уторак, 3. јул 2012.

Joga disanje


Kako nas oplemenjuje joga disanje?

Joga oplemenjuje i vitalizuje sve nivoe čovekovog postojanja. Telo smatra grubljom kristalizacijom prethodno stvorene mentalne imaginacije i svojim tehnikama postepeno ''produhovljuje'' taj najgrublji nivo našeg postojanja. 

Piše: Dragan Lončar, učitelj joge
 
lululemon athletica / Flickr.com
lululemon athletica / Flickr.com
Prema učenju joge, nas sačinjava pet omotača ili tela. To su: fizički nivo – anamaja koša, energetski nivo – pranamaja koša, mentalno telo ili manomaja koša, psihičko ili kauzalno telo – vigjana maja koša i na kraju telo jedinstva i blaženstva – anandamaja koša. 

To su nivoi postojanja svakog od nas, ali se naša svesnost nalazi uglavnom na nižim nivoima. Proces ''osvešćivanja'' ne završava se na telu, već ide dalje i obuhvata sve suptilnije nivoe našeg bića, od energetskog i mentalno-osećajnog do psihičkog, postepeno ih dovodeći u skladan odnos. 

Telo su kočije, čula su konji, čulni objekti su putevi, um su uzde, inteligencija je kočijaš, Sopstvo je putnik. Mudar čovek zna da je njegovo pravo ''Ja'' – Sopstvo, samoispunjeno i samodovoljno onda kada je ujedinjeno sa telom, čulima i umom (Stara izreka iz Upanišada). 

To stanje jedinstva zove se joga. 

Svaki jogi zna da telo nije samo sedište duše već i način, sredstvo pomoću kojeg možemo postići konačno oslobođenje. Joga nam nudi tehnike kako bismo postali pažljivi i svesni, da se svesno proširujemo i provlačimo kroz sve strukture našeg postojanja, od grube fizičke, do suptilne. 

Zato joga ne zanemaruje telo već, radeći na njemu, rastvarajući tenzije i stres koji se usled pogrešnog načina razmišljanja, ponašanja i ishrane u njemu generiše, nastavlja dalje, otklanjajući sloj po sloj nagomilanih tenzija u nama. Fizički stres može biti na muskularnom, nervnom i endokrinom nivou. 

Joga položaji – asane, ako se pravilno vežbaju, u stanju su da redukuju i otklanjaju ove, u telu stvorene tenzije

Za razliku od životinja čovek sebe izlaže tako zvanom anticipiranom stresu što znači da je, ne pomerajući niti jedan mišić svog tela, dok mirno sedi u fotelji, u stanju da svojim brižnim mislima i strahovima, ili ljutnjom, u telu proizvede identičan neurološki i hemijski odgovor na stresnu situaciju, kao da se ona zaista odigrava. 

Čitav sistem je angažovan na fizičku akciju koja izostaje, jer telo miruje, ali svejedno adrenalin je već jurnuo u krv i mišići bivaju natopljeni tim hormonom. 

Usled aktivacije simpatikusa, krv se iz organa trbušne duplje šalje u noge i ruke, kako bi se spremili na odbranu ili bekstvo od ’’neprijatelja’’. Vremenom se čitav sistem navikava na ovakav režim rada i ne može bez njega. Postajemo zavisni od određenih neuro-peptida, njihovom emotivnom porukom i nabojem koji nam preko hipotalamusa i hipofize stižu do nadbubrežnih žlezda, a njihova lučenja do ćelija u telu. 

Mišići koji su natopljeni adrenalinom vremenom postaju kruti, neelastični i bolni. Emotivno-psihički stres kod ljudi stvara fizički stres koji se, recimo, ispoljava kao ukrućenost i blokade koje usećamo u ramenima i vratu. 

Bol koji se kao rezultat toga javlja, šalje signal koji podstiče lučenje adrenalina, tako da se vrtimo u začaranom krugu. Fizički stres proizvodi hemijski, koji opet sa svoje strane stvara još veći fizički stres. 

Kada se to desi, prirodne osobine organizma da se obnovi i isceli su svedene na minimum. Tako da problemi sa ramenima i vratom postaju hronični. Kada to potraje, vremenom stvara sve veći psihološki stres. 

Hronični stres nas stalno drži u stanju pripravnosti. On povećava nivo šećera u krvi, utičući na funkcije pankreasa, jetre i na mehanizam za odlaganje masnih ćelija. 

Kada nam je usled konstantnog stresa nivo šećera u krvi stalno visok, redukujemo nivo insulina u krvi. To može dovesti do pojave dijabetesa, prekomerne težine i sl. 

Pošto se dotok krvi u organe trbušne duplje povlači za račun mišića perifernih delova tela, naša sposobnost digestije, apsorpcije i asimilacije hrane je značajno smanjena. Bez obzira na to što se dobro hranimo, naša sposobnost da uzmemo ono što nam je potrebno iz hrane koju smo uneli u velikoj meri je redukovana. 

Kada bi ljudi samo znali da je dovoljno par puta duboko, polako i svesno udahnuti i izdahnuti, kako bi se aktivnost simpatikusa prebacila na parasimpatikus i dovela ih u stanje ravnoteže... 

Joga svojim vežbama laganog i svesnog istezanja i uvrtanja aktivira mišiće tako što se krv polako istiskuje iz njih, a zatim ih sveža i oplemenjena krv natapa kada se oni vrate u prvobitni položaj. 

Time se ne samo mišići oslobađaju otpadnih materija i otrova, već zahvaljujući cirkulaciji sveže krvi bivaju nahranjeni i vitalizirani. Na ovaj način, pomoću tehnika joge, ne samo da se oslobađamo tenzija na mišićnom nivou, već prekidamo tu uzlaznu kariku začaranog kruga. 

Mišići više nisu bolni i u spazmu. Oni više ne šalju ’’bolne’’signale našem nervnom sistemu, već signale prijatnosti koji opuštaju. Počinjemo da se navikavamo na opušteno stanje koje, kada potraje, postaje pozitivna i zdrava navika i nova opsesija. 

Tada dolazi do postepenog oslobađanja od tenzija generisanih u nervnom i endokrinom sistemu, koji su bili u stanju konstantne uzbune. 

Ne treba zaboraviti da se samo opušten mišić može i sme istezati, u suprotnom ga izlažemo dodatnom stresu. U tome i jeste jedna od razlika između joge i drugih fitnes disciplina. 

Svesnost položaja, koji zauzimamo i disanja se sjedinjuju u jedno iskustvo.
Foto: Beta
Foto: Beta
Sledeći nivo su emotivne tenzije i za njihovo otklanjanje su potrebne suptilnije tehnike i vežbanje uz daleko veći nivo pažnje i kontinuirano osvešćivanje disanja tokom čitavog vežbanja. 

Tehnike joga disanja ovde imaju neprikosnovenu ulogu i značaj. Dah je most između tela i uma. Udah treba da bude dug, suptilan, dubok, ujednačen. Udahom energiziramo sebe i obnavljamo fizičko i energetsko telo. 

Zadržavanjem vazduha nakon udaha omogućavamo da se unete čestice energije - Prane, resorbuju u telu. (Ovakav udah i zadržavanje vazduha nakon udaha se u jogi zove - Brimhana, što znači ’’proširiti’’, ono treba da energizira i zagreva telo). 

Sporim izdahom se oslobađamo akumuliranih toksina u fizičkom i energetskom telu. Zadržavanjem praznih pluća, nakon izdaha, u granicama naših mogućnosti, sav stres se eliminiše iz fizičkog i energetskog tela. (Ovakav izdah i zadržavanje praznih pluća, nakon izdaha se u jogi zove – Langana i znači ’’redukovati’’, ’’postići’’, ono treba da podstiče proces eliminacije i ima pročišćujući efekat). 

Kao i Jogiji i Taoisti su poznavali vrednost i ulogu disanja. 

Kada ste ljuti, razdraženi i uzbuđeni, kažu da imate višak Janga u sebi i da ga treba izbaciti iz tela, tako što će vam izdah biti duži od udaha, na taj način se oslobađate njegovog destruktivnog viška. 

Kada ste tužni i nesrećni, udisaj treba da bude duži od izdisaja, jer u sebi imamo višak Jina, i energija – Ći treba da bude sakupljena unutar tela. 

Vežbači Či Kunga i Tai Čija, ova pravila dobro poznaju. U jogi postoje tehnike disanja koje su u stanju da nas aktiviraju, vitaliziraju i pokrenu na akciju, ako smo izgubili volju, ili smo po prirodi neaktivni i introvertni i obrnuto, postoje tehnike koje uspešno smiruju one koji ne znaju šta će sa sobom i svojim viškom destuktivne energije, koji su ekstravertni i frenetični. 

Disanje u jogi je daleko više od fizičkog, energetskog i osećajno-mentalnog nivoa našeg postojanja. Ono je u stanju da nas dovede do našeg pravog Sopstva. 

Dugogodišnjim radom uviđamo da je disanje ritam kosmosa (o tome govori nauka Svara Joge). Kada se dah sve više profinjuje, usporava, kada izgleda da se tako reći zaustavio, pulsiranje vašeg individualnog ’’Ja’’ se rastvara i stupa u rezonans sa kosmičkim ritmom disanja. 

Sledeće reči najpoznatijeg Hatha jogija, B.K.S.Iyengara, ne lep i poetičan način odražavaju svu vrednost, mudrost i lepotu jogičkog disanja: ’’Udah predstavlja produžavanje i širenje samog Sopstva (Puruše). Zahvaljujući udahu, Sopstvo obgrljuje svoje omotače, tela ili nivoe postojanja, od najsuptilnijeg sve do kože na telu, poput zaljubljenog mladića koji grli svoju voljenu. 

Zadržavanje vazduha u plućima, nakon udaha, predstavlja sjedinjavanje voljenog sa svojom dragom. Prilikom izdaha, Sopstvo, preko vazduha koji izlazi, vodi svoju voljenu sa sobom kući svojoj, gde ona sada grli svog voljenog. Zadržavanje praznih pluća nakon izdaha, ona se sjedinjuje sa njim i zajedno se prepuštaju i predaju Uzvišenom.’’

