недеља, 17. јун 2012.


KAKO PRIPREMITI VLASTITI KOMBUCHA ČAJ? 

Kombucha je stari prirodni lijek, koji se dobiva fermentacijom gljive Kombuche u čaju. U Kini je koriste već punih 2200 godina, kao snažan eliksir, a zapravo – ona je čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasca, koji živi na površini zaslađenog čaja, a kojeg nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak.

Ljekovita svojstva Kombuche

Kombucha je dragocjen prirodni proizvod i vrlo snažan napitak. Odličan je dodatni hranjivi pripravak za sve koji žele očuvati svoje zdravlje. Ona polagano aktivira obrambeni i imunološki sustav organizma i tako čuva zdravlje, energiju i sveukupno stanje organizma.
Njezina ljekovita svojstva djeluju na široki spektar organa u čovjekovu organizmu i mnogi su iskusili dobrobiti gljive.
Najčešće preporuke idu za:
  • Liječenje upale zglobova
  • Prevenciju srčanih oboljenja
  • Blagotvorno djeluje u liječenju čireva i hemeroida
  • Olakšava tegobe kod menopauze, PMS-a, te grčeve pri menstruaciji
  • Detoksicira i osvježava organizam
  • Smanjuje žučni kamenac
  • Djeluje blagotvorno pri nesanici
  • Pomaže u regulaciji crijevne aktivnosti i poboljšanju crijevne mikroflore
Iako je poznato da zdravlje donosi dobar izgled, Kombuchu možemo koristiti i izravno za neke estetske probleme. Naime, gljiva je odlična za ubrzavanje metabolizma i potiče izmjenu hranjivih tvari u organizmu te zbog toga potiče mršavljenje.
Osim toga, koristi se i protiv opadanja kose, a s obzirom da čisti organizam i revitalizira tijelo isto se događa i s kožom te je izvrsna za osobe koje imaju problema s aknama i različitim prištićima.

Kako se priprema Kombucha čaj?

Sastojci:
  • Gljiva Kombucha
  • Oko 70 – 100 grama rafiniranog bijelog šećera na litru vode
  • 3 filter vrećice crnog (ruski, šipak…) ili zelenog čaja na litru vode
Potrebne posude:
  • Jedna 2 – 4 litarska posuda za kuhanje vode
  • Jedna veća staklena ili porculanska posuda (može biti veća teglica od krastavaca i slično)
  • Gumica (za zatvaranje teglice)
  • Papirnati rupčić
Priprema:
Potrebno je skuhati 2 litre čaja. Kad vaša Kombucha naraste i počne se razmnožavati, trebat će veće količine napitka.
  1. Na te dvije litre čaja potrebne su 3 filter vrećice čaja ili 2 čajne žličice, ukoliko se upotrebljava čaj iz rinfuze. Tako neka odstoji 15 minuta.
  2. Čaj procijedite odnosno izvadite filter vrećice
  3. Dodajte oko 70-100 grama bijelog šećera na litru čaja prije nego se ohladi. Promiješajte čaj tako da se šećer potpuno rastopi. Jedna žlica šećera ima približno 20 grama.
  4. Ohladite čaj da bude mlak, s obzirom da kultura ugiba ukoliko se stavi u prevruć čaj.
  5. Nakon toga, čaj ulijte u teglicu ili porculansku posudu u kojoj se nalazi Kombucha (ne smije biti metalna posuda, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom).
  6. Ukoliko čaj pripravljate prvi put, dodajte tekućinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve sljedeće pripravke uvijek sačuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% količine u vaš novi pripravak.
  7. Stavite živu Kombuchu u tekućinu
  8. Pokrijte otvor posude pamučnim rupčićem, papirnatim ručnikom ili sličnom laganom tkaninom da bi ju zaštitili od zagađivača i mušica. Pričvrstite ju gumicom. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omogući zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati.
Fermentacija uobičajeno traje 4 – 12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brža fermentacija. Kombucha se može piti već nakon 3 dana, ali što dulje stoji to je jača, ali i kiselija, stoga bi osobe s gastritisom trebale biti na oprezu. Njima je preporučeno popiti je netom prije ili nakon jela.
Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i ne smije se micati. Temperatura čaja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je između 23° i 27° C.
Kombuchi nije potrebna svjetlost tako da ju možete držati u polu mraku, ali nikako na suncu.
Napitak je u početku sladak, ali se ova slatkoća gubi kako se šećer razgrađuje. U isto vrijeme počinje se razvijati kiseli okus, kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoće u kiselost.
Ukoliko više volite blago slatki napitak, čaj pijte u prvih nekoliko dana, a potom ga napravite iz početka i dodajte ga preostaloj tekućini Kombuche (uvijek treba ostaviti malo tekućine od Kombuche nakon prvoga puta, tako da se proces brže i bolje razvija).
Svaki 2 – 3 put kada se dodaje novi čaj potrebno je gljivu nježnim dodirima i čistim rukama izvaditi i položiti na porculanski tanjur te je mlakom vodom oprati i odmah vratiti u čaj.
Kombucha napitak ima izuzetni prijatan okus, kiselkast i osvježavajuć, a kao što smo već rekli – daje energiju i revitalizira. Preporučuje se konzumirati ga do 3 puta dnevno – ujutro, popodne i navečer.

Video upute za pripremu Kombucha čaja:

Kombuha


 
Napitak od KOMBUHEPDFŠtampaEl. pošta
Služi:

za revitalizaciji,rekonstrukciji,regeneraciji i podmlađivanje tela i imunog sistema,


Konzumirati:

u jutro i veče po 2 dcl.,troši se 3 meseca ,ukupno 18 boca

Napitak od kombuhe:

Napitak od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost. Ovaj napitak sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da iskoristi.Gljiva mora da se gaji u rastvoru čaja, proizvodeći glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu. Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik. Zanimljivo je da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra napitka od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja,poput sede kose ili staračkih pega po rukama. Utvrđeno je,takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak, podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta), nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja kože. Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom menopauze smanjuje bolove, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti vrućina ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći prošisćavanje organizma od toksičnih hemikalija i tecnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa, kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa,zaustavlja zarazni proliv, pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.


1.- Sastav

Ima istinsko bogatstvo napitka kombuhe. Sadrži kiseline koje sintetizuje naša jetra: glukoronsku kiselinu, L-mlečnu kiselinu, folnu kiselinu, sirćetnu kiselinu, zatim proteine, ugljene hidrate, saharozu, glukozu, fruktozu, C vitamin, vitamine B kompleksa (B1, B2, B5, B6, B12), nijacin, antibiotske materije, kao i ostatke ekstrakta čajne mešavine (koja se upotrebljava pri pripremi kombuha napitka).

2.-Dejstvo

1.- Čajna gljiva je široko poznata u svetu.. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.


Sposobna je da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin,L- mlečna kiselina, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Pantotenska kiselina smanjuje broj sedih vlasi. Pridoksin važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu. Vičin 812 ne samo da smanjuje nivo zacepljenosti arterija -aminokiselinski homocistein, već menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprečava pojavu raka.

Korišćenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.
Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju., kože, krvnih sudova. L. mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera. Reguliše pH krvi. Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli.

Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi. Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti.

2.Najvazniji sastojak je glukoronska kiselina koju moderna nauka još nije uspela da sintetizuje.Zdrava jetra prirodno stvara ovu kiselinu koja ima ulogu da pročišćava krv, vezujući za sebe otpadna jedinjenja iz krvi, nastala u organizmu u procesu metabolizma kao i ona uneta spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Međutim, naša jetra najčešće ne može da luči glukoronsku kiselinu u dovoljnoj količini, jer je njeno pravilno funkcionisanje narušeno toksinima unetih u nju putem vode, hrane i vazduha, kao i stresom. Zbog toga se čovek oseća umorno, malaksalo, pospano, a dugoročno posmatrano ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih hroničnih oboljenja.Osim toga, glukoronska kiselina je i jedna od komponenti heparina koji održava nivo gustine krvi.
Zahvaljujući velikoj koncentraciji glukoronske kiseline, NAPITAK OD KOMBUHE pročišćava krv, čime se i jetra regeneriše i relaksira. Redovnim korišćenjem ovog preparata, poboljšava se i podstiče prirodno samočišćenja organizma i oslobađanje od radioaktivnih elemenata, dolazi do jačanja imuniteta čime se smanjuje rizik od bolesti i povećava se prirodna vitalnost i energija.
Drugi važan sastojak NAPITAK OD KOMBUHE je L-mlečna kiselina (reguliše ćelijsko disanje), za koju je poznato da predstavlja jedno od najjačih antikancerogenih supstanci, te je ovaj preparat odličan kao prevencija protiv kancera. Reguliše pH krvi.
Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ove kiseline ima za posledicu lošu krvnu sliku.
Vitamin C organizam ne može sam da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova.
Kompleks B vitamina izuzetno dobro deluje na nervni sistem: hrani i održava mrežu nervnih vlakana, pomaže ćelijama da koriste kiseonik, redukuje depresiju i gubljenje pamćenja, odstranjuje štetne hemijske produkte iz organizma nastale kao posledica stresnih stanja. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte.
Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i formiranju hormona. Pridoksin pomaže formiranje belih krvnih zrnaca važnih u borbi protiv infekcija u organizmu, te znatno doprinosi održavanju jakog imunološkog sistema. Ovaj jedinstven je proizvod za veoma kratko vreme uspešno:
3.-Dejstvo kombuhe

* Reguliše crevne aktivnosti (naročito tvrdokorne zatvore creva) i normalizuje crevnu mikrofloru
* Poboljšava proces varenja i usvajanja hrane
* Sprečava pojavu hemoroida
* Stabilizuje krvni pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi
* Povećava smanjene vrednosti gvožda
* Povećava elastičnost vena i arterije
* Jača mikrocirkulaciju u krvi (i u najsitnijim krvnim sudovima koji se nalaze npr. u očima)
* Ublažava grčeve u mišićima
* Uklanja pesak i otapa kamen u žuči i bubrezima (pročišćava i regeneriše bubrege, odstranjujući toksine koji se talože u njima usled raznih terapija lekovima)
* Razbija ciste, miome i tumore
* Reguliše funkciju prostate
* Snižava telesnu temperaturu povišenu zbog raznih oboljenja
* Pokazuje snažno antiseptičko dejstvo zahvaljujući prisustvu prirodnog antibiotika (efikasan u ispiranju gnojnih i inficiranih rana)
* Čisti pluća i odstranjuje sekret iz disajnih puteva koji se javlja kod pušača, pri prehladi ili bronhitisu
* Kosi vraća prirodnu boju i gustinu (Biotin - vitamin H pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona)
* Zateže i pobojšava izgled kože, obnavlja sluzokožu
* Povećava energiju sportista i ljudi izloženih fizičkim i umnim aktivnostima

4.-Ko i kako koristi kombuhu?
Sportisti je zovu "energetska bomba" jer 15 min nakon uzimanja organizam dobija izuzetnu energiju usled brze detoksikacije. Prokrvljenost mišića je mnogo jača i redovnim korišćenjem, uz fizičko vežbanje, dobija se na kvalitetnoj mišićnoj masi, bez upotrebe steroida.


Koristi se alternativno u borbi protiv kancera, hepatitisa B i C, ciroze jetre, leukemije i kod lečenja od bolesti zavisnosti.

