субота, 23. јун 2012.

Pravi bosanski lonac


  •  Sastojci

    • Glavni sastojci

    •  1 kgmiješanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
    •  2 dlulja (može i mast ko voli)
    •  1 velika glavicaluka
    •  5 češnjevačešnjaka
    •  700 grkrompira rezanog na krupnije kocke
    •  200 grmrkve krupno rezane na kolutove
    •  100 grzeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
    •  100 grkupusa grubo rezanog
    •  100 grpaprike svježe (žuta, zelena, crvena)
    •  100 grgraška
    •  100 grmohuna
    •  100 grbamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
    •  100 grparadajza ili nekoliko komada sitnog
    •  pola dlocta bijeloga(može i bez njega ako ne volite kiselu čorbu)
    •  2 dlvina
    •  1,5 lvruće vode
    •  neštosoli i papra
Pravi bosanski lonac/slika/110819/

 Pripremanje

  1. 1
    Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. I kod mesa prepuštam izbor. Neki ne vole svinjetinu, a bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
  2. 2
    Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
  3. 3
    U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
  4. 4
    Naliti vinom, vodom i usuti ocat.
  5. 5/slika/110815/
    Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
  6. 6
    Povremeno malko protresti sud.

Posluživanje

Tako skuhano jelo zadrži svo bogatstvo okusa, naročito ako je korišten zemljani lonac, što je dnanas teško naći kvalitetno da bi izdržalo taj proces. Svejedno i u najmodernijoj varijanti prija.
tracy za prvi put :)
tavuco ovo izgleda super :)

Нема коментара: