субота, 25. фебруар 2012.

MEKSIČKA KUHINJA



MEKSIČKA KUHINJA


POPULARNI MEKSIČKI RECEPTI

Tortilja
* 300 g kukuruznog brašna
* 7 dcl vode
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* 50 g integralnog brašna
* ½ kašikice korijandera u prahu
* ½ kašikice morske soli
Pomešati sastojke i napraviti žitko testo. Ostaviti oko 2 sata da bubri. Promešati i na jakoj vatri, sa malo ulja, peći tanke tortilje kao palačinke. Donja površina treba sama da se odvoji od tiganja i tada treba okrenuti i peći drugu stranu. Tortilje treba da budu zlatno smeđkaste. Služiti vruće ili koristiti za pripremu burita, enčalada, sendviča.
Burito
* 2 Kašike meksičkog pasulja
* svež krastavac iseckan na kockice
* tortilja ili čapati
* rendana šargarepa
* zelena salata
* 2 Kašike gvakamole
* sitno seckan paradajz
* 1 Kašika salse
Na jedan kraj tortilje ili čapatija slagati redom: pasulj, salatu, paradajz, krastavac, šargarepu, zatim preliti gvakamolom i salsom. Rolati i krajeve uvući sa strane. Gvakamola i salsa se mogu služiti i odvojeno. Recepte možete pogledati u nastavku.
Naćos
* tortilja čips (kukuruzni)
* 3 Kašike pasulja
* 2 Kašike salse
* 30 g kačkavalja
* 2 Kašike pavlake
* 2 Kašike gvakamole
U manjem dubljem plehu napraviti kupolu (dve, tri) od čipsa i preko nje narendati kačkavalj. Ispeći u zagrejanoj rerni na 220°C, 5-6 min., koliko je siru potrebno da se rastopi i malo zapeče. Izvaditi iz rerne i kupolu premestiti na tanjir. Preko čipsa na vrh preliti pasulj, na jednom kraju pavlaku, a na drugom gvakamolu; salsa obično ostane u posudici jer je retka. Jede se prstima, tako što se čips umače u željeni sos.
Meksički pasulj
* ½ kg crnog ili crvenog pasulja
* 3 Kašike kumina u prahu
* 2 gl crnog luka
* 1 Kašika morske soli
* 1 veća gl belog luka
* ½ kašikice bibera
* 3 Kašike paradajz pirea
* ½ kašikice kajena
* 1 l vode
Naliti pasulj vodom i kad prokuva prvu vodu ocediti. Iseći luk i sjediniti sve sastojke. Naliti vodom i pustiti da prokuva. Smanjiti temperaturu i ostaviti da krčka na laganoj vatri dok pasulj ne omekša. Voda treba da ukuva i da pasulj bude potpuno gust. Paziti da ne zagori, povremeno promešati. Prohladiti i izmiksati u blenderu da se dobije pire. Može se koristiti i ako se ne izmiksa, za filovanje burita, uz tortilje, naćos i slično.
Gvakamola
* 4 zrela avokada
* 1 mala gl crvenog luka sitno iseckana
* 1 veći paradajz isečen na kockice
* 1 Kašika lista korijadera
* sok od 1 limuna
* 1 kašikica morske soli
* 1 kašikica belog luka
* ½ kašikice kajena ili ljute paprike
* ½ kašikice bibera
Oprati i očistiti avokado i napraviti pire. Dodati sitno seckan paradajz, luk i začine. Promešati i dodati limunov sok i korijander. Ponovo promešati. Služi se kao salata, uz naćos, enčalade i burito.
Salsa
* ½ l domaćeg paradajz soka ili ½ kg samlevenog paradajza
* 1 veza korijandera
* ½ kašikice bibera
* 1 kašikica kumina u prahu
* 1 kašikica morske soli
* 1 gl crnog luka
* 1 kašikica kajena
* 1 gl belog luka
Sitno iseći crni i beli luk i sjediniti dobro sastojke. Služiti kao salatu, dodatak uz naćos, burito, enčalade, tortilje ili čips.

ČORBE
Čorba od bundeve
* 1 kg bundeve
* 1 šipka cimeta
* 1 gl crnog luka
* 2 kašikice malteksa
* 1 gl belog luka
* 1 kašikica kumina u prahu
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 1 l vode
* 1 Kašika morske soli
Blago zagrejati ulje i sipati začine da se preprže nekoliko minuta, pa dodati iseckan luk i dinstati dok ne omekša. Dodati bundevu isečenu na kocke, prodinstati 15 minuta i naliti vodom. Pojačati temperaturu da prokuva, pa ponovo smanjiti i krčkati dok bundeva ne omekša. Skinuti sa vatre, dodati malteks i izvaditi cimet. Izmiksati u blenderu da se dobije krem. Čorba treba da bude srednje gustine.
Čorba od suvog graška
* ½ kg suvog zelenog graška
* 1 gl crnog luka
* 1 gl belog luka
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 2 l vode
* 1 Kašika kumina u prahu
* ½ kašikice čilija
* ½ kašikice bibera
* 1 Kašika morske soli
Blago zagrejati ulje i nekoliko minuta propržiti začine, pa dodati sitno seckan luk. Kad omekša, sipati dobro opran suvi grašak i pojačati temperaturu da prokuva. Smanjiti i pustiti da se krčka dok se grašak potpuno ne raspadne.

SOSOVI
Ranč
* 1 kg samlevenog paradajza
* 1 veza korijandera
* 2-3 lista lovora
* ½ kg crnog luka
* 2 kašikice kumina u prahu
* ¼ kg crvenog luka
* 2 veće gl belog luka
* 1 kašikica origana
* 3 ljute papričice
* 1 kašikica bibera
* 3 crvene babure
* 1-2 Kašike morske soli
* 5 zelenih babura
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
Blago zagrejati ulje i dodati sitno iseckan luk i dinstati dok ne omekša. Dodati začine i kratko prepržiti (1-2 min.) i sipati paradajz. Ako, se koristi svež paradajz, obavezno ga pre mlevenja oguliti. Kuvati na tihoj vatri, mešati da ne zagori i kad je napola gotov, dodati paprike uzduž isečene i sitno seckane ljute papričice. Krčkati dok paprika ne omekša, skinuti sa vatre i sipati isečen korijander. Sos se može služiti uz tortilje, za pripremanje enčalada, jela od pasulja.
Barbikju
* 1 kg paradajz pirea
* 1 gl belog luka
* 300 g malteksa
* 1 Kašika čilija ili kajena
* ½ l supe od povrća
* ½ kašikice bibera
* ¼ kg senfa
* 1 Kašika morske soli
* 2 dcl jabukovog sirćeta
Pomešati sve sastojke i kuvati na laganoj vatri oko 2 sata. Povremeno promešati da ne zagori. Koristi se za sendviče, posebno sa vegetarijanskim burgerom, proizvodima od soje, za pripremu enčalada.

ENČALADE
Paprika
* 2 kg ispečenih i oguljenih paprika
* ¾ kg kačkavalja ili tofu sira
* 300 g integralnog brašna
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 1 kašikica bibera
* 10 jaja
* 1 Kašika morske soli
* ½ l mleka ili soja mleka
Sipati ulje u dublji pleh i poredati paprike (očišćene od semenki) tako da prekriju celo dno. Umutiti jaja sa brašnom i mlekom, da se dobije srednje gusta masa i dodati začine. Preliti preko paprika i narendati sloj kačkavalja. Ponoviti dok ima materijala (bar tri reda). Završiti sa kačkavaljem. Pleh zatvoriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 min. Izvaditi i prohladiti. Služiti uz salsu, gvakamolu, pasulj, meksički sos, po želji.
Spanać, kopriva, blitva
* 1 kg spanaća, blitve ili koprive
* ranč sos
* ¼ kašikice kumina u prahu
* 350 g pavlake
* ¼ kg kačkavalja
* ¼ kašikice čilija ili ljute paprike
* 10 tortilja prečnika 12 cm
* ¼ kašikice morske soli
Oprati i očistiti spanać, blitvu ili koprivu i iscepkati prstima na rezance i pomešati sa pavlakom i začinima. Na dno dubljeg pleha redati tortilje, zatim sos, spanać i narendati kačkavalj. Ponoviti dok ima materijala (bar tri reda) i završiti sa tortiljama i kačkavaljem. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 min.
Enčalada od crnog pasulja
* meksički pasulj
* 2-3 zrela avokada
* ranč sos
* rendani kačkavalj (po želji)
* 20 tortilja
Pripremiti pasulj, ali ga ostaviti u zrnu, da se ne prekuva. U dublji pleh slagati tortilje, sos, pasulj i završiti tortiljama. Po želji, na kraju se može dodati rendani kačkavalj. Pokriti pleh alu folijom i peći u rerni na 200°C oko 50 min. Izvaditi i prohladiti. Ukrasiti kriškama avokada.

Нема коментара: