kada se probudim, sećaću se svega što sam sanjao u toku noći."
Budite uporni, i nemojte se obeshrabriti ako vam ovo ne pođe za rukom posle prve noći.

3. Ne menjajte položaj tela nakon što se probudite.
Nakon što se probudite, nemojte menjati položaj tela nego ostanite tako i probajte da se setite da li ste nešto sanjali. Obično zaboravimo šta smo sanjali upravo dok menjamo položaj tela i razbuđujemo se, jer pokreti tela aktiviraju da se naša svest prebaci iz astralnog (nematerijalnog) domena u fizički domen.

4. Zapisivanje snova
Ukoliko se sećate bilo čega što ste sanjali nakon što ste se probudili, odmah to zapišite! Najbolje je da pored sebe držite papir i olovku, da biste mogli odmah da zapišete dok ste još u krevetu.

5. Budite uporni i ne odustajte!
Budite svesni da ste dugo vremena zaboravljali snove, i da sada treba vremena da promenite vašu nesvesnu naviku! Isto je kao i sa ostavljanjem cigareta. Budite strpljivi i uporni!
Srećno!


петак, 1. јун 2012.

Kopriva


Kopriva


kopriva
Korovska biljka cenjena kako u narodnoj  tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.

Zdravlje građana jedne države zajedničko je dobro i države i društva

Ne podleže sumnji činjenica da je zdravlje građana jedne države dobro i države i društva. Futurističke prognoze SZO ( Svetske zdravstvene organizacije ) ukazuju da će glavni zdravstveni problemi budućnosti nastajati zbog :
  • Masovne upotrebe visoko tehnološki obrađene hrane siromašne biološki vrednim sastojcima.
  • Nedovoljne fizičke aktivnosti
  • Preterane gojaznosti
  • Zloupotrebe lekova
  • Preterane upotrebe alkohola
  • Pušenja i razvoja bolesti zavisnosti
  • Proširene automedikacije
Rezultati naučnih analiza upućuju na zahvate koji bi se u preventivnom, odnosno kurativnom smislu mogli usmeriti u nekoliko pravaca:
  • Neadekvatna nastava o hrani i hranjenju zahteva pažljivo odabrane nastavne programe u školama, na katedrama i ostalim odgovarajućim institucijama.
  • Nepotpuno ili pogrešno informisanje o vrednosti namirnica i pravilnoj ishrani zahteva aktivnosti na  objektivnom informisanju o vrednosti prehrambenih  proizvoda.
Neinformisanost  i sve veća potrošnja biološki nepotpune hrane stvara sve uslove za nastanak tzv. bolesti civilizacije. Najčešći poremećaj čitavog čovečanstva uzrokovan ishranom je nedostatak gvožđa u organizmu.
Istraživanja u nas objavljena još pre ovog poslednjeg rata pokazala su da oko  četiri miliona odraslog stanovništva ima probleme izazvane nedostatkom gvožđa. Ovi podaci se slažu sa podacima publikovanim u Skandinaviji,Velikoj Britaniji i SAD koji pokazuju da oko 65 odsto svih žena koje imaju menstruaciju pati od nedostatka gvožđa. Prirodna lekovita sredstva mogu biti i preventiva i terapija ili dopunska terapija.
Potpuno netoksična, nekada mnogo korišćena u ishrani danas se polako vraća u naš svakodnevni život, nama svima dobro poznata.

Kopriva - žara, Urtica dioica l. fam. urticaceae

Korovska biljka cenjena kako u narodnoj  tako i u naučnoj medicini. Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.
U fitoterapiji se koristi list ( Urticae folium ) i koren ( Urticae radix ). List se bere u proleće i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju. Koren je najbolji izvađen u jesen.Opere se od zemlje i suši na suncu ili sušari.
U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Čajkanović je mnoga od njih zabeležio. Na Đurđevdan se kupa u vodi u kojoj je potopljena kopriva „zdravlja radi”,  daje se i stoci „radi zdravlja i obilja u mleku”. Upotrebljava se kao lek od mnogih bolesti : groznice, kašlja , žutice , krvoliptanja iz nosa , grudobolje, gonoreje, protiv opadanja kose ...
Zbog jake apotropajske moći koristi se u zaštiti i čoveka i životinja : Porodilji se meće u jastuk da je brani od „senke” ( ženski demon koji porodilji škodi ), stoci se na Đurđevdan mažu vimena  radi odbrane od činilica koje mogu oduzeti mleko, u seme namenjeno za setvu meće se koren koprive koji se prilikom setve zakopa usred njive... Svima je poznata kao utuk protiv groma. Tiberije se kad zagrmi kitio lovorom, a Srbi su se kad prvi put u proleće zagrmi kitili koprivom.Koprivom su Srbi kitili i verige da grom u kuću ne udari....
Naučna medicina je potvrdila mnoga narodna verovanja. U listu su dokazani prisustvo hlorofila ( 5% ) , tanina, karotenoida, fitosterola, vitamina C i K, raznih organskih kiselina (mrravlja, limunska) sluzi, voska, mineralnih soli ( Ca, K, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co )...

Kome, kada i zašto kopriva

  • Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta , trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
  • Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
  • Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
  • Prisustvo Mn (mangana) ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
  • Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.
  • Stvaranje hemoglobina pomažu Fe (gvožđe), Cu (bakar), i vitamin C , a Mn (mangan) pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
Kopriva se preporučuje kao dopuna terapiji u mnogim oboljenjima :
Olakšava tegobe izazvane artritisom, preporučuje se u alergiskim reakcijama (koprivnjača) na jaja, jagode, redovna je dopuna terapiji krvarenja različitog porekla. Prisustvo glikokinina i magnezijuma obezbeđuju bolje terapeutske efekte dijabetičarima. Bogatstvo minerala je preporučuje u oboljenjima jetre i žučnih puteva.
Loše navike u ishrani, te nedovoljan unos voća i povrća nalaže svakodnevnu upotrebu nekog preparata bogatog neophodnim sastojcima hrane.
Za sve uzraste, za sva životna doba (od rođenja do duboke starosti) svakodnevna upotreba koprive obezbediće vam normalno funkcionisanje organizma koji će biti otporan na infekcije.
Iz svega napred rečenog kopriva nam se nametnula kao neophodan satojak svakodnevne ishrane bilo da smo zdravi i želimo da se zaštitimo od bolesti, bilo da želimo da ublažimo tegobe već nastalog oboljenja.

Doze

Kapi u preventivne svrhe koristiti jednom dnevno po 20-30 kapi.
Kao dopuna terapiji dozu primeniti dva do tri puta na dan.
Protiv malokrvnosti, žutice, kamena u bešici čaj pripremiti na sledeći način :
50g koprive kuvati 15 minuta u litri vode, ostaviti preko noći i u toku dana piti umesto vode.
Protiv reumatizma čaj pripremiti od smeše jednakih delova lista  koprive i breze.
20g ove smeše kuvati petnaest minuta u pola litra vode. Čaj piti u toku dana umesto vode. Za istu svrhu se može sačiniti smeša jednakih delova koprive, lipe i zove. Dvadeset grama ove smeše preliti sa pola litra vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Ocediti posle jednog sata i piti umesto vode.

Losion protiv peruti i opadanja kose sačinite sami

100g koprive kuvati na tihoj vatri 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodti 25gr kamilice i ostaviti 8 sati da stoji.Tečnost zatim ocediti i dodati joj 200 gr vinskog sirćeta. Ovaj losion utrljavati u koren kose svako veče. Rezultati neće izostati.
Za one koji žele u svoj jelovnik da uvrste koprivu evo i recepta za čorbu koja će biti prava blagodet za vaš organizam.

Čorba od mladih kopriva 

Potrebne namirnice:  1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 1 pavlaka, 1 dcl ulja, 0,50 gr maslaca, 100 gr brašna, 2 češnja belog luka, so i biber.
PRIPREMA: Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasirani beli luk. Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta. Služiti toplo.
Da sačuvate zdravlje ili lakše pobedite bolest uspećete ako vam je kopriva svakodnevna hrana. I ne zaboravite, ako koprivu ne berete sami sve preparate nabavljajte SAMO u apoteci. I zakonodavac apoteku izdvaja od drugih mesta prodaje. Za nju su najrigorozniji uslovi za dobijanje saglasnosti za rad i u pogledu prostora i kadra. 

Zacinsko bilje






Svaka biljka zahteva specifično uzgajanje, ali će većina začinskih vrsta imati veću aromu ukoliko se pravilno uzgaja i prehranjuje. Najpogodniji za uzgajanje u saksiji su ruzmarin, peršun i majčina dušica.
ŽALFIJA
Ona se sadi u martu u saksijama, a u maju se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 centimetara.
PERŠUN
Peršun je dvogodišnja biljka, pošto mu treba dugo da proklija može da se seje u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate da sadite na drugom mestu.
MIROĐIJA
Mirođija se sadi od polovine aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se ubuduće će se sama širiti.
BOSILJAK
Bosiljak je jednogodišnja biljka i trebalo bi ga gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama. On zahteva i dosta vode.
RUZMARIN
Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. On traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.

MAJČINA DUŠICA
Majčina dušica je višegodišnja biljka i pogodna je za uzgajanje u saksiji. Važno je da znate da svake godine gubi po malo od svoje aromatičnosti, pa ne bi bilo loše da s vremena na vreme zasadite ponovo.
ČUVANJE ZAČINSKOG BILJA
Najpouzdaniji način da sačuvate začinsko bilje je sušenje. Da biste ga osušili, možete da povežete strukove bilja koncem i okačite ih na nekom suvom i senovitom mestu.
Možete da ga poređate i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili tkaninu), a zatim ga stavite na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.
Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u pleh sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni Celzijusa.
Sveže začinsko bilje može da se čuva nekoliko dana u frižideru ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju. Zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.


Najpogodinje mjesto za uzgoj sobnog biljnog vrta je prozorski okvir ili polica ispred prozora. Iako će bilje grupirano oko prozora dobiti dovoljno svjetla i potrebnu vlagu, posude sa biljem treba svakodnevno pomalo zakretati, kako bi svi dijelovi dobili istu količinu sunca i svjetla. 


Uzgoj na prozoru

Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin i kao lijek.

Kada se začinsko i aromatično bilje, ali i ljekovito bilje, uzgaja unutar kuće, ono daje posebno obilježije prostoru u kojem se nalazi. Bilje koje se uzgaja u zatvorenom mnogo je osjetljivije od bilja posadenog na otvorenom, te zahtjeva više njege. Ali, uzgajane unutar kuće biljke duže traju, jer su zaštićene od vremenskih nepogoda. Osim toga one svojim mirisom osvježavaju prostor, a budući da su nam pri ruci, potiču nas da ih koristimo kao začin i kao lijek. 

 
Vještna uzgoja začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja najčešće ovisi o pažljivom promatranju i pravovremenom reagiranju na poterbe bilja. Ono što bilju treba je sunčan ili svijetao prostor, voda i laga u zraku, te zaštita od propuha i nepovoljnih temperatura. većina biljaka bolje raste i izgleda privlacnije u skupinama, a mnogo lakše ih je zalijevati. osim toga, biljkama je važna i vlaga zraka, a grupiranje bilja omogućuje stvaranje vlažnog okoliša.
Svjetlost

Bilje traži najmanje šest sati sunca da bi uspijevalo, a nedostatak svjetla najčešće je uzrok propadanja bilja u kući. s neodgovarajućim svjetlom, biljke postaju slabe i izdužene te stvaraju manje listove, a aromatično bilje i slabiju aromu.
Osim toga, pri odabiru mjesta za uzgoj bilja u kući treba znati da staklo reflektira svjetlo i da ga reducira na 30-50%. Veliki bijeli zid ili staklena površina nasuprot prozoru djeluje kao zrcalo i vraća biljkama svjetlo.
Osim toga, čak i naoko osunčani prozor može gubiti svjetlo zbog duboke strehe ili zida.

Temperatura

Većina biljaka voli ugodnu toplinu od 15- 21°C s padom od 5 stupnjeva noću. One uglavnom toleriraju tempreature od 7 do 24 °C, ali ne uspijevaju dobro na nižim temperaturama. Na njihov rast i preživljavanje loše utječe propuh. Svaki nagli pad temperature znači stres ua biljku i slabi je,stoga sobni biljni vrt treba postaviti onamo gdje je mogućnost stresa minimalna.
iako ne vole propuh, biljke vole malo svježeg zraka svakog dana. To uklanja ustajali zrak, sprječava razvoj bolesti u zraku i pomaže uklanjanju plinova koji se razvijaju zimi pri zagrijavanju prostorije.

Zalijevanje

Biljke sobnog biljnog vrta, kao i biljke koje uzgajaju u posudama, treba zalijevati često, ali pomalo.
najbolje mlakom vodom ujutro, tako da suvišna vlaga ishlapi tokom dana. Biljke nije dobro previše zalijevati. Korijenove dlačice trebaju zraka te ako su zagušene prezjeranim zalijevanjem, stvaraju se uvijeti za razvoj gljivica koje uzrokuju truljenje korijena.

kada se zemlja osuši, nastane praznina između posude i zemlje. Tada posudu treba do ruba uroniti u vodu i ostaviti tako oko 30 min. Na taj način zemlja će se natopiti vodom. Ako se voda samo nalije, ona prođe kroz zemlju i napuni prazninu na dnu, a zemlja upije vrlo malu količinu vode.