Lan - čudesne semenke zdravlja


lanDelim mišljenje poznavalaca bilja koji tvrde da semenke lana treba da se nađu na svačijim usnama. Seme i ulje koje se dobija njegovim hladnim ceđenjem su prava dragocenost. Jeftini su, lako se upotrebljavaju, smeju svi da ih koriste, a neverovatno su korisni. Kada se pre nekoliko godina moja majka nakon pada suočila sa naprsnućem kuka, lekar joj je rekao da bi trebalo da obrati pažnju na činjenicu da je predisponirana na osteoporozu. Od tada tri puta godišnje ona sprovodi kuru sa semenkama i medom u kojoj laneno seme igra veoma važnu ulogu.
Lekovita svojstva lana potiču prvenstveno od visokog sadržaja omega-3-masnih dragocene supstance koja utiče na smanjenje holesterola, bolesti danas veoma rasprostranjena. Pored regulisanja nivoa holesterola, laneno seme od velike je pomoći u stabilizovanju nivoa šećera u krvi. Laneno seme svakako treba da upotrebljavaju osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja ili u svojoj porodici imaju takve bolesnike, pa je važno da sa preventivnom krenu na vreme. Ako ste već doživeli srčaniudar obavezno počnite da koristite lan (dve supene kašike semena, obavezno sa puno tečnosti ili supenu kašiku lanenog ulja. Možete laneno ulje pomešati sa jabukovim sirćetom i koristit kao preliv za salatu, ili ga piti pomešanog sa medom).
Veliku popoularnost laneno seme je doživelo pre nekolko godina (iako se u koristi više od 4000 godina u kuhinji i arodnoj medicini Azije, Evrope i Afrike), kada je utvrđeno da je laneno seme korisno u prevenciji i kao podrška konvencionalnoj terapiji raka dojke. Svim ženama kojima imaju porodičnu istoriju ove bolesti treba svakodnevno da upotrebljavaju lan. Pretpostavlja se da laneno seme uporava rast tumora zahvaljujući fitoestrogenim supstncama. Lan se preporučuje i onima koji žele da se zaštite od tumora prostate i debelog creva.
Zahvaljujući sadržaju omega-3-masnih kiselina laneno seme je od velike koristi onima koji pate od artritisa jer je utvrđeno da ova biljka ima sposobnost da smanji upalu. Pored semena i ulja lana bolesnicima se savetuje ishrana bogata ribom iz hladnih voda (losos, skuša, tuna, sardina), sa puno maslinovog ulja i antioksidantnih čajeva (ruzmarin, vranilova trava, đumbir).
Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora. Laneno seme naburi i stvori sluz koja mehanički pomaže izmetu da napusti creva. Veoma je važno da kada koristite laneno seme pijete puno tečnosti, prvenstveno vode. Ako imate problema sa probavom nabolji način upotrebe lanenog semna je da dve kašike semena prelijete šoljom tople vode, promešate, poklopite i ostavite da odstoji 45 minuta, odlijte tečnost i popijte je ujutro na prazan stomak.Ovaj napitak može se davati i sasvim maloj deci, a mogu ga koristiti i trudnice. Ovaj čaj toplo preporučujem svima koji pate od hemoroida (naročito u kombinaciji sa hajdučkom travom i crnim slezom).
Zahvaljujći visokom sadržaju sluzi laneno seme pomaže kod suvog i upornog kašlja, obično u kombinaciji sa crnim slezom i slatkim korenom.
Laneno seme posebno preporučujem svima koji pate od «suvih očiju». Izgleda da nedovoljni unos određenih masti (verovatno omega-3-masnih kiselina) čini da suze veoma brzo isparavaju. Jedinjena iz lana pomažu železdama u oku da proizvedu dovoljnu količinu ulja koje će «podmazati» oko i usporiti isušivanje oka.
Laneno ulje je veoma bogato omega-3-masnih kiselina, ali ne sadrže sluzi, dok seme lana sadrži i sluz i dragocene masne kiseline. Za pripremanje čaja boljelan se koristiri cele semenke lana, a mleveni lan je najbolje uzimati pomešan sa medom. Još jednom ponavljam da je veoma važno uzimati puno tečnosti kada koristite lan. Mleveni lan može smetati onima koji pate od diverkulitisa i sindroma osetljivih creva, pa se njima preporučuje da koriste laneno ulje. Laneno seme možete koristiti i u ishrani. Obavezno dodajte lan u svoju smešu žitarica. Kombinacija lana, ovsenih i ražanih pahuljica, pšeničnih klica i suvog voća je odlična kombinacija (ako imate problema sa porobavom neka to budu suve šljive ili smokve, a ako patite od bolesti srca i krvnih sudova odlučite se za suve kajsije).
Ako pomešate 3 supenekašike  mlevenog lanenog semena sa 5 kašika posnog krem sira, dobićete veoma ukusan i zdrav namaz, idealna doruča za one koji žele da preduprede tumore.
Laneno ulje koristi se i u kozmetici, posebno u receptima za negovanje oštećene kose i isušenih krajeva. Ovo ulje korisno je i u negovanju suve kože. Ako laneno ulje pomešamo sa krečnom vodom dobićenom veoma efikasan lek protiv opekotina.

Čaj od lana:
2 supene kašike lana preliti sa 300ml mlake vode, promešati polopiti i ostaviti da stoji 45 minuta do sat. Nakon toga odliti tečnost (semenke će pasti na dno) i popiti tečnost najbolje ujutro na prazan stomak.
Drugi način da napravite ovaj napitak je da uveče pre spavanja kašiku semenka prelijete šoljom vode, promešate, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro odlijte tečnost i popijte je pre jela. Budite oprezni leti kada su temperature visoke, jer je emulzija koja se dobija lako kvarljiva.
Čaj od lana nema neki poseban ukus, pa ako deca ne žele da ga piju možete da zasladiti nekim prirodnim voćnim sirupom ili medom, ili umesto vode koristit prirodni voćni sok (recimo od jabuke).

Blaga čajna mešavina protiv opstipacije koju mogu koristiti deca i trudnice:
  • Lanon seme (Lini semen)                  100g
  • Naočušteni ovas (Avena Sativa)         100g
  • Suve šljive
Četiri supene kašike smeše lana i ovsa preliti litrom haldne vode, dodati pet dobro opranih suvih šljiva i zagrevati do ključanja. Kada provri kuvajte još minut – dva, pa sklonite sa vatre i pustite da se prohladi pola sata. Procedite i pijte po jednu šolju ujutro pre jela i u toku dana pola sata pre obroka. Šljive obavezno pojedite.

Med protiv osteoporoze:
  • 5 supenih kašika mlevenog lanenog semena
  • 3 supene kašike susama
  • 3 supene kašike nepečenog suncokreta
  • 3 supene kašike pšeničnih klica od integralne pšenice
  • 3 supene kašike suvog grožđa
  • 1 kliogram meda
Sve sastojke pomešati i čuvati u staklenoj tegli sa dobrim poklopcem. Ovaj med jedite ujutro na prazan stomak sa malo toplog čaja od žalfije i rastavića. Med uzimajte isključivo plastičnom kašičicom. Možete ga koristii i kao namaz na integralnom tostu. Izbegavajte kafu, alkohol i cigarete.

Čaj protiv osteoporoze:
  • Rastavić (Equisetum arvense)         200g
  • Žalfija (Salvia officinalis)                  200g
  • Lucerka (Medicago sativa)              200g
Sve biljke pomešati pa tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte u toku dana u malim gutljaima.

Čajna mešavina za smirivanje suvog kašlja:
  • Laneno seme (Linni semen)          100g
  • Crni slez (Malva sivestris)               100g
  • Slatki koren (Glycyrrhiza glabra)      50g
Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte u tou dana u malim gutljaima.

Ulje za negovanje isušene i oštećene kose:
Pomešajte 200 ml lanenog ulja i 100 ml svetlog ulja od susama. Ako imate perut opredelite se za mešavinu od po 100ml ilja lana, susama i bundeve). U ovu mešavinu nosećih ulja dodajte i 20 kapi esencijalnog ulja ruzmarina i 20 kapi esencijalnog ulja lovora. Na vlažnu kosu nanesite ovo ulje, uvijte glavu peškirom i sačekajte jedan sat nakon toga kosu dobro operite blagim šamponom.
Momčilo Antonijević

субота, 23. јун 2012.

Bosanski lonac


Bosanski lonac

Pravi bosanski lonac je jelo koje je najukusnije kad se pravi na vecu kolicinu jer dobiti odgovarajuci ukus i aromu moguce je samo ako se tako sprema.
Bosanski lonac je tradicionalni bosanski specijalitet koji je u dalekoj proslosti bilo osnovno jelo rudara.Bosna je oduvijek bila rudarski kraj i po nekim izvorima ovo jelo je nastalo vise iz prakticnih razloga. Ranije su rudari obicno sami sebi spremali obrok posto su provodili cijeli dan na kopovima. Kopovi su bili povrsinski i tu negdje na radilistu bilo je i zajednicko ognjiste. Trebalo je spremiti jelo da se oko njega mnogo ne zadrzava i da nije potrebno mnogo posudja. Tako je nastao ovaj specijalitet koji se spremao se u velikom zemljanom loncu, cupu.
Malo ko od nas danas ima pravi zemljani cup i ne mora da kuha za deset ili vise osoba pa je i originalni recept prezivio male promjene.Bosanski lonac danas se vecinom pravi po receptu koji nije komplikovan pa ovo jelo mogu i mlade kuharice pripremiti za bajramsku sofru.
Bosanski lonac
400 g bravetine i mlade junetine ( ko voli moze samo jedno meso )
2 Glavice luka (crvenog)
2 cehna bijelog luka
1 glavica bijelog luka (ociscen gornji sloj oljupine i korjen ociscen)
2 mrkve
malo persunovog lista
mali korjen celera
1/4 glavice kupusa
150 g krompira
100 g mohuna
2 paprike
2-3 paradajza
1 manji crni patlidzan
1 lovorov list
biber u zrnu
crvena paprika(samljevena)
brasno
malo ulja

Meso oprati i u komade isjeci, crveni luk nasjeci (ne sitno izrezati).Bijeli luk oguliti i citav ostaviti, a dva cehneta sitno izrezati.Celer i persun sitno isjeckati, kupus na krupno isjeci, izrezati krompir na cetvrtine, a mohune po duzini prepoloviti. Papriku popoloviti a paradajz u male komade sjeci.Crni patlidzan oguliti , sjeme izvaditi i u komade rezati.Tako pripremljeno povrce sa mesom izmijesati (red mesa, red povrca)
Biber, papriku, sol i lovorov list dodati. Kada ste to sve poredali u serpu, pomastiti i zaliti vodom u koju ste pomijesali malo brasna(3/4 od serpe treba da bude u tecnosti)
Serpu podvezati ( tvrdjim papirom ) i dobro pokriti te ostaviti da se na laganoj vatri kuha.

Pravi bosanski lonac


  •  Sastojci

    • Glavni sastojci

    •  1 kgmiješanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
    •  2 dlulja (može i mast ko voli)
    •  1 velika glavicaluka
    •  5 češnjevačešnjaka
    •  700 grkrompira rezanog na krupnije kocke
    •  200 grmrkve krupno rezane na kolutove
    •  100 grzeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
    •  100 grkupusa grubo rezanog
    •  100 grpaprike svježe (žuta, zelena, crvena)
    •  100 grgraška
    •  100 grmohuna
    •  100 grbamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
    •  100 grparadajza ili nekoliko komada sitnog
    •  pola dlocta bijeloga(može i bez njega ako ne volite kiselu čorbu)
    •  2 dlvina
    •  1,5 lvruće vode
    •  neštosoli i papra
Pravi bosanski lonac/slika/110819/

 Pripremanje

  1. 1
    Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. I kod mesa prepuštam izbor. Neki ne vole svinjetinu, a bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
  2. 2
    Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
  3. 3
    U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
  4. 4
    Naliti vinom, vodom i usuti ocat.
  5. 5/slika/110815/
    Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
  6. 6
    Povremeno malko protresti sud.

Posluživanje

Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac, što je dnanas teško naći kvalitetno da bi izdržalo taj proces. Svejedno i u najmodernijoj varijanti prija.
tracy za prvi put :)
tavuco ovo izgleda super :)

петак, 22. јун 2012.

Bajaderka


 

"Ma nista ne brini " PREVARE





"Ma ništa ne brini"
ImageOvo je postala omiljena rečenica: novopečenih biznismena, ljudi koji bi hteli da budu nešto drugo, onih koji bi da se pokažu većima nego što zaista jesu, ,prevarantima, ponuđačima poslova, lažljivim političarima, lezilebovićima i neradnicima, mešetarima... ipak ovo je najčešće prvi znak za uzbunu jer baš ove rečenice TREBA DA SE BOJITE.Devojci je obečan posao u Državnoj firmi. "Čovek može da sredi, bez problema". Čak je obećao i da može da bira firmu u kojoj će da radi, jer je isti u Političkoj partiji.Naravno, devojka je iskorištena a od posla- ništa. Sad se ne brine, sad se ždere.
Nude se poslovi u državnim i privatnim firmama po ceni od 2,000 do 10,000 Evra. Ostanak Vam niko ne garantuje. Radite nekoliko meseci, i onda dođe neko drugi ko je spreman da plati isti iznos i Vi "ispadate". Sve dok ne platite oni Vam kažu: Ma ništa ne brini. Počnete da brinete kad dobijete otkaz ili Vam kažu da niste zadovoljili.
Sređivanje kod: Policije, sudova i inspekcije je takođe omiljena igra prevaranata i sitnih lupeža. Treba samo da platite da oni "malo podmažu gde treba" i sve će biti u redu. Počećete da brinete kad shvatite da ste učinili krivično delo i da ne smete da prijavite prevaranta.
Ulazak u političku partiju, dobijanje posla preko politike, velika lova... ma ništa ne brini. "Ja i predsednik smo kao nokat i meso". Počnete da brinete kad shvatite da od obećanja nema ništa, ali Vi ipak glasate za one koji Vas lažu.
Popravka automobila ili bilo kojih električnih uređaja... ništa ne brini. Brinućete kad Vam kažu cenu i vidite šta su Vam "budž majstori" napravili.
Garancija za kućanske aparate... bolje da odmah počnete da brinete, naročito ako nešto želite da kupite. "Sto godina garancije" ne znači da će ista i da bude ispoštovana.
Kad će dužnik da Vam vrati pare? Ništa ne brinite, verovatno nikad.
zaljubite se preko interneta, spremni ste da napustite zemlju i Vaša ljubav Vam zatraži novac koji će Vam vratiti kad se vidite a na Vaše pitanje kad će novac biti vraćen oni kažu: Do not worry baby, as soon as we see each other.
Date nekoliko hiljada Evra uz obećanje da ćete zaraditi nekoliko desetina hiljada, i jedino oko ćega ne treba da brinete je da ćete ostati bez novca.
Ako potpišete nešto, bez obzira da li se radi o maloj ili velikoj komapniji, garantovano ćete posle imati razlog da se zbog nečega brinete.
Date deci 200 evra za izlazak i visoko turažnu mašinu, pa kad naprave sudar dobri tata kaže: "Ne brini sine, tata će sve to da sredi". Ko će srediti mrtve i povređene, niko ne zna.
Mogli bismo da nabrajamo u nedogled šta sve pokriva "Ma ništa ne brini" ali ipak savetujemo da čim čujete ovu rečenicu, odmah i na licu mesta, počnete da brinete.

четвртак, 21. јун 2012.

Rafaelo kocke



Sastojci

Broj osoba:




  • rafaelo kocke/slika/9026/

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    120 min
    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Namažite lim za pečenje (ja koristim 24×30) i posipajte ga brašnom
    2. 2
      Upalite pećnicu na 170°C
    3. 3
      Za tijesto istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer, dobro izmiješajte pa dodate kokos i zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ulijte smjesu u lim i pecite oko 35 minuta
    4. 4
      Za kremu dobro istucite žumanjke, dodajte obje vrste šećera, brašno i nekoliko žlica hladnog mlijeka oduzetih od pola lite. Zakuhajte preostalo mlijeko te polako uz miješanje sipajte smjesu sa žumanjcima (kao kad kuhate puding), smanjite vatru pa kad se krema stisne sklonite sa štednjaka.
    5. 5
      Maslac dobro istucite tako da postane bijel i kremast. Umiješajte ga u skoro hladnu kremu.
    6. 6
      Kremu premažite preko tijesta i posipajte kokosom.

    Posluživanje

    Više se ne sjećam gdje sam pokupila recept no u odnosu na original smanjila sam količinu šećera. Trebalo bi biti 30 dag u tijestu i 10 dag u kremi no nama u obitelji više odgovaraju manje slatki kolači pa sam tome prilagodila i ovaj recept.
    Bilo bi dobro kolač napraviti dan ranije tako da se svi okusi prožmu.
    Držite ga u hladnjaku.