петак, 1. јун 2012.

Zacinsko bilje






Svaka biljka zahteva specifično uzgajanje, ali će većina začinskih vrsta imati veću aromu ukoliko se pravilno uzgaja i prehranjuje. Najpogodniji za uzgajanje u saksiji su ruzmarin, peršun i majčina dušica.
ŽALFIJA
Ona se sadi u martu u saksijama, a u maju se presađuje na otvoreno. Pošto se žalfija razvija u nizak drvenast grm, poželjno je da između biljaka ostavite razmak od oko 30 centimetara.
PERŠUN
Peršun je dvogodišnja biljka, pošto mu treba dugo da proklija može da se seje u saksijama, a inače se seje u martu na otvorenom. Otporan je na mraz, pa ako ga tokom zime prekrijete suvim šibljem, u rano proleće možete brati sveže listove. Peršun svake godine morate da sadite na drugom mestu.
MIROĐIJA
Mirođija se sadi od polovine aprila do juna na dobro nađubrenom zemljištu koje je izrazito osunčano. Ukoliko je samo jednom cvetala i oplodila se ubuduće će se sama širiti.
BOSILJAK
Bosiljak je jednogodišnja biljka i trebalo bi ga gajiti na osunčanom mestu i na zemlji bogatoj hranljivim materijama. On zahteva i dosta vode.
RUZMARIN
Ruzmarin možete gajiti u vrtu ili u saksiji na terasi ili kuhinjskom prozoru. Žbun ruzmarina je veoma dekorativan. On traži siromašno, ali propusno tlo. Voli toplotu, pa se zimi obavezno unosi u kuću i čuva na hladnom, ali svetlom mestu i umereno zaliva.

MAJČINA DUŠICA
Majčina dušica je višegodišnja biljka i pogodna je za uzgajanje u saksiji. Važno je da znate da svake godine gubi po malo od svoje aromatičnosti, pa ne bi bilo loše da s vremena na vreme zasadite ponovo.
ČUVANJE ZAČINSKOG BILJA
Najpouzdaniji način da sačuvate začinsko bilje je sušenje. Da biste ga osušili, možete da povežete strukove bilja koncem i okačite ih na nekom suvom i senovitom mestu.
Možete da ga poređate i jedno do drugog, na čistu podlogu (papir ili tkaninu), a zatim ga stavite na toplo mesto (ne direktno izloženo suncu) i zaštićeno od vetra.
Treći način sušenja jeste da strukove bilja poređane u pleh sušite u poluotvorenoj rerni zagrejanoj najviše na 40 stepeni Celzijusa.
Sveže začinsko bilje može da se čuva nekoliko dana u frižideru ako ga dobro operete, ocedite i stavite u plastičnu kutiju. Zamrznuto može da traje i duže od šest meseci.


Najpogodinje mjesto za uzgoj sobnog biljnog vrta je prozorski okvir ili polica ispred prozora. Iako će bilje grupirano oko prozora dobiti dovoljno svjetla i potrebnu vlagu, posude sa biljem treba svakodnevno pomalo zakretati, kako bi svi dijelovi dobili istu količinu sunca i svjetla. 


Uzgoj na prozoru

Većina aromatičnih i začinskih biljaka može se uzgajati u posudama u zatvorenom, te istodobno koristiti kao začin i kao lijek.

Kada se začinsko i aromatično bilje, ali i ljekovito bilje, uzgaja unutar kuće, ono daje posebno obilježije prostoru u kojem se nalazi. Bilje koje se uzgaja u zatvorenom mnogo je osjetljivije od bilja posadenog na otvorenom, te zahtjeva više njege. Ali, uzgajane unutar kuće biljke duže traju, jer su zaštićene od vremenskih nepogoda. Osim toga one svojim mirisom osvježavaju prostor, a budući da su nam pri ruci, potiču nas da ih koristimo kao začin i kao lijek. 

 
Vještna uzgoja začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja najčešće ovisi o pažljivom promatranju i pravovremenom reagiranju na poterbe bilja. Ono što bilju treba je sunčan ili svijetao prostor, voda i laga u zraku, te zaštita od propuha i nepovoljnih temperatura. većina biljaka bolje raste i izgleda privlacnije u skupinama, a mnogo lakše ih je zalijevati. osim toga, biljkama je važna i vlaga zraka, a grupiranje bilja omogućuje stvaranje vlažnog okoliša.
Svjetlost

Bilje traži najmanje šest sati sunca da bi uspijevalo, a nedostatak svjetla najčešće je uzrok propadanja bilja u kući. s neodgovarajućim svjetlom, biljke postaju slabe i izdužene te stvaraju manje listove, a aromatično bilje i slabiju aromu.
Osim toga, pri odabiru mjesta za uzgoj bilja u kući treba znati da staklo reflektira svjetlo i da ga reducira na 30-50%. Veliki bijeli zid ili staklena površina nasuprot prozoru djeluje kao zrcalo i vraća biljkama svjetlo.
Osim toga, čak i naoko osunčani prozor može gubiti svjetlo zbog duboke strehe ili zida.

Temperatura

Većina biljaka voli ugodnu toplinu od 15- 21°C s padom od 5 stupnjeva noću. One uglavnom toleriraju tempreature od 7 do 24 °C, ali ne uspijevaju dobro na nižim temperaturama. Na njihov rast i preživljavanje loše utječe propuh. Svaki nagli pad temperature znači stres ua biljku i slabi je,stoga sobni biljni vrt treba postaviti onamo gdje je mogućnost stresa minimalna.
iako ne vole propuh, biljke vole malo svježeg zraka svakog dana. To uklanja ustajali zrak, sprječava razvoj bolesti u zraku i pomaže uklanjanju plinova koji se razvijaju zimi pri zagrijavanju prostorije.

Zalijevanje

Biljke sobnog biljnog vrta, kao i biljke koje uzgajaju u posudama, treba zalijevati često, ali pomalo.
najbolje mlakom vodom ujutro, tako da suvišna vlaga ishlapi tokom dana. Biljke nije dobro previše zalijevati. Korijenove dlačice trebaju zraka te ako su zagušene prezjeranim zalijevanjem, stvaraju se uvijeti za razvoj gljivica koje uzrokuju truljenje korijena.

kada se zemlja osuši, nastane praznina između posude i zemlje. Tada posudu treba do ruba uroniti u vodu i ostaviti tako oko 30 min. Na taj način zemlja će se natopiti vodom. Ako se voda samo nalije, ona prođe kroz zemlju i napuni prazninu na dnu, a zemlja upije vrlo malu količinu vode.






Нема коментара: