среда, 8. мај 2013.

Tai chi chuan


O tai či čuanu

Šta je Tai či?

Tai či (ili tai-đi) je drevna kineska borilačka veština. To je traganje za savršenim skladom i saglasjem (harmonijom) uma i tela. Pokreće tokove energije u telu.
Kroz sistem vežbi – formu, razvija urođenu sposobnost čoveka za regeneracijom. Vežbanje tai či čuana podstiče  gipkost tela, reguliše metabolizam, razvija mentalnu i emotivnu smirenost, poboljšava cirkulaciju,reguliše lučenje žlezda, smanjuje rizik od oboljenja osteoporoze, reguliše krvni pritisak, povećava otpornost  na stres, itd.
Korist koju donosi  tai či čuan deluje kao bajka za ljude koji počinju sa vežbanjem. No, oni koji se posvete vežbanju marljivo i svakodnevo, potvrđuju da su poetični opisi rezultata koji se postižu kroz vežbanje, koje su nam ostavili drevni kineski majstori, zapravo savršena i realna slika.

Forme Tai či čuana


Forma 24, nastala je u Kini 50tih godina 20.veka, kombinacijom različitih stilova tai či čuana. Sažeta i jednostavna za usvajanje namenjena je, pre svega, onima koji žele kroz tai či vežbe da poboljšaju i održe dobro zdravlje i vitalnost. Simetrija pokreta omogućava balansirano aktiviranje tela.
Kratka Forma 8 pokreta je veoma pogodna za vežbanje na malom prostoru. Sadrži elementarne pozicije tai či čuana, prolazi kroz osam pravaca, razvija gipkost tela bez velikih pomeranja.
Forma Yang porodičnog stila sastoji se iz III dela. Neguje se stil „veliki okvir“ (big frame). Relativno nepoznata Forma u našoj sredini, naglašenim pokretima omogućava brže ovladavanje osnovnim pravilima tai či kretanja. U svetu je poznata i kao studentska forma. Zahtevna zbog kompleksnosti pozicija i dužine trajanja. No, osnove ove škole tai čija možete upoznati i vežbajući samo I deo forme.

Tai či meditacija

Qi Gong vežbe za zdravlje i Tai či meditacija čine program pogodan za one koji nisu spremni da se upuste u savladavanje tai či formi ali svejedno žele da osete dobrobiti koje donosi vežbanje tai či čuana. Trening obuhvata 24 vežbe za zdravlje, Qi Gong meditaciju i vežbe kao i Tai či meditaciju mirovanja u sedećem položaju.

 

Нема коментара: