субота, 26. мај 2012.

Ђулбастије








Ђулбастије

Потребно је:

500 г млевене јунетине 
400 г кромпира
3 мање главице црног лука
2 чена белог лука
1 јаје
2 кашике брашна
со
бибер
суви биљни зачин
уље (за пржење)

За бешамел:
мало путера
2-3 кашике брашна
500 мл млека
200 мл павлаке за кување
сир
со
бибер

Припрема:

Лук ситно насецкати, кромпир нарендати на крупнијој страни рендета, а бели лук на ситнијој. Све додати млевеном месу. Улупати јаје и додати у смесу. Додати и 2 кашике брашна, со, бибер и суви биљни зачин. Све фино измешати да се маса уједначи.

Обликовати ђулбастије, као пљескавице, и пржити их у добро загрејаном уљу. Није циљ да се потпуно испрже, него само да ухвате фину корицу са обе стране.

Пржене ђулбастија слагати једну, до друге у ватросталну посуду или плех!

Бешамел: На уље у којем се пржило месо, додати комадић путера. Ставити 2-3 пуне кашике брашна и мешати да се не створе грудвице. Сипати млеко мешајући све време. Додати и павлаку за кување, со и бибер, по жељи.

У готов бешамел додати и мало сира (качкаваљ, пармезан, гауда, ементалер ... по жељи).

Прелити ђулбастије бешамелом, покрити фолијом и пећи 30-так минута на 220 Ц. Затим скинути фолију и пећи још 15-так минута на истој температури.

Нема коментара: