Delim mišljenje poznavalaca bilja koji tvrde da semenke lana treba da se nađu na svačijim usnama. Seme i ulje koje se dobija njegovim hladnim ceđenjem su prava dragocenost. Jeftini su, lako se upotrebljavaju, smeju svi da ih koriste, a neverovatno su korisni. Kada se pre nekoliko godina moja majka nakon pada suočila sa naprsnućem kuka, lekar joj je rekao da bi trebalo da obrati pažnju na činjenicu da je predisponirana na osteoporozu. Od tada tri puta godišnje ona sprovodi kuru sa semenkama i medom u kojoj laneno seme igra veoma važnu ulogu.
Lekovita svojstva lana potiču prvenstveno od visokog sadržaja omega-3-masnih dragocene supstance koja utiče na smanjenje holesterola, bolesti danas veoma rasprostranjena. Pored regulisanja nivoa holesterola, laneno seme od velike je pomoći u stabilizovanju nivoa šećera u krvi. Laneno seme svakako treba da upotrebljavaju osobe koje pate od kardiovaskularnih oboljenja ili u svojoj porodici imaju takve bolesnike, pa je važno da sa preventivnom krenu na vreme. Ako ste već doživeli srčaniudar obavezno počnite da koristite lan (dve supene kašike semena, obavezno sa puno tečnosti ili supenu kašiku lanenog ulja. Možete laneno ulje pomešati sa jabukovim sirćetom i koristit kao preliv za salatu, ili ga piti pomešanog sa medom).
Veliku popoularnost laneno seme je doživelo pre nekolko godina (iako se u koristi više od 4000 godina u kuhinji i arodnoj medicini Azije, Evrope i Afrike), kada je utvrđeno da je laneno seme korisno u prevenciji i kao podrška konvencionalnoj terapiji raka dojke. Svim ženama kojima imaju porodičnu istoriju ove bolesti treba svakodnevno da upotrebljavaju lan. Pretpostavlja se da laneno seme uporava rast tumora zahvaljujući fitoestrogenim supstncama. Lan se preporučuje i onima koji žele da se zaštite od tumora prostate i debelog creva.
Zahvaljujući sadržaju omega-3-masnih kiselina laneno seme je od velike koristi onima koji pate od artritisa jer je utvrđeno da ova biljka ima sposobnost da smanji upalu. Pored semena i ulja lana bolesnicima se savetuje ishrana bogata ribom iz hladnih voda (losos, skuša, tuna, sardina), sa puno maslinovog ulja i antioksidantnih čajeva (ruzmarin, vranilova trava, đumbir).
Laneno seme sadrži veliku količinu sluzi koja je voma korisna, prvenstveno onima koji pate od opstipacije, odnosno zatvora. Laneno seme naburi i stvori sluz koja mehanički pomaže izmetu da napusti creva. Veoma je važno da kada koristite laneno seme pijete puno tečnosti, prvenstveno vode. Ako imate problema sa probavom nabolji način upotrebe lanenog semna je da dve kašike semena prelijete šoljom tople vode, promešate, poklopite i ostavite da odstoji 45 minuta, odlijte tečnost i popijte je ujutro na prazan stomak.Ovaj napitak može se davati i sasvim maloj deci, a mogu ga koristiti i trudnice. Ovaj čaj toplo preporučujem svima koji pate od hemoroida (naročito u kombinaciji sa hajdučkom travom i crnim slezom).
Zahvaljujći visokom sadržaju sluzi laneno seme pomaže kod suvog i upornog kašlja, obično u kombinaciji sa crnim slezom i slatkim korenom.
Laneno seme posebno preporučujem svima koji pate od «suvih očiju». Izgleda da nedovoljni unos određenih masti (verovatno omega-3-masnih kiselina) čini da suze veoma brzo isparavaju. Jedinjena iz lana pomažu železdama u oku da proizvedu dovoljnu količinu ulja koje će «podmazati» oko i usporiti isušivanje oka.
Laneno ulje je veoma bogato omega-3-masnih kiselina, ali ne sadrže sluzi, dok seme lana sadrži i sluz i dragocene masne kiseline. Za pripremanje čaja bolje se koristiri cele semenke lana, a mleveni lan je najbolje uzimati pomešan sa medom. Još jednom ponavljam da je veoma važno uzimati puno tečnosti kada koristite lan. Mleveni lan može smetati onima koji pate od diverkulitisa i sindroma osetljivih creva, pa se njima preporučuje da koriste laneno ulje. Laneno seme možete koristiti i u ishrani. Obavezno dodajte lan u svoju smešu žitarica. Kombinacija lana, ovsenih i ražanih pahuljica, pšeničnih klica i suvog voća je odlična kombinacija (ako imate problema sa porobavom neka to budu suve šljive ili smokve, a ako patite od bolesti srca i krvnih sudova odlučite se za suve kajsije).
Ako pomešate 3 supenekašike mlevenog lanenog semena sa 5 kašika posnog krem sira, dobićete veoma ukusan i zdrav namaz, idealna doruča za one koji žele da preduprede tumore.
Laneno ulje koristi se i u kozmetici, posebno u receptima za negovanje oštećene kose i isušenih krajeva. Ovo ulje korisno je i u negovanju suve kože. Ako laneno ulje pomešamo sa krečnom vodom dobićenom veoma efikasan lek protiv opekotina.
Čaj od lana:
2 supene kašike lana preliti sa 300ml mlake vode, promešati polopiti i ostaviti da stoji 45 minuta do sat. Nakon toga odliti tečnost (semenke će pasti na dno) i popiti tečnost najbolje ujutro na prazan stomak.
Drugi način da napravite ovaj napitak je da uveče pre spavanja kašiku semenka prelijete šoljom vode, promešate, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro odlijte tečnost i popijte je pre jela. Budite oprezni leti kada su temperature visoke, jer je emulzija koja se dobija lako kvarljiva.
Čaj od lana nema neki poseban ukus, pa ako deca ne žele da ga piju možete da zasladiti nekim prirodnim voćnim sirupom ili medom, ili umesto vode koristit prirodni voćni sok (recimo od jabuke).
Blaga čajna mešavina protiv opstipacije koju mogu koristiti deca i trudnice:
Četiri supene kašike smeše lana i ovsa preliti litrom haldne vode, dodati pet dobro opranih suvih šljiva i zagrevati do ključanja. Kada provri kuvajte još minut – dva, pa sklonite sa vatre i pustite da se prohladi pola sata. Procedite i pijte po jednu šolju ujutro pre jela i u toku dana pola sata pre obroka. Šljive obavezno pojedite.
Med protiv osteoporoze:
Sve sastojke pomešati i čuvati u staklenoj tegli sa dobrim poklopcem. Ovaj med jedite ujutro na prazan stomak sa malo toplog čaja od žalfije i rastavića. Med uzimajte isključivo plastičnom kašičicom. Možete ga koristii i kao namaz na integralnom tostu. Izbegavajte kafu, alkohol i cigarete.
Čaj protiv osteoporoze:
Sve biljke pomešati pa tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešajte poklopite i ostavite pola sata. Procedite i pijte u toku dana u malim gutljaima.
Čajna mešavina za smirivanje suvog kašlja:
Biljke pomešajte pa tri supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte u tou dana u malim gutljaima.
Ulje za negovanje isušene i oštećene kose:
Pomešajte 200 ml lanenog ulja i 100 ml svetlog ulja od susama. Ako imate perut opredelite se za mešavinu od po 100ml ilja lana, susama i bundeve). U ovu mešavinu nosećih ulja dodajte i 20 kapi esencijalnog ulja ruzmarina i 20 kapi esencijalnog ulja lovora. Na vlažnu kosu nanesite ovo ulje, uvijte glavu peškirom i sačekajte jedan sat nakon toga kosu dobro operite blagim šamponom.
Momčilo Antonijević
|
уторак, 3. јул 2012.
Lan - čudesne semenke zdravlja
субота, 23. јун 2012.
Bosanski lonac
Bosanski lonac |
Pravi bosanski lonac je jelo koje je najukusnije kad se pravi na vecu kolicinu jer dobiti odgovarajuci ukus i aromu moguce je samo ako se tako sprema.
Bosanski lonac je tradicionalni bosanski specijalitet koji je u dalekoj proslosti bilo osnovno jelo rudara.Bosna je oduvijek bila rudarski kraj i po nekim izvorima ovo jelo je nastalo vise iz prakticnih razloga. Ranije su rudari obicno sami sebi spremali obrok posto su provodili cijeli dan na kopovima. Kopovi su bili povrsinski i tu negdje na radilistu bilo je i zajednicko ognjiste. Trebalo je spremiti jelo da se oko njega mnogo ne zadrzava i da nije potrebno mnogo posudja. Tako je nastao ovaj specijalitet koji se spremao se u velikom zemljanom loncu, cupu.
Malo ko od nas danas ima pravi zemljani cup i ne mora da kuha za deset ili vise osoba pa je i originalni recept prezivio male promjene.Bosanski lonac danas se vecinom pravi po receptu koji nije komplikovan pa ovo jelo mogu i mlade kuharice pripremiti za bajramsku sofru.
