петак, 23. септембар 2011.

Impresionizam


Vinsent Van Gogh






  
Camile Pissarro

Camile Pissarro (1830 - 1903), jedan je od najvećih impresionista. Svoja egzotična platna uvijek je oslikavao jakim i živim bojama. Nikad nije pokušao prikazati prozračnost zraka ili vode, već je ostao privržen čistoći svojih motiva. Zanimanje za pravila kompozicije dovelo ga je do prikazivanja trodimenzionalnog prostora pomoću minijaturnih točkica, a ta tehnika leži u samom srcu poentilizma i divitionizma. Bio je najstariji među impresionistima i samim time u očima drugih umjetnika imao je određeni autoritet. Cézanne je za njega rekao: "On je čovjek od kojega treba tražiti savjet: pomalo je poput Boga"


 Impresionizam je bio izazvan nekolicinom činilaca. Umetnost renesanse je iscrpela ono što je mogla dati i iz toga se koncepta nije moglo ništa više učiniti. Drugi je elemenat pojava fotografijom 1839. Luj Dagar je primenjivao svoju dagerotipiju da bi se razvijalo vrlo brzo i u 20. veku već je poznata fotografija u boji. Umetničko delo prestalo je da konkuriše takmacu bez premca i ono počinje zaokret ka odvajanju i ovo odvajanje može da se prati krpz kasnije promene. Impresionizam rastače srtež, tražeći senzaciju za oči posmatrača.






 Claud Monet "Impresija"



 Upotreba svetlosti u slikarstvu je najbolje prikazana na delima impresionista. Kao pravac u umetnosti nastaje 60 tih godina XIX veka, u Francuskoj, a naziv je dobija po Moneovoj slici "Impresija"


Нема коментара: