Sastojci
Glavni sastojci
- 1 kgmiješanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
- 2 dlulja (može i mast ko voli)
- 1 velika glavicaluka
- 5 češnjevačešnjaka
- 700 grkrompira rezanog na krupnije kocke
- 200 grmrkve krupno rezane na kolutove
- 100 grzeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
- 100 grkupusa grubo rezanog
- 100 grpaprike svježe (žuta, zelena, crvena)
- 100 grgraška
- 100 grmohuna
- 100 grbamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
- 100 grparadajza ili nekoliko komada sitnog
- pola dlocta bijeloga(može i bez njega ako ne volite kiselu čorbu)
- 2 dlvina
- 1,5 lvruće vode
- neštosoli i papra
Pripremanje
- 1Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. I kod mesa prepuštam izbor. Neki ne vole svinjetinu, a bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
- 2Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
- 3U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
- 4Naliti vinom, vodom i usuti ocat.
- 5/slika/110815/Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
- 6Povremeno malko protresti sud.
Нема коментара:
Постави коментар