Bosanski lonac
400 g bravetine i mlade junetine ( ko voli moze samo jedno meso )
2 Glavice luka (crvenog) 2 cehna bijelog luka 1 glavica bijelog luka (ociscen gornji sloj oljupine i korjen ociscen) 2 mrkve malo persunovog lista mali korjen celera 1/4 glavice kupusa 150 g krompira 100 g mohuna 2 paprike 2-3 paradajza 1 manji crni patlidzan 1 lovorov list biber u zrnu crvena paprika(samljevena) brasno malo ulja Meso oprati i u komade isjeci, crveni luk nasjeci (ne sitno izrezati).Bijeli luk oguliti i citav ostaviti, a dva cehneta sitno izrezati.Celer i persun sitno isjeckati, kupus na krupno isjeci, izrezati krompir na cetvrtine, a mohune po duzini prepoloviti. Papriku popoloviti a paradajz u male komade sjeci.Crni patlidzan oguliti , sjeme izvaditi i u komade rezati.Tako pripremljeno povrce sa mesom izmijesati (red mesa, red povrca) Biber, papriku, sol i lovorov list dodati. Kada ste to sve poredali u serpu, pomastiti i zaliti vodom u koju ste pomijesali malo brasna(3/4 od serpe treba da bude u tecnosti) Serpu podvezati ( tvrdjim papirom ) i dobro pokriti te ostaviti da se na laganoj vatri kuha. |
Pravi bosanski lonac
Sastojci
Glavni sastojci
- 1 kgmiješanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
- 2 dlulja (može i mast ko voli)
- 1 velika glavicaluka
- 5 češnjevačešnjaka
- 700 grkrompira rezanog na krupnije kocke
- 200 grmrkve krupno rezane na kolutove
- 100 grzeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno sjeckano
- 100 grkupusa grubo rezanog
- 100 grpaprike svježe (žuta, zelena, crvena)
- 100 grgraška
- 100 grmohuna
- 100 grbamje (suhu prije prokuhati, a svježu ili smrznutu direktno u lonac)
- 100 grparadajza ili nekoliko komada sitnog
- pola dlocta bijeloga(može i bez njega ako ne volite kiselu čorbu)
- 2 dlvina
- 1,5 lvruće vode
- neštosoli i papra
Pripremanje
- 1Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. I kod mesa prepuštam izbor. Neki ne vole svinjetinu, a bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.
- 2Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lijepu smećkastu boju.
- 3U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) redati naizmjenično meso i povrće.
- 4Naliti vinom, vodom i usuti ocat.
- 5/slika/110815/Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, te pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.
- 6Povremeno malko protresti sud.
петак, 22. јун 2012.
Bajaderka
Sastojci
- 1 litramlijeka
- 150 gramagriza
- 250 gramamargarina
- 1-2 žlicekakaa
- 200 gramašećera
- 1vanili šećer
- korica limun i sok od pola limuna
- petit keksi
"Ma nista ne brini " PREVARE
|
четвртак, 21. јун 2012.
Rafaelo kocke
Sastojci
- Broj osoba:
Tijesto
- 6bjelanjaka
- 20 dagšećera
- 15 dagkokosa
- 10 dagbrašna
- ½ vrećice (6g)praška za pecivo
Krema
- 6žumanjaka
- 2 žlicešećera
- 2 vrećice (2 dag)vanilin šećera
- 5 žlicaoštrog brašna
- 5 dlmlijeka
- 20 dagmaslaca
za posipanje
- 5 dagkokosa
-
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- 120 min
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1Namažite lim za pečenje (ja koristim 24×30) i posipajte ga brašnom
- 2Upalite pećnicu na 170°C
- 3Za tijesto istucite čvrsti snijeg, dodajte šećer, dobro izmiješajte pa dodate kokos i zatim brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ulijte smjesu u lim i pecite oko 35 minuta
- 4Za kremu dobro istucite žumanjke, dodajte obje vrste šećera, brašno i nekoliko žlica hladnog mlijeka oduzetih od pola lite. Zakuhajte preostalo mlijeko te polako uz miješanje sipajte smjesu sa žumanjcima (kao kad kuhate puding), smanjite vatru pa kad se krema stisne sklonite sa štednjaka.
- 5Maslac dobro istucite tako da postane bijel i kremast. Umiješajte ga u skoro hladnu kremu.
- 6Kremu premažite preko tijesta i posipajte kokosom.
Posluživanje
Više se ne sjećam gdje sam pokupila recept no u odnosu na original smanjila sam količinu šećera. Trebalo bi biti 30 dag u tijestu i 10 dag u kremi no nama u obitelji više odgovaraju manje slatki kolači pa sam tome prilagodila i ovaj recept.
Bilo bi dobro kolač napraviti dan ranije tako da se svi okusi prožmu.
Držite ga u hladnjaku.
понедељак, 18. јун 2012.
Sve sto treba da znamo o mineralima i vitaminima.
Minerali i vitamini neophodni za normalan rast i razvoj čoveka
Obnovite pozitivnu energiju
Magnezijum tera crne misli
Ukoliko je manjak ovog minerala dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...
Dovoljno je samo da gricnete koju kockicu crne čokolade, žvaknete malo integralnog hleba i gucnete čašu kisele vode i napunićete baterije svog tela pozitivnom energijom. Upravo to su neke od namirnica koje su bogate magnezijumom, mineralom koji bitno utiče na naše psihofizičko stanje.
Verovali ili ne, magnezijum može da pomogne da odagnate crne misli, poboljšate raspoloženje i popravite odnose sa okolinom, pa nije ni čudo što ga zovu antistres mineral. Stručnjaci ga preporučuju ljudima koji su izloženi čestim stresnim situacijama. Magnezijum ima važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito u slučaju opstipacije. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.
Buđenje sa umorom
Ovaj mineral, koji deluje tako da opušta mišiće i nerve, prisutan je u kostima, mišićima, srcu, jetri i mozgu. Ljudski organizam svakodnevno troši određenu količinu magnezijuma kako bi opustio mišiće i olakšao protok nervnih impulsa. Ukoliko ne unosite svakodnevno dovoljno magnezijuma, vaš organizam počinje da se buni, a vi postajete razdražljivi i imate neprijatan osećaj stalnog umora. Istraživanja pokazuju da je tako čak kod dve trećine ženske populacije. Posledice takvog neraspoloženja vrlo brzo se osećaju na vašoj koži, a osete ih i vaša porodica, prijatelji, saradnici...
Počasno mesto za voće i povrće
Uvrstite u ishranu integralni hleb, integralni pirinač koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog, morsku so, sočivo, soju, pasulj, kukuruz, leblebije, bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Voću i povrću dajte počasno mesto u ishrani, ali dozvolite ponekad sebi i koju štanglicu čokolade. Prirodni izvori ovog minerala su takođe zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać), meso, kao i mineralna voda koja obiluje magnezijumom.
Nadoknadite manjak
Nemir, anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaji sna, muka, povraćanje, nepravilan srčani ritam, konfuzija, mišićni grčevi i slabost obično su simptomi koji pokazuju da organizmu nedostaje magnezijum. Ovaj mineral se unosi prvenstveno raznovrsnom ishranom, ali usled njegovog gubitka zbog nekog oboljenja, treba ga nadoknaditi na odgovarajući način, uz obaveznu konsultaciju s lekarom. Ukoliko je manjak magnezijuma dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...
Autor:
Dragana Rodić
Stil magazin
Ukoliko je manjak ovog minerala dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...
Dovoljno je samo da gricnete koju kockicu crne čokolade, žvaknete malo integralnog hleba i gucnete čašu kisele vode i napunićete baterije svog tela pozitivnom energijom. Upravo to su neke od namirnica koje su bogate magnezijumom, mineralom koji bitno utiče na naše psihofizičko stanje.
Verovali ili ne, magnezijum može da pomogne da odagnate crne misli, poboljšate raspoloženje i popravite odnose sa okolinom, pa nije ni čudo što ga zovu antistres mineral. Stručnjaci ga preporučuju ljudima koji su izloženi čestim stresnim situacijama. Magnezijum ima važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito u slučaju opstipacije. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.
Buđenje sa umorom
Ovaj mineral, koji deluje tako da opušta mišiće i nerve, prisutan je u kostima, mišićima, srcu, jetri i mozgu. Ljudski organizam svakodnevno troši određenu količinu magnezijuma kako bi opustio mišiće i olakšao protok nervnih impulsa. Ukoliko ne unosite svakodnevno dovoljno magnezijuma, vaš organizam počinje da se buni, a vi postajete razdražljivi i imate neprijatan osećaj stalnog umora. Istraživanja pokazuju da je tako čak kod dve trećine ženske populacije. Posledice takvog neraspoloženja vrlo brzo se osećaju na vašoj koži, a osete ih i vaša porodica, prijatelji, saradnici...
Počasno mesto za voće i povrće
Uvrstite u ishranu integralni hleb, integralni pirinač koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog, morsku so, sočivo, soju, pasulj, kukuruz, leblebije, bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Voću i povrću dajte počasno mesto u ishrani, ali dozvolite ponekad sebi i koju štanglicu čokolade. Prirodni izvori ovog minerala su takođe zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać), meso, kao i mineralna voda koja obiluje magnezijumom.
Nadoknadite manjak
Nemir, anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaji sna, muka, povraćanje, nepravilan srčani ritam, konfuzija, mišićni grčevi i slabost obično su simptomi koji pokazuju da organizmu nedostaje magnezijum. Ovaj mineral se unosi prvenstveno raznovrsnom ishranom, ali usled njegovog gubitka zbog nekog oboljenja, treba ga nadoknaditi na odgovarajući način, uz obaveznu konsultaciju s lekarom. Ukoliko je manjak magnezijuma dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...
Autor:
Dragana Rodić
Stil magazin
Пријавите се на:
Постови (Atom)