четвртак, 1. март 2012.

Kapri torta

 Sastojci


kapri torta presek Kapri torta
  • 6 belanaca
  • 250 g šećera
  • 2 kašike brašna
  •  1 kašika sirćeta
Sastojci za preliv od čokolade:
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 50 g margarina
Sastojci za fil od vanile:
  • 6 žumanaca
  • 250 g šećera
  • 4 kašike gustina
  • 2 pudinga od vanile
  • 1 litar mleka
  • 1,5 margarin
Sastojci za fil od jagode:
  • 600 g jagoda
  • 250 g šećera
  • 2 dl soka od jagoda
  • 3 pudinga od jagode
  • 2 dl.slatke pavlake
Za ukrašavanje:
  • 200 g šlaga
  • 300 ml vode
Priprema kore:
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodati sirće i mutiti još malo.
Varjačom polako umešati brašno. Masu sipati na pleh obložen papirom za pečenje.
Koru sušiti na 120°C 90 minuta.
Otopiti čokoladu sa margarinom i preliti preko prohladjene kore.
Fil od vanile:
Odvojiti od mleka nekoliko kašika za puding, ostatak staviti da prokuva.
Umutiti žumanaca sa šećerom.
Posebno razmutiti gustin i prašak za puding sa malo mleka koje ste odvojili i dodati u žumanca.
Zakuvati u provrelo mleko.
Kuvati nekoliko minuta da se fil zgusne.
Posebno umutiti margarin i spojiti sa hladnim filom.
Fil od jagoda:
Staviti jagode, šećer i polovinu soka da se kuva 5 minuta.
U drugoj polovini soka razmutiti puding od jagoda i zakuvati u jagode.
Kad se ohladi, spojiti sa umućenom slatkom pavlakom.
Filovanje:
Na koru prelivenu čokoladom stavite fil od vanile, zatim fil od jagoda.
Ukrasite umućenim šlagom i figuricama po želji.
Prijatno!

уторак, 28. фебруар 2012.

Muzika za veterane



Beti Jurkovic - Tvoja je ljubav kao suncev sjaj 




Beti Jurković - Jedna gitara, bezbroj divnih snova  



Dragan Stojnić - Vino i gitare



 

Boba Stefanovic - Obrisi suze draga



 

недеља, 26. фебруар 2012.

Kolac Romeo i Julija


Kora:
6 belanaca, 24 kašike šećera umutiti penasto, na kraju dodati 1 kašiku sirća i koru sušiti na 150 stepeni pola sata i na 100 stepeni 2 sata. Koricu osušenu ohladiti u rerni i filovati.
Fil 1:
1 litar mleka, 6 žumanaca, 2 pudinga od vanile, lepo ukuvati i ohladiti, u ohladejn fil dodati penasto umućenih 375 gr margarina i 200 gr prah šećera
Fil 2:
2 dl gustog soka od jagode i 400 gr šećera ušpinovati pa dodati 500 gr jagoda, kad se jagode skuvaju, ukuvati 3 pudinga od jagode, kad se fil ohladi, dodati 2 dl umućene slatke pavlake. Preko kore staviti fil 1, fil 2 i umućen slag.

Indijski hljeb-naan




Sastojci:tortilla1 Indijski hljeb naan
  • 250 ml. tople vode
  • 2 kašičice suhog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 500 gr. brašna
  • pola kašike soli
  • 4 kašike ulja
  • 6 kašika tečnog ili čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • komadić maslaca ili kašika ulja za pečenje
Priprema:
U većoj zdjeli, izmješati kvasac i vodu, dodati šećer i pustiti da zapjeni barem 5 minuta.
Umješati brašno, so, ulje, jogurt i jaje, i mjesiti dok se tijesto ne formira u loptu srednje mekoće, ne smije biti previše tvrdo.
Tijesto prekriti i ostaviti da naraste u duplu veličinu, barem sat vremena.
Podjeliti tijesto na 8 loptica, premjesiti i razviti na ovalne oblike a mogu i okrugli.
Na teflon tavu staviti malo maslaca ili ulja i dobro zagrijati. (ne puno tek toliko da tavu namazete masnocom)
Ovako oblikovane hljebčiće peći s jedne strane dok se pri vrhu ne pojave baloni, tijesto će se početi napuhavati.
Kada se pojave balončići na cijeloj gornjoj površini, hljebčić okrenuti i peći zatim i drugu stranu.
Pečene ih prekriti čistom krpom da zadrže toplotu do posluživanja.
Ne peku se dugo na visokoj temperaturi tek par minuta s obe strane.
Paziti da ne zagore jer temperatura mora biti jaka kako bi se postigao efekat pečenja što bliže autentičnom.