понедељак, 30. децембар 2013.

Uticaj boja na raspolozenje

 


Proces uočavanja boja je kompleksan, a ne uključuje samo naše oči, već regije u mozgu koje imaju direktan uticaj na fizičko zdravlje. 

Električni impulsi putuju iz mrežnjače i prolaze kroz deo mozga koji se naziva hipotalamus. Ova regija mozga kontroliše mnoge telesne procese, kao štosu obrasci spavanja, reakcije na stres, žeđ, glad, pa čak i srčani ritam. 

Kako boje utiču na raspoloženje i kako se osećamo dok ih gledamo je kombinacija dve stvari. Prvo, uočavamo kako je boja važan pokazatelj zrelosti namirnica, i više nas privlače boje koje sugerišu ukusnu hranu, koja nije otrovna. 

Drugo, naučili smo značenje nekih boja u određenim situacijama. Na primer, naučili smo da crveno znači opasnost. Međutim, postoje određene boje koje imaju moć stvaranja fizičke i psihičke reakcije. Objasnićemo neke od njih.




Crvena

Crvena boja je moćna i ima najdužu talasnu dužinu svetlosnog spektra. Može podstaći snažne fizičke i emocionalne reakcije. Čini se da nam je bliže nego što to zapravo jest i zaokuplja pažnju.
Gledanje crvene boje može povećati broj otkucaja srca i ubrzati disanje, što može biti korisno ako treba malo podsticaja. Koristi se u terapiji bojama kao tretman za stimulaciju tela i uma, te poboljšanje cirkulacij

       
                                                                                                       
                                           


Žuta
Žuta je najteža boja za ljudsko oko koju mozak koju treba dešifrovati, pa je zabeleženo da previše žute boje može uzrokovati mučninu i glavobolju.

Izloženost žutoj boji može podstaći mentalne aktivnosti i povećati energiju. Primećeno je da povećava koncentraciju pa se zato često koristi na beležnicama. Smatra se veselom i optimističnom bojom.

Žuta takođe može uzrokovati anksioznost i manjak samopoštovanja.









Plava
Plava se smatra bojom koja umiruje, ali i bojom poslovnog sveta. Iz tog razloga mnoge sobe su plave, jer je to boja koja pomaže izazvati smirujuće dejstvo kod ljudi. Takođe može stvoriti stanje depresije, jer je puno plave boje hladno i tužno.

Izloženost plavoj boji usporava metabolizam, snižava puls i usporava disanje ispod normalnog nivoa.

Važno za ovu boju je da zapravo može suzbiti apetit, jer obično sugeriše da je hrana plave boje pokvarena ili otrovna.


 



Zelena

Boja koja se nalazi u sredini svetlosnog spektra je popularna u bolnicama jer stvara okruženje za odgoj i zdravlje. To je zato što ima snažne veze sa prirodom. Mnogi simboli i logotipi imaju zelenu kao osnovnu boju.

Nakon što je prepoznata kao boja koja simbolizuje plodnost, često je korišćena na venčanjima u petnaestom veku.

Najlakša boja za oči stvara umirujući efekat pa je često korišćena u uređenju enterijera.

Narandžasta

Koristeći kombinaciju crvene i žute, ta se boja smatra toplom i energičnom. Apsolutno nema smirujuće dejstvo te je snažno povezana sa ambicijama i novim fazama u životu.

U terapiji bojama koristi se za lečenje pluća i kako bi se povećao nivo energije. Fiziološki je zabeleženo povećanje protoka krvi u mozgu, što može povećati mentalne aktivnosti.

Lako je uočljiva pa se često koristi na gradilištima ili mestima gde postoji opasnost od povreda





.

Ljubičasta

Ova boja se retko pojavljuje u prirodi. Poseduje najkraću talasne dužine u svetlosnom spektru, te podstiče meditaciju i duboko razmišljanje kod onih koji ju vide.

Kako ju je retko pronaći u prirodi, zbog toga je istorijski postala simbol bogatstva i moći. Osim toga, ljubičasta se smatra bojom misterija i magije pa su čarobnjaci i mistici često nosili ljubičaste haljine.




Roza
Ima umirujuće delovanje pa je korišćena u zatvorima kao način smirivanja zatvorenika.

No taj je uticaj samo kratkog veka jer jednom kada prestanete da koristite ovu boju kao glavni deo svoje okoline, njen uticaj prestaje.

Smatra se ženskom bojom koja umiruje i romantična je boja koja označava nežne osećaje





SIVA
Smatra se prilično ograničavajućom, iako se misli da ima mali ili gotovo nikakav psihološki uticaj na nas.

Poslovna odela su obično sive boje, a kroz to ju možemo povezati sa samopouzdanjem i samostalnošću.

Ukazuje na nedostatak boje i vitalnosti, što može uzrokovati depresivna stanja. Takođe se navodi kao oznaka za vreme početak zimskog sna, jer su dani kraći, a noći dolaze ranije.






Crna
To je ono što kada se apsorbuju sve boje u svetlosnom spektru. To svojstvo oduzimanja svetlosti deluje preteći pa se zato mnogi ljudi boje tame.


Stvara apsolutnu jasnoću kada se koristi u pisanju poruke i postiže dobru ravnotežu s belom. Takođe je najgušća boja i na taj način može dati utisak težine predmetima koji su obojeni u crno.

Smeđa

Braon je jako evolucijski povezana s našim mozgom, jer sugeriše da je hrana jestiva ili zrela. Ima snažne veze sa prirodom i zemljom, poput zelene, te se smatra drugom najdražom bojom među muškarcima, odmah nakon plave.

Povezana je s toplinom i udobnošću, može pomoći ljudima da se osećaju ugodno i sigurno.

Bela

Bela je boja totalne refleksije svetlosnog spektra. Smatra se čistom i sterilnom pa je popularna boja u medicinskoj struci gde je sterilnost od najveće važnosti.

Takođe predstavlja neokaljanost i čistoću pa je čest izbor za venčane haljine jer simbolizuje devičanstvo.

Povezana je s toplinom i udobnošću, može pomoći ljudima da se osete prijatno i sigurno.
 



Нема коментара: