петак, 24. август 2012.

9 začina sa ljekovitim svojstvima


 

9 začina sa ljekovitim svojstvima

Datum objave: 13. April 2012. |  Rubrika Cool & KorisnoZdravlje i ljepota
Osim što će hrana od njih biti ukusnija, pojedini začini imaju i ljekovito dejstvo. Oni mogu pridonijeti zdravlju srca, borbi protiv raka, smanjiti upalne procese te imaju još niz zdravstvenih pogodnosti. Donosimo vam dever super začina i začinskog bilja koje je, pored odličnog ukusa, veoma korisno i za vaše zdravlje.

Cimet

Antioksidansi koji se nalaze u cimetu štite ćelije od slobodnih radikala te pomažu u sprečavanju bolesti kao što su rak, Alzheimer, dijabetes i Parkinsonova bolest. Osim toga, on je i moćno “oružje” protiv kardiovaskularnih oboljenja. On potpomaže i bolje djelovanje inzulina koji smanjuje nivo šećera u krvi. Najbolje od svega je što ne morate unositi velike količine u ishranu – dva do tri grama dnevno je sasvim dovoljno, a možete ga dodati na svježe voće ili ovsene pahuljice.

Žalfija

Ova začinska biljka se povezuje sa pamćenjem i dobrim raspoloženjem. Ona takođe može pomoći i osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije – istraživanja pokazuju da, nakon šest sedmica konzumiranja, žalfija “koči” enzim zvan acetilholinesteraza, što zauzvrat može poboljšati kognitivne funkcije. Ona je, takođe, dobra i za varenje, a može imati i učinkovito, ljekovito dejstvo kod žena koje prolaze kroz menopauzu. Možete je dodavati skoro svim jelima, od krompira do supe. Preporučuje se 5 grama par puta sedmično.

Majčina dušica

Ona se veoma često koristi u skoro svim svjetskim nacionalnim kuhinjama, a ima i odlično antimikrobno dejstvo – ona je “redovan” sastojak skoro svih preparata za čišćenje. Istraživanja pokazuju i da je dobra protiv ešerihije koli. Osim toga, ona je izuzetno djelotvorna i za varenje te sprečava nadimanje i gasove.  Preporučuje se pet grama tri puta sedmično.

Kurkuma

Njen aktivni sastojak, kurkumin, je jak antioksidant koji sprečava rast i dalji razvoj raka. Osim toga, ona je dobra i za zdravlje srca – istraživanja pokazuju da dodavanje kurkume i drugih začina, koji imaju jake antioksidanse, masnijim jelima pomaže u regulisanju triglicerida i nivoa inzulina te u zaštiti kardiovaskularnog sistema. Takođe, kurkuma je dobra i u sprečavanju nastanka i liječenju osteoporoze i multiple skleroze. Preporučuje se pet grama tri puta sedmično.

Đumbir

Đumbir se koristio u drevnoj, a koristi se i u modernoj medicini zbog svojih umirujućih svojstava kod stomačnih oboljenja. Istraživanja pokazuju da on smanjuje mučninu, ubrzava “prolazak” hrane kroz probavni trakt te sprečava pojavu čira na želucu. Takođe, dokazano je da pomaže i kod menstrualnih grčeva, bola u mišićima i migrena. Najbolje je da se posavjetujete sa doktorom oko ovog začina – unošenje prevelike količine može uzrokovati žgaravicu i gasove, a može imati i negativno dejstvo na kamenac u žučnoj kesici.

Ruzmarin

Ruzmarin se povezuje sa pamćenjem još od antičke Grčke, kada su ga studenti, za vrijeme učenja, nosili u kosi. I moderna nauka se slaže: karnozična kiselina, komponenta ruzmarina, štiti mozak od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima čime se smanjuje rizik od moždanog udara i Alzheimerove bolesti. Osim toga, njegove druge komponente sprečavaju rast i razvoj raka. Potrebno ga je koristiti u umjerenim količinama, jer velike količine mogu izazvati nedovoljnu apsorpciju gvožđa.

Šafran

Šafran je najskuplji začin na svijetu! Gaji se, uglavnom, na Bliskom Istoku, a ima veoma jaka antidepresivna svojstva. Studije pokazuju da on poboljšava protok krvi do mozga što pomaže kognitivne funkcije. Osim toga, on ima blagotvoran uticaj na vid, potencijalno usporavajući degenerativna oboljenja očiju. On jeste skup, ali je i mala količina veoma djelotvorna – jedan gram sedmično je i više nego dovoljno.

Bosiljak

Zbog veoma česte primjene u italijanskoj kuhinji, uvriježeno je mišljenje da bosiljak i potiče iz ove divne zemlje. Međutim, njegova zemlja porijekla je, zapravo, Indija gdje se on vijekovima koristio u liječenju astme, dijabetesa i stresa. On ima izrazito jako antimikrobno i antivirusno osobine, čak i protiv listerije i ešerihije koli. Osim toga, odličan je izvor magnezijuma, željeza i kalcijuma. Dovoljno vam je pet grama, tri puta sedmično. Preporučuje se da se koristi svjež, mada ni sušeni nije loš.

Ljuta paprika

Sudeći prema arheološkim nalazima, ljudi koriste ljutu papriku više od 10 000 godina.  Istraživanja pokazuju da kapsaicin, aktivni sastojak ljute paprike, pomaže kod glavobolje, artritisa i drugih hroničnih oboljenja. On pomaže i oslobađanje proteina P koji, zauzvrat, prekida prenos signala bola do mozga. Osim toga, on reguliše i nivo šećera u krvi te ima i antikancerogena dejstva. Ne volite začinjenu hranu? Ne brinite, dovoljna vam je sasvim mala količina crvene paprike da biste iskoristili njena ljekovita svojstva.

Нема коментара: