Bosanski lonac |
Pravi bosanski lonac je jelo koje je najukusnije kad se pravi na vecu kolicinu jer dobiti odgovarajuci ukus i aromu moguce je samo ako se tako sprema.
Bosanski lonac je tradicionalni bosanski specijalitet koji je u dalekoj proslosti bilo osnovno jelo rudara.Bosna je oduvijek bila rudarski kraj i po nekim izvorima ovo jelo je nastalo vise iz prakticnih razloga. Ranije su rudari obicno sami sebi spremali obrok posto su provodili cijeli dan na kopovima. Kopovi su bili povrsinski i tu negdje na radilistu bilo je i zajednicko ognjiste. Trebalo je spremiti jelo da se oko njega mnogo ne zadrzava i da nije potrebno mnogo posudja. Tako je nastao ovaj specijalitet koji se spremao se u velikom zemljanom loncu, cupu.
Malo ko od nas danas ima pravi zemljani cup i ne mora da kuha za deset ili vise osoba pa je i originalni recept prezivio male promjene.Bosanski lonac danas se vecinom pravi po receptu koji nije komplikovan pa ovo jelo mogu i mlade kuharice pripremiti za bajramsku sofru.
Bosanski lonac
400 g bravetine i mlade junetine ( ko voli moze samo jedno meso )
2 Glavice luka (crvenog) 2 cehna bijelog luka 1 glavica bijelog luka (ociscen gornji sloj oljupine i korjen ociscen) 2 mrkve malo persunovog lista mali korjen celera 1/4 glavice kupusa 150 g krompira 100 g mohuna 2 paprike 2-3 paradajza 1 manji crni patlidzan 1 lovorov list biber u zrnu crvena paprika(samljevena) brasno malo ulja Meso oprati i u komade isjeci, crveni luk nasjeci (ne sitno izrezati).Bijeli luk oguliti i citav ostaviti, a dva cehneta sitno izrezati.Celer i persun sitno isjeckati, kupus na krupno isjeci, izrezati krompir na cetvrtine, a mohune po duzini prepoloviti. Papriku popoloviti a paradajz u male komade sjeci.Crni patlidzan oguliti , sjeme izvaditi i u komade rezati.Tako pripremljeno povrce sa mesom izmijesati (red mesa, red povrca) Biber, papriku, sol i lovorov list dodati. Kada ste to sve poredali u serpu, pomastiti i zaliti vodom u koju ste pomijesali malo brasna(3/4 od serpe treba da bude u tecnosti) Serpu podvezati ( tvrdjim papirom ) i dobro pokriti te ostaviti da se na laganoj vatri kuha. |
субота, 23. јун 2012.
Bosanski lonac
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Нема коментара:
Постави коментар