четвртак, 20. септембар 2012.

Sta niste znali o ciklamama


Ciklama, zimska lepotica

Ako ste u potrazi za nekoliko dobrih biljaka za baštu, zašto ne probate sa sađenjem ciklame? Ciklama je biljka koja broji 23 vrste, tradicionalno klasifikovana u porodici Primulaceae, ali u poslednjih nekoliko godina je preklasifikovana u porodicu Myrsinaceae. Mnoge vrste su jednogodišnje i uzgajaju se u kući, dok su višegodišnje vrste veoma izdržljive i savršene za pejzaže u hladnijim regionima. Poreklom je sa Mediterana i Afrike, a uglavnom raste u bukovim šumama, ogoljenim i stenovitim područjima i alpskim livadama.



Ciklama je najlepša biljka, koja cveta tokom zimskog perioda, a krase je mali, nežni i mirišljavi cvetovi bele ili različitih nijansi ružičaste boje. Novije sorte imaju tamnozelene listove, srcastog oblika sa srebrno-zelenim šarama, koji poput prstena izlaze iz gomolja. Cvetovi ciklame sastavljeni su od pet latica, koje su okrenute unazad i mogu biti bele, svetloružičaste i ljubičaste, do tamnocrvene boje. Svaki list ili cvet raste na pojedinačnom stablu.

Listovi na stabljikama rastu od oko 6 cm do 9 cm u visini. Listovi su oblikovani trouglasto, 2-10 cm dužine i 2-7 cm širine, često raznobojni u obliku bledo srebrne potkovice na polovini lista. Vrh lista je podeljen produžecima koji se povezuju sa stablom. Ciklama ima mnoštvo pupoljaka koji izbijaju iz samog cveta, a ukupna veličina biljke, uključujući i cvetove, je 30 - 38 cm.



U prirodi, ciklama je u mirovanju u letnjem periodu, počinje sa rastom za vreme hladnog i vlažnog vremena, a cveta u jesen, zimu i proleće. Ako se gaji kao kućna biljka, odgovara joj svetlo mesto zaštićeno od jakog podnevnog sunca, kao i temperatura od 10 do 15 stepeni. U vreme cvetanja, ciklamu treba zalivati vodom četiri puta nedeljno, a bujniju biljku sa više cvetova i listova zalivati svakodnevno. Prihranjuje se tečnim đubrivom za cvetnice na svakih 15 dana, osim u periodu mirovanja.

Prilikom kupovine uzgojene biljke, treba obratiti pažnju da je lišće čvrsto i zdravo, da ima mnogo cvetova i pupoljaka, kao i da gomolj koji malo viri iz zemlje nema znakova truljenja. Postoji mnogo prelepih hibrida ciklame na raspolaganju, i budući da cvetaju duži period, možete odabrati Vašu biljku dok su cvetovi otvoreni i tačno ćete znati šta dobijate.

Prema narodnom verovanju cveće ima fantastične moći, a svaka vrsta cveta šalje svoju poruku. Ciklama je cvet iskrenosti. Ona izglađuje nesporazume i miri osobe, a posebno je pogodna za raščišćavanje odnosa između svekrve i snahe.






Perzijska ciklama
ili perzijski klobučac lijepa je biljka zimskog uzgoja.

Pored prekrasnih cvjetova ima i divne listove prošarane lijepim šarama.



Cvjetovi ciklame dolaze od grimizno crvenih do žućkastih ili posve bijelih.
Postoje mirisne i bezmirisne varijante.

Preporučljivo je ciklame uzgajati više njih u jednoj posudi kako bi njihove boje došle potpuno do izražaja.

Ciklame treba kompletirati i kombinirati sa papratima da bi kontrasti došli potpuno do izražaja.

Zahtjevi za svjetlom

Pošto su ciklame biljke zimskog uzgoja, treba im u zimskom periodu osigurati što više svjetlosti.

Temperatura prostora

Ciklame vole hladnije prostore pa im je idealna temperatura 12 do 17 stupnjeva.

Zalijevanje

Zalijevati treba kad primijetite da su listovi počeli mlohaviti.

Zalijevajte tako da posudu sa biljkom uronite u drugu posudu punu vode,.

Ostavite tako uronjenu 10-ak minuta. Kroz dno će biljka povući dovoljno vode.

Ne zalijevati preko lišča i cvjetova.

Održavanje biljke

Prihranjivati tekućim gnojivima svakih 3 tjedna.
Nakon cvatnje prestanite sa zalijevanjem sve dok biljka ne požuti i posuši se.

Izvadite gomoljasti korijen, te ga pospremite na hladno i tamno mjesto sve do nove sadnje.

Gomolj držite u blago vlažnom kompostu.

Idealno mjesto za držanje

Spavaća soba ili ostale svijetle prostorije

Нема коментара: