субота, 10. март 2012.

Posle duge zime


 12 vitamina za kozu


Koza je ogledalo onoga sta jedemo, ali pokazuje i sta ne jedemo. Dijete za mrsavljenje i hrana pripremljena na brzinu najveci su neprijatelji koze jer joj uskracuju vitamine. Za zdravu kozu neophodna je raznovrsna i uravnotezena prehrana, no cak je i tada moguc nedostatak vitamina. Stoga su vitamini u kozmetickim proizvodima koristan, a u nekim razdobljima zivota i neophodan dodatak.

Najbolja sredstva protiv bora: vitamini A, E, C, F i betakaroten.

Koriste se u prvom redu za bolju zastitu koze, brze obnavljanje i oporavljanje oziljaka, te za omeksivanje i elasticnost koze. Uz to, znatno usporavaju procese starenja i pojavu bora.

Vitamin A
(retionol)
Regulise lucenje zlezda lojnica i znojnica. Osim toga poboljsava kvalitet derme, potice sintezu kolagena i poboljsava cvrstocu koze.
Gde ga ima? U jetri, maslacu, sirovom zumancetu, siru kamamberu, kravljem mleku, svezim srdelama i jegulji.

Betakaroten
Pripada skupini karotenoida, a posebno je vazan jer se pretvara u vitamin A, s tim da je jaci antioksidant od njega. To znaci da stiti stanice koze od slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem ultraljubicastih zraka.
Gde ga ima? U vocu i povrcu zute i narandzaste boje i tamnozelenih listova. Susene kajsije i sargarepa najbolji su izvori betakarotena.

Vitamin E
(tokoferol)
To je odlican saveznik protiv starenja i vrlo snazan antioksidant.
Gde ga ima? Najvise ga ima u zitnim klicama, margarinu, palminom, kukuruznom i sojinom ulju.

Vitamin C
(askorbinska kiselina)
Potice proizvodnju kolagena i poboljsava povrsinsku cirkulaciju, a kozi vraca sjaj. Pomaze odstranjivanju tamnih mrlja na kozi.
Gde ga ima? U kiselom vocu (grejp, narandza, limun, jagode, borovnice, maline i kupine) te u kupusu, paradajzu, mladom krompiru, paprici, zacinskom bilju i persunu.

Vitamin F
U kozmetickim se proizvodima ne koristi prirodni vitamin F, vec dve esencijalne masne kiseline izuzetno vazne za organizam. Ako kozi nedostaje vitamina F, ona postaje suva i podlozna ekcemima, a oziljci sporo prolaze odnosno koza se sporo obnavlja.
Gde ga ima? U masnoj ribi (losos, haringa, tunjevina...) i biljnim uljima.




 DIJETA- 5kg manje za smo 4 dana !!!
Prvi dan:
rucak: piletina sa zalfijom.
Dva mala bataka natrljajte soju, biberom, alevom paprikom i ispecite.
Dodajte pola isecenig luka i 3 lista zalfije.
Prelijte sa 60 ml supe i 2 kashike vermuta, pa krckajte oko 5 min.
Sklonite s ringle i dodajte isecenu pomorandzu
i 2 kasike kajmaka.
Hranljiva vrednost: 50g masti, 9 ugljenih hidrata, 505 kcal.

Uzina: sok od pomorandze.
Hranljiva vrednost: 2g masti, 0 ugljenih hidrata, 107 kcal.

Vecera: sendvic sa svezim sirom. Parce razanog hleba premazite kascicom svezeg sira i preko stavite 6 kriski pomorandze. Uz to popijte casu mleka.

Hranljiva vrednost: 11g masti, 8 ugljenih hidrata, 265 kcal.

Drugi dan:
rucak: salata od sargarepe.
Pomesajte 159 g narendane sargarepe, isecenu pomorandzu,
malo djumbira, 2 kasike soka od pomorandze, so, biber,
korijander i belo vinsko sirce. Pola veze iseckanog bosiljka
umutitite s 2 kasike ulja i prelijte preko salate.
Servirajte s 2 kasike kisele pavlake.
Hranljiva vrednost: 4g masti, 18 ugljenih hidrata, 260 kcal.

Uzina : koktel caj,
Pripremite 200 ml vocnog caja, ohladite i dodajte mu 50 ml svezeg soka od pomorandze.
Hranljiva vrednost: 0g masti, 0 ugljenih hidrata, 20 kcal.

Vecera: Hrskavi tiramisu.
Natopite 2 parceta dvopeka s 3 kasike espreso kafe i jednom pomorandzom.
Za krem umesajte 120 g sremskog sira i kasiku meda. Odozgo pospite pistace.
Hranljiva vrednost: 21g masti, 4 ugljenih hidrata, 292 kcal.

Treci dan:
Rucak: Slatko-kiseli pirinac.
Obarite 25g pirinca. Na zagrejano ulje sipajte soja sos i isecenu ljutu papricicu, kascicu kecapa, kascicu vinskog sirceta, malo soka od pomorandze i malo secera.
Zalijte s 3 kasike supe i kuvajte mesajuci dok se secer ne otopi.
Dodajte pola luka, cetvrt sargarepe, krckajte i dodajte
80g iseckane svinjske snicle. Nastavite da kuvate, zacinite i na kraju
dodajte isecenu pomorandzu.
Hranljiva vrednost: 21g masti, 6 ugljenih hidrata, 300 kcal.

Uzina: Frape sa muskantnim orascicem.
Sipajte u sejker 150 ml soka od breskve, kasiku soka od limuna, kasiku sirupa od manga i 2 kocke leda. Promesajte, sipajte u case i pospite orascicem.
Hranljiva vrednost: 1 g masti, 0 ugljenih hidrata, 149 kcal.

Vecera: pecivo sa sirom.
integralno pecivo premazite s 2 kasike sremskog sira i prekrijte kriskama pomorandze.
Hranljiva vrednost: 9 g masti, 1 ugljenih hidrata, 219 kcal.

Cetvrti dan :

rucak: cureci stek.
Mali cureci stek pospite sojom, biberom i karijem, pa ispecite na malo ulja. Izvadite,u masnocu dodajte isecen mlad luk, 50 ml kokosovog mleka i 25ml supe. Sve pustite da prokuva. Dodajte sok od pomorandze, kasciu meda, safran i malo ljutog senfa, pospite sojom, biberom i karijem.
Na kraju u sos dodajte iseckanu pomorandzu. Servirajte s pirincem.
Hranljiva vrednost: 27g masti, 8 ugljenih hidrata, 252 kcal.

Uzina: osvezavajuci miks.
Izmiksajte po 40g banane i ananasa. 100 ml soka os mandarine, sok od jednog limuna, malo sirupa od javora, malo vanile i ohladjen vocni caj.
Hranljiva vrednost: 1g masti, 0,5 ugljenih hidrata, 151 kcal.

Vecera: Salata od pirinca.
Obarite 50 g pirinca.
Umutite 30 ml soka od pomorandze, malo soka od limuna, 25 g jogurta i 50 g isecene banane.
Promesajte s obarenim pirincem i pospite pistacima.
Hranljiva vrednost: 7g masti, 3g ugljenih hidrata, 347 kcal.

4 super dorucka:
AROMATICNI:
Pomesajte 3 iseckane suve sljive odstajale u soku od pomoranze,
pomorandzu, jabuku, 3 kasike mesanih pahuljica i 100 ml posnog jogurta. Sve pospite susamom i maticnjakom.
Hranljiva vrednost: 10 g masti, 5 g ugljenih hidrata, 379 kcal.

BRZI: Pomesajte pomorandzu, crvenu pomorandzu, kasiku iseckanih badema, kasiku oraha i 150 ml posnog jogurta.
Hranljiva vrednost: 8 g masti, 1 g ugljenih hidrata, 320 kcal.

SLATKI: Pomesajte bananu, kivi, krusku, 50g grozdja i pomorandzu. Sve prelijte sokom od limuna. Napravite preliv od kascice meda, 75 g posnog jogurta, malo vanile i prelijte preko voca.
Hranljiva vrednost: 7 g masti, 1g ugljenih hidrata, 298 kcal.

VOCNI: Zakuvajte kasiku maka s 2 kasike soka od pomorandze.
Ostavite 10 min., ohladite, pa pomesajte sa 120 g stemskog sira. Stavite 25 g grozdja, 80 g pomorandze, kruske i jabuke, pospite sokom od limuna i vanilinim secerom.
Hranljiva vrednost: 21 g masti, 8g ugljenih hidrata, 346 kcal.

I Pijte sto vise tecnosti i bavite se fizickim aktivnostima.





Caj od kombua
Kuvajte 10 minuta algu kombu (može se naći u prodavnicama zdrave hrane) dugu oko 7,5 cm u ½ litra vode. Izvadite algu, a dobijeni čaj ostavite da se ohladi i sipajte u tamnu flašu. Popijte ga u toku dana. Jedan ciklus njegovog korišćenja treba da bude 7-10 vezanih dana mesečno. Ovaj čaj izuzetno jača krv. Takođe čisti organizam od otpadnih produkata u metabolizmu masnoća i proteina životinjskog porekla. Obnavlja nervni sistem: smiruje a i uspostavlja bistrinu uma, jasnoću misli.


Нема коментара: