четвртак, 31. мај 2012.

Konstantin Pavlovič Butejko - Lecenje disanjem




Konstantin Pavlovič Butejko


čuveni ruski doktor smatra da je duboko disanje uzrok više od 150 oboljenja. Ovladavanje tehnikom disanja, koju autor predlaže, siguran je način ozdravljenja, pomoću koga se možete spasiti mnogih oboljenja.

Konstantin Pavlovič Butejko rodio se u seljačkoj porodici 27. januara 1923. godine u selu Ivanicja, udaljenom 150 kilometara od Kijeva. Pod uticajem oca, posle završetka srednje škole upisuje Kijevski politehnički fakultet. Studije na Politehničkom fakultetu zaustavlja Drugi Svetski Rat. Nakon rata odlučuje se da napusti studije tehnike i 1946. godine upisuje Prvi moskovski medicinski fakultet.

Na trećoj godini studija Butejko je dobio praktični zadatak koji je uključivao praćenje disanja obolelih pacijenata. Baš tada je zapazio da što je bolesnik bliži smrti njegovo disanje je sve dublje i dublje. Prema dubini bolesnikovog disanja mogao je da odredi posle koliko dana ili sati će umreti.

Te iste godine dodelili su mu pacijenta da bi naučio da prepozna rad pluća. Zamolio je bolesnika da duboko diše i on je pao u nesvest. Nakon toga zaiskrila mu je misao da se neke bolesti javljaju usled dubokog disanja. Pošto je i sam bolovao od hipertonije, odmah je to u praksi proverio, na sebi. Smanjivao je disanje i neki simptomi hipertonije su nestali. Počeo je ponovo duboko da diše i simptomi su se vratili. Shvatio je da je otkrio uzrok bolesti.

Na samom fakultetu gde je radio nailazio je na veliku prepreku pri prihvatanju njegovih ideja od strane drugih kolega. To ga nije obeshrabrilo da nastavi i dalje da usavršava svoju metodu i svoju teoriju.

Godine 1952. završava fakultet i zapošljava se u kliničkoj ordinaciji za terapiju. Postao je rukovodilac laboratorije za funkcionalnu dijagnostiku. Godine 1958. pozvan je oformi laboratoriju za funkcionalnu dijagnostiku pri Institutu za eksperimentalnu biologiju i medicinu pri Sibirskom odeljeju Akademije nauka SSSR. Neprekidno u narednih 10 godina vršio je razne eksperimente i koristio raznovrsnu apraturu za snimanja i posmatranje skoro svih važnih funkcija organizma, kako zdravih tako i bolesnih ljudi.

Obučavao je veliki broj studenata, budućih lekara, svojom metodom. I svi oni primenjujući metod Butejka, lečili su veliki broj ljudi i istovremeno su prikupljali podatke, koji su kasnije obrađivani. Do 1. januara 1967. godine više od 1000 pacijenata koji su bolovali od astme, hipertenzije ili angine je izlečeno. Ministarstvo zdravlja SSSR organizovalo je 1968. godine suđenje koje je predstavljalo jedan veliki eksperiment, gde je Butejko da bi dokazao uspešnost svoje metode, morao da od 46 teško bolesnih asmatičara izleči barem 80% njih. Ukoliko to uspe njegova metoda će biti zvanično priznata. Na tom suđenju Butejko je uspeo da izleči 44 od 46 bolesnika, dok su ona dva koje nije uspeo da izleči, imali male pozitivne pomake. Neki bolesnici su bolovali od po nekoliko bolesti istovremeno. Jedna žena je bolovala od tumora, kojeg je izlečila u ovom eksperimentu. Rezultati ovog suđenja su lažirani i Butejku nije priznata metoda.

Godine 1980. Ministarstvo zdravlja SSSR, pod velikim pritiskom stručne javnosti i uspeha koji je metoda doživela u praksi, organizuje drugo suđenje, na kome Butejko ima uspešnost lečenja disajnih bolesti od 100% i nakon toga ga i zvanično priznaju.

Iako su ova suđenja dokazala uspešnost metode uglavnom u slučaju astme, ona se može primenjivati u lečenju mnogih poremećaja, poput alergija, rinitisa, bronhitisa, nesanice i drugih poremećaja spavanja, problema disanja itd.

Biblioteka "Recepti Zdravlja"
Lečenje disanjem

Нема коментара: