среда, 21. септембар 2011.

Grafiti ~ umetnicki izraz i socijalni revolt mladih.



UKLJUČI SE U BORBU







sars




skoj
SKOJ

Grafiti i murali već gotovo dvadeset godina predstavljaju   
društveno prihvatljiv način izražavanja mladih ~ 


Grafiti su imali važnu ulogu u vreme drugog svetskog rata. U jednom trenutku su postali opštenarodni izraz. Jedan od prvih takvih grafita bio je "Killroy was here", u američkoj verziji, dok je u Australiji bila varijanta "Foo was here". "Mir Chad" je takođe popularan grafit tog vremena koji je tumačio lice sa očima i nosom što visi nad zidom...govoreći "Što ne...?"



                                    








  Ova tehnika nameće  određenu dinamiku i potez. Ti sprejem ne možeš raditi kao tintom jer on ima svoju dinamiku, moraš raditi potez, a to je nastalo iz potrebe da se brzo bježi. Na ovim platnima se možda gubi taj izvorni karakter ilegale, onaj strah. Nema one brze skicoznosti jer ima vremena za rad na miru kada do izražaja dolazi umetnost i talent. Možda se   nešto izgubilo od autentičnosti, ali se dobija na umetničkom izrazu




SKOJ
SKOJ

Grafiti se od nedavno vrednuju kao umetnost koja opisuje street art scenu. Dugo godina su nosili etiketu vandalizma,rađeni noću. pod mesečinom, u tajnosti, ostavljali su snažan utisak na posmatrače. U početku ilegalni, vremenom su postali priznata i cenjena umetnost dobrodošla na fasadama mnogih zgrada.

























 street_art_ 95






                                                               UKLJUČI SE U BORBU















Нема коментара: