субота, 23. јун 2012.

Bosanski lonac


Bosanski lonac

Pravi bosanski lonac je jelo koje je najukusnije kad se pravi na vecu kolicinu jer dobiti odgovarajuci ukus i aromu moguce je samo ako se tako sprema.
Bosanski lonac je tradicionalni bosanski specijalitet koji je u dalekoj proslosti bilo osnovno jelo rudara.Bosna je oduvijek bila rudarski kraj i po nekim izvorima ovo jelo je nastalo vise iz prakticnih razloga. Ranije su rudari obicno sami sebi spremali obrok posto su provodili cijeli dan na kopovima. Kopovi su bili povrsinski i tu negdje na radilistu bilo je i zajednicko ognjiste. Trebalo je spremiti jelo da se oko njega mnogo ne zadrzava i da nije potrebno mnogo posudja. Tako je nastao ovaj specijalitet koji se spremao se u velikom zemljanom loncu, cupu.
Malo ko od nas danas ima pravi zemljani cup i ne mora da kuha za deset ili vise osoba pa je i originalni recept prezivio male promjene.Bosanski lonac danas se vecinom pravi po receptu koji nije komplikovan pa ovo jelo mogu i mlade kuharice pripremiti za bajramsku sofru.
Bosanski lonac
400 g bravetine i mlade junetine ( ko voli moze samo jedno meso )
2 Glavice luka (crvenog)
2 cehna bijelog luka
1 glavica bijelog luka (ociscen gornji sloj oljupine i korjen ociscen)
2 mrkve
malo persunovog lista
mali korjen celera
1/4 glavice kupusa
150 g krompira
100 g mohuna
2 paprike
2-3 paradajza
1 manji crni patlidzan
1 lovorov list
biber u zrnu
crvena paprika(samljevena)
brasno
malo ulja

Meso oprati i u komade isjeci, crveni luk nasjeci (ne sitno izrezati).Bijeli luk oguliti i citav ostaviti, a dva cehneta sitno izrezati.Celer i persun sitno isjeckati, kupus na krupno isjeci, izrezati krompir na cetvrtine, a mohune po duzini prepoloviti. Papriku popoloviti a paradajz u male komade sjeci.Crni patlidzan oguliti , sjeme izvaditi i u komade rezati.Tako pripremljeno povrce sa mesom izmijesati (red mesa, red povrca)
Biber, papriku, sol i lovorov list dodati. Kada ste to sve poredali u serpu, pomastiti i zaliti vodom u koju ste pomijesali malo brasna(3/4 od serpe treba da bude u tecnosti)
Serpu podvezati ( tvrdjim papirom ) i dobro pokriti te ostaviti da se na laganoj vatri kuha.

Нема коментара: