Priprema:
U većoj zdjeli, izmješati kvasac i vodu, dodati šećer i pustiti da zapjeni barem 5 minuta.
Umješati brašno, so, ulje, jogurt i jaje, i mjesiti dok se tijesto ne formira u loptu srednje mekoće, ne smije biti previše tvrdo.
Tijesto prekriti i ostaviti da naraste u duplu veličinu, barem sat vremena.
Podjeliti tijesto na 8 loptica, premjesiti i razviti na ovalne oblike a mogu i okrugli.
Na teflon tavu staviti malo maslaca ili ulja i dobro zagrijati. (ne puno tek toliko da tavu namazete masnocom)
Ovako oblikovane hljebčiće peći s jedne strane dok se pri vrhu ne pojave baloni, tijesto će se početi napuhavati.
Kada se pojave balončići na cijeloj gornjoj površini, hljebčić okrenuti i peći zatim i drugu stranu.
Pečene ih prekriti čistom krpom da zadrže toplotu do posluživanja.
Ne peku se dugo na visokoj temperaturi tek par minuta s obe strane.
Paziti da ne zagore jer temperatura mora biti jaka kako bi se postigao efekat pečenja što bliže autentičnom.
Domaci hleb
Priprema:
Sve zastojke osim jajeta i sjemenki stavit u vecu posudu.
Zamjesit fino tijesto i pustit da izraste.
Kad je tijesto izraslo, istrest ga na pobrasnjen sto i ponovo primjesit.
Podjelit na dva djela, oblikovat u lopte i ostavit da odmori.
Oba tijesta razvit u ovalni oblik, debljine kao za krofne pa smotat u rolat.
Stavit oba kruha u nauljenu tepsiju (tepsija treba bit malo duza)
Zasjec tijesto na par mjesta.
Namazat izmucenim jajetom i posut sjemenkama.
Pustit da malo izrastu pa pec na 200 C mozete pred kraj smanjit temperaturu na 180 C.
Kada su pečeni mozete ih namazat sa malo putera i ostavit da se ohlade i omeksaju.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар