KAKO PRIPREMITI VLASTITI KOMBUCHA ČAJ?
Kombucha je stari prirodni lijek, koji se dobiva fermentacijom gljive Kombuche u čaju. U Kini je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir, a zapravo – ona je čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasca, koji živi na površini zaslađenog čaja, a kojeg nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak.
Ljekovita svojstva Kombuche
Kombucha je dragocjen prirodni proizvod i vrlo snažan napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za sve koji žele očuvati svoje zdravlje. Ona polagano aktivira obrambeni i imunološki sustav organizma i tako čuva zdravlje, energiju i sveukupno stanje organizma.
Njezina ljekovita svojstva djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu i mnogi su iskusili dobrobiti gljive.
Najčešće preporuke idu za:
- Liječenje upale zglobova
- Prevenciju srčanih oboljenja
- Blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida
- Olakšava tegobe kod menopauze, PMS-a, te grčeve pri menstruaciji
- Detoksicira i osvježava organizam
- Smanjuje žučni kamenac
- Djeluje blagotvorno pri nesanici
- Pomaže u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore
Iako je poznato da zdravlje donosi dobar izgled, Kombuchu možemo koristiti i izravno za neke estetske probleme. Naime, gljiva je odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu te zbog toga potiče mršavljenje.
Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.
Kako se priprema Kombucha čaj?
Sastojci:
- Gljiva Kombucha
- Oko 70 – 100 grama rafiniranog bijelog šećera na litru vode
- 3 filter vrećice crnog (ruski, šipak…) ili zelenog čaja na litru vode
Potrebne posude:
- Jedna 2 – 4 litarska posuda za kuhanje vode
- Jedna veća staklena ili porculanska posuda (može biti veća teglica od krastavaca i slično)
- Gumica (za zatvaranje teglice)
- Papirnati rupčić
Priprema:
Potrebno je skuhati 2 litre čaja. Kad vaša Kombucha naraste i počne se razmnožavati, trebat će veće količine napitka.
- Na te dvije litre čaja potrebne su 3 filter vrećice čaja ili 2 čajne žličice, ukoliko se upotrebljava čaj iz rinfuze. Tako neka odstoji 15 minuta.
- Čaj procijedite odnosno izvadite filter vrećice
- Dodajte oko 70-100 grama bijelog šećera na litru čaja prije nego se ohladi. Promiješajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna žlica šećera ima približno 20 grama.
- Ohladite čaj da bude mlak, s obzirom da kultura ugiba ukoliko se stavi u prevruć čaj.
- Nakon toga, čaj ulijte u teglicu ili porculansku posudu u kojoj se nalazi Kombucha (ne smije biti metalna posuda, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom).
- Ukoliko čaj pripravljate prvi put, dodajte tekućinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sljedeće pripravke uvijek sačuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi pripravak.
- Stavite živu Kombuchu u tekućinu
- Pokrijte otvor posude pamučnim rupčićem, papirnatim ručnikom ili sličnom laganom tkaninom da bi ju zaštitili od zagađivača i mušica. Pričvrstite ju gumicom. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati.
Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Kombucha se može piti već nakon 3 dana, ali što dulje stoji to je jača, ali i kiselija, stoga bi osobe s gastritisom trebale biti na oprezu. Njima je preporučeno popiti je netom prije ili nakon jela.
Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i ne smije se micati. Temperatura čaja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je između 23° i 27° C.
Kombuchi nije potrebna svjetlost tako da ju možete držati u polu mraku, ali nikako na suncu.
Napitak je u početku sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vrijeme počinje se razvijati kiseli okus, kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost.
Ukoliko više volite blago slatki napitak, čaj pijte u prvih nekoliko dana, a potom ga napravite iz početka i dodajte ga preostaloj tekućini Kombuche (uvijek treba ostaviti malo tekućine od Kombuche nakon prvoga puta, tako da se proces brže i bolje razvija).
Svaki 2 – 3 put kada se dodaje novi čaj potrebno je gljivu nježnim dodirima i čistim rukama izvaditi i položiti na porculanski tanjur te je mlakom vodom oprati i odmah vratiti u čaj.
Kombucha napitak ima izuzetni prijatan okus, kiselkast i osvježavajuć, a kao što smo već rekli – daje energiju i revitalizira. Preporučuje se konzumirati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i navečer.
Нема коментара:
Постави коментар