* Preventivno treba uzimati 2-3 čaše od 2 dcl.dnevno
* Kod težih bolesti 3 i više čaša (do 5) dnevno
* Kod karcinoma: jednu do 2 l. dnevno


Preporučljivo je da se ne unosi tečnost 30 min pre uzimanja, a 30 min nakon uzimanja preparata moše se nastaviti sa unosom hrane i drugih tečnosti radi brže detoksikacje organizma. Prilikom konzumiranja piti u kraćim gutljajima uz male pauze od po par sekundi.

Američka zvezda Lindzi Lohan i mnoge druge koriste napitak od kombuhe

Napitak kombuhe ima širok spektar delovanja pa ga mogu upotrebljavati i deca i odrasli, od beba do najstarijih osoba, zdravi i bolesni, bez obzira da li su pod nekom terapijom ili koriste lekove.


Zbog prisustva šećera (glukoze i fruktoze) dijabetičari ne bi trebalo da ga koriste (mada su noviji rezultati pokazali veoma povoljan uticaj ovog napitka na pojedine osobe obolele od dijabetesa). Diajbetičarima se preporučuje sledeći način upotrebe: 1 čašu napitka piti u toku dana uz ljek. Sa opadanjem nivoa šećera, povećavati dozu.


( NP: ovo su delotvonosti napitka od kombuhe ustanovljenje od strane Ruskih stručnjaka na bazi zelenog-crnog čaja,međutim, moći napitaka koji vam nudimo povećan je za 15 puta jer je pored zelenog čaja kojeg prerađuje dodato u istom odnosu još 14 vrsta veoma lekovitih čajeva od kojih se pravi čaj koji gombuha prerađuje u veoma moćan i još delotvorniji napitak.)

VITAMINI Imaju čudesnu moć


 
Gotovo sve što se događa u organizmu ne može se zamisliti bez vitamina; oni učestuju u bezbroj bioloških procesa u telu, štite ga od bolesti i odžavaju u punoj formi...


Neki vitamini se mogu rastopiti u vodi, a neki samo u mastima.

U vodi se tope vitamini C i B. Osetljivi su na svetlost i toplotu, a moraju se unositi u organizam svakodnevno jer se ne stvaraju zalihe.

U mastima se tope vitamini A, D, E i K. Otporni su na toplotu i od njih organizam može da stvara zalihe, taložeći ih u masnom tkivu.

Prirodni vitamini nisu isto što i sintetički (veštački). Uz prirodne vezane su i neke druge supstance za koje se veruje da su vredne koliko i sami vitamini.

Neprijatelj vitamina
 su:
  • antibiotici i razni lekovi za umirenje,
  • anti-bebi pilule,
  • aspirin,
  • aditivi (veštački dodaci hrani),
  • alkohol i
  • pušenje.

    Posle četrdesete godine života količinu vitamina i minerala treba udvostručiti, jer ih želudac teže prihvata, a osim toga organizam postepeno dehidrira (gubi vlagu) pa gubi iu vitamine.

    VITAMIN A - za svežu, zdravu i lepu kožu

    Efikasno štiti sluzokožu čitavog sistema za varenje i organa za disanje kao i sluzokožu bubrega i mokraćnih kanala. Obezbeduje vlažnost sluzokože i stvara zaštitnu membranu protiv raznih infekcija I drugih štetnih uticaja.

    Ima veliki uticaj na funkciju očiju, poboljšava vid (naročito noćni), štiti od očnih bolesti

    Jača odbrambene snage organizma (pretpostavlja se da rak pluća nastaje istovremeno kad počne da se gubi vitamin A).
  • Utiče na funkciju seksualnih žlezda, leči sterilitet,
        otklanja menstrualne poremećaje
  • Ubrzava zarastanje rana
  • Umanjuje štetno dejstvo zagađenog vazduha,
        obnavlja površinski sloj pluća
  • Otklanja ili ublažava štetne posledice stresa
  • Pospešuje rast i razvoj dece,
        izgradnju kostiju i zuba
  • Obezbeđuje dobar rad čula ukusa
  • Leči akne, eksceme, crvenilo i "guščiju kožu"
  • Jača nokte i koran kose.

    RIBLJE ULJE (riba iz polarnih oblasti), JETRA (crna džigerica, naročito goveđa), ŠARGAREPA, BUNDEVA, RADIČ(salata), KAJSIJA, PERŠUN, KESTEN, spanać, kelj, miridija, blitva, maslačak, dinja, paradajz, med.

    VITAMIN B - za živce i psihu

    Ovaj vitamin obuhvata 13 srodnih vitamina koji čine B-grupu. Deluju udruženo, medusobno se potpomažu pa su zbog toga poznati pod B-KOMPLEKS.

    Glavni i zajednički izvor vitamina grupe B je PIVSKI KVASAC. Tu se nalaze u najvećoj količini.

    Međutim, kao organizam ne stvara rezerve, ovaj vitamin se mora svakodnevno unositi, a pravi i racionalan izvor su integralne žitarice i crni hleb.

    B vitamin je pravi "nervni" vitamin, jača živce, leči razne poremećaje i osigurava pravila rad nervnog sistema. Jača duševno zdravlje čoveka, otklanja psihičke smetnje, umor i depresiju. Poboljšava pamćenje i moć koncentracije. Popravlja krvnu sliku. Jedan od važnih činilaca u lečenju malokrvnosti (anemije) jer omogućava da se bolje iskoristi gvožde. Sastavni je deo enzima i jedan od najvažnijih faktora za njihovo efikasno delovanje.
  • Učestvuje u bezbroj procesa metabolizma
  • U metabolizmu ugljenih hidrata, masti
        pa i holesterola ima ključnu ulogu
  • Važan je za rad organa za varenje hrane,
        podstiče fermente od kojih zavisi varenje
  • Sprečeva početak arterioskleroze,
        preterano zgrušavanje krvi i formiranje kamena u bubregu
  • Štiti jetru i pomaže njen rad
  • Korisno deluje na oči
  • Sprečava nezdave pojave na koži, kosi i noktima
  • Obnavlja ćelije
  • Podmlađuje kožu, činije glatkom i ružičastom

    PIVSKI KVASAC, JETRA, INTEGRALNE ŽITARICE, MAHUNARKE, MLEKO, RIBA, JAJA, ŽIVINA, spanać, peršun,šljive, paradajz, prokelj, kelj, kopriva, paprika, orasi, šargarepa, blitva, kikiriki, banana, pivo.

    B grupi pripadaju i vitamini: K, P i H.

    K (folna kiselina, folacin, Bc) - Pojačava koagulaciju krvi. Bitan je za normalno zgrušavanje krvi i zaustavljebje krvarenja kod povreda. Spanać, kupus, karfiol, grašak, paradajz, kopriva, jetra, jaja, kvasac.

    P (citrin) - Jača zidove sitnih krvnih sudova - kapilara, sprečava njihovu krtost i pucanje, smanjuje propustljivost zidova kapilara (krvavljenje). Paprika (zelena), crna ribizla, šipurak, limun (i drugo južno voće), kesten, šljiva, jaja i sve biljke
                               koje sadrže vitamin C (vitamin P uvek prati
                               vitamin C).


    H (biotin) - Održava zdavlje kože, sluzokože i kose. Podmladuje kožu. Važan je za sportiste jer pomaže razgradnju mlečne kiseline koja se gomila u mišićima kao posledica fizičkih napora. Jetra, kvasac, mleko, jaja, žitarice, orasi, riblje ulje, pivo, krompir, banan, paradajz.
    dr IVANA Vukosavljević

  • Spisak aukcija Limundovca bubaglodjovic

    Spisak aukcija Limundovca bubaglodjovic

    четвртак, 14. јун 2012.

    Sladoled


    Ko je izmislio sladoled?

    Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki koja verovatno nikada neće dobiti konačan odgovor. Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile dezert napravljen od od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. S druge strane, slična otkrića mogla su da ostvare i mnoge druge kulture koje su imale pristup ledu i nečemu slatkom što bi dodali u njega.
    Poreklo sladoleda jedna je od gastronomskih zagonetki koja verovatno nikada neće dobiti konačan odgovor.

    Pretpostavlja se da su Kina ili stara Persija bile među prvim kulturama koje su razvile dezert napravljen od od voća i izdrobljenog leda ili planinskog snega. S druge strane, slična otkrića mogla su da ostvare i mnoge druge kulture koje su imale pristup ledu i nečemu slatkom što bi dodali u njega.

    Dokazi nam predočavaju da iz Kine potiču prve mašine za sladoled, a ova poslastica u početku nije bila ni nalik onome što mi danas podrazumevamo pod sladoledom, jer u njoj nije bilo ni mleka ni krema.

    Mnogi misle da je recept za sladoled sa svojih putovanja po dalekoj Kini u Italiju doneo Marko Polo, ali je poznato da su rimski carevi uživali u ovom dezertu vekovima pre nego što je on i rođen.

    U svakom slučaju, Italija igra veliku ulogu u popularizaciji smrznutih poslastica u Evropi, a među njima je i sladoled.

    Sorbeto i granita zapravo je pre pre led kojem se dodaju različiti ukusi, nego pravi sladoled, ali imaju veliku istoriju primene u drevnom svetu. Najverovatnije je da su ove poslastice u južnu Italiju stigle sa Arabijskog poluostrva. Arabljani su koristili planinski sneg i voćni sok za pravljenje sharbata, preteče italijanskog sorbeta.

    Na Siciliji, desert napravljen od leda, šećera i različitih aroma poznat je kao granita i nešto je najsličnije originalnom sorbetu.

    Današnji komercijalni sorbetto može da sadrži male količine mleka, ali mnogi se i dalje prave samo od voćnog soka ili sirupa i leda.

    Proći će nekoliko vekova pre nego što mleko i slatka pavlaka počnu da se dodaju u ove zaleđene poslastice. Zasluge za kreiranje prvog sladoleda u formi koju danas ima pridaju se Napolitancima, a prvi recepti zabeleženi su u kulinarskim knjigama iz 18. veka.

    Slikanje akvarela




    среда, 13. јун 2012.

    Zdravo Posuđe


                      

    Jedan gutljaj iz plastične čaše – i znate, da pijete više od čaja. Iako čaša izgleda stabilno, ona to nije.
    Jeste li ikad primijetili da je suho voće, koje je ostalo dugo u plastičnom pakovanju, poprimilo okus plastike? To je zbog toga, da ioni hrane i ioni plastike počinju međusobno reagirati.
    Izbjegavajte dodavati toksine u svoju hranu. Ovo su smjernice da odaberete  - i koristite – zdravo posuđe. Kvalitetno posuđe pomaže da ostanete u dobrom zdravlju i poboljšava okus hrane.

    Nije bez veze da se samo staklene i keramičke epruvete koriste u kemijskim laboratorijima, gdje materijal epruveta ne smije utjecati na rezultate eksperimenta. Staklo i keramika su inertni i ne-reaktivni.

    Slijedeći put, kada kupujete posuđe za svoju kuhinju, uzmite u obzir reaktivnost posuđa i kuhinjskog pribora, i kada je to moguće, odaberite inertno ili ne-reaktivno posuđe. Na drugom mjestu je posuđe i pribor od umjereno reaktivnog materijala. Po mogućnosti, izbjegavajte posuđe od visoko reaktivnog materijala.

    Reaktivnost hrane
    Reaktivnost je tendencija spoja da kemijski reagira s drugim tvarima ili sam sa sobom, oslobađajući energiju. Hrana i posuđe mogu međusobno reagirati.
    Temperatura utjeće na reaktivnost. Kada je hrana vruća, reagira puno brže, nego kada je hladna. Na takav način, hlađenje hrane usporava razmjenu iona.

    Osim toga, neke vrste hrane su reaktivnije od drugih.
    Masno, kiselo i voda reagiraju sa posuđem puno brže. Na primjer, obična riža nije toliko reaktivna, ali riža skuhana sa uljem, rajčicom i octom može puno brže poprimiti strane ione. 
    Upravo zbog toga kvalitetna ulja i ocat prodaju isključivo u staklenim bocama, koje su ne-reaktivne.
    Ne morate se u potpunosti riješiti plastike. Ali sigurno ćete pronaći načine da smanjite upotrebu reaktivnog posuđa u Vašoj kuhinji.
    Nadamo se da će Vam ova informacija poslužiti u odabiru kvalitetnog i zdravog posuđa za Vašu obitelj.
     
    Reaktivno posuđe – nije preporučljivo

    Neprianjajuće posuđe sadrži plastične polimeri (silikon je jedina iznimka).  Zagrijavanjem teflonske tave na temperaturama od 260 do 350 °C polimeri ispuštaju otrovne pare, koje su smrtonosne za kućne ptice, kanarince i papige, i svakako nisu zdrave za ljude.
    Iako obično ne ostavljamo prazan lonac na vatri, to se može lako dogoditi – kako se dogodilo meni prije tjedan dana! Ako se to desi sa loncem od teflona, temperaturna granica bit će prekoračena.

    Neprianjajuće posuđe se pojavilo 1944 godine. Prije toga da bi izbjegli prianjanje hrane kuhari su stavili više vode ili više masnoće i kuhali na nižoj temperaturi.
    To se može primijeniti i danas. Osim toga, zagorjela hrana može se lako oprati.
    Preporučujemo da izbjegavate lonce i kuhinjski pribor od teflona.
     
    1. Aluminij
    Posuđe od aluminija ispušta u hranu aluminij, koji je opasan za zdravlje. Lijevani aluminij je stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa.
     
    Izbjegavajte aluminijsku foliju. Umjesto toga da pečete krumpir u aluminijskoj foliji, ispecite ga direktno na roštilju ili u vatrostalnom loncu sa poklopcem.
    Nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus) je ne-reaktivan i dosta dugotrajan. Međutim, ako ga ogrebete, aluminij postane reaktivan. Zbog toga ne preporučujem posuđe od anodiziranog aluminija.
     
    2. Bakar
    Prednost posuđa od bakra je to, što dobro provodi toplinu. To omogućuje ravnomjeran raspored topline kod pripremanja hrane.  
    Posuđe od bakra brzo se zagrijava i brzo hladi, što omogućuje savršenu kontrolu tokom pripremanja hrane. Dobra toplinska provodljivost posuđa je vrlo bitna kod pirjanja.
    Posuđe od bakra ima dva nedostatka – a to su njegova cijena i visoka reaktivnost. Bakar, aluminij i lijevano željezo su reaktivni  - što znači da brzo reagiraju sa namirnicama, posebice kiselom hranom, ispuštajući ione metala u hranu.
    Takvo posuđe može pokvariti okus i boju vaše hrane, a da ne govorimo već o tome, da unosite u Vaš organizam  nepoželjnu količinu metala.

    3. Plastika
    Reaktivnost plastike ovisi o njezinoj strukturi – čim je mekša i fleksibilnija plastika, tim je njezina reaktivnost veća. Na takav način, plastična vrećica puno brže reagira sa hranom nego čvrste plastične posude.
     
    Nemojte stavljati hranu u plastične kutije, u kojima su se prije nalazile kemikalije. Također, nije preporučljivo korištenje plastike u mikrovalnoj pećnici.

    Polivinil klorid, koji se nalazi u plastici, ispušta toksin DEAH, koji razorno utječe na rad hormona. Također, plastika sadrži ftalate, koji se akumuliraju u tkivima i štete radu jetre i pluća. Kod testiranja na životinjama, ftalati su štetili radu reproduktivnih organa.
    Izlučivanje ftalata iz plastike u hranu se povećava pod mehaničkim utjecajem (savijanje, pritisak, žvakanje), pod utjecajem rastvarača (mast, ulje, slina) i visoke temperature (iznad 30C).

    Umjereno reaktivno posuđe – dobar izbor

    1. Nehrđajući Čelik (Inox)
    Nehrđajući čelik je najmanje reaktivan metal. Za mnoge ljude posuđe od nehrđajućeg čelika je univerzalan i zdrav izbor. Iz brojne ponude posuđa od nehrđajućeg čelika najbolji su lonci sa debljim dnom ili posuđe od kirurškog čelika.
     
    U zadnje vrijeme se pojavilo mnogo vrsta posuđa od nehrđajućeg čelika, uključujući lonce, tave i tepsije.  

    Odmah nakon kuhanja uklonite hranu iz lonca kako bi spriječili da ona poprimi okus metala. Ako je posuda od čelika dobila ogrebotinu (nakon ribanja sa žicom za posuđe), ispuštanje iona metala je sve osjetnije.
    Najbolje je da uopće ne ribate posuđe od čelika. Ako je hrana zagorjela, posipajte to sa sodom bikarbonom ili jakim sredstvom za čišćenje i ostavite lonac na nekoliko sati. Soda bikarbona će „odvojiti“ zagorjelu hranu od površine lonca.
     
    2. Ugljični čelik
    Ugljični čelik je dosta jeftin i idealan je materijal za vok i za tavu za prženje, jer odlično provodi toplinu. Da posuđe ne zahrđa, pripazite da ga dobro osušite i držite na suhom mjestu.

    3. Gus (lijevano željezo)
    Posuđe od lijevanog željeza je dobro za pripremanje palačinki i pogačica te pirjanje povrća. Nemojte pripremati juhu ili bilo koju tekuću ili kiselu hranu u posuđu od lijevanog željeza, jer takva hrana reagira sa ionima željeza.

    Inertno i ne-reaktivno posuđe – odličan izbor
     
    1. Emajlirano  posuđe
    Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilijepljeno“ uz metal.  Postoji nekoliko brandova kvalitetnog emajliranog posuđa, kao što su Le Creuset, Chantal itd.
     
    Jedini nedostatak je to, da je kvalitetno emajlirano posuđe dosta skupo. Ali ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe će trajati godinama, dok će jeftino emajlirano posuđe, koje ima vrlo tanak sloj emajla brzo popucati – i zbog toga jednostavno ne vrijedi Vašeg novca.
     
    Kada emajl popuca, obavezno će pronaći put u Vašu hranu, a metal ispod emajliranog sloja će reagirati sa hranom. Zbog toga, ako ste u stanju, kupite skuplje i kvalitetnije emajlirano posuđe.

    2. Titan
    Posuđe od titana je ne-reaktivno i nije preteško, ali loše provodi toplinu.
     
    Zbog toga obično posuđe, koje se prodaje pod oznakom „titan“, nije napravljeno u potpunosti od titana, već je aluminijsko posuđe, koje je pokriveno keramičko-titanskim neprianjajućim slojem. Takvo posuđe je skupo, ali je dugovječno i zdravo.

    3. Staklo
    Stakleno posuđe, kao što je vatrostalno posuđe za pečenje, je inertno i ima pristupačnu cijenu.
     
    Preporučujemo, da kod spremanja namirnica i jela koristite staklene zdjele.

    4.  Bambus
    Kuhače i štapići za jelo od bambusa ili bilo kojeg drugog drveta su  ne-reaktivni, zdravi i imaju pristupačnu cijenu.
     
    5. Glineno i keramičko posuđe
    Glineno i keramičko posuđe je inertno. Osim toga, ono ispušta far-infrared toplinu, najbolju i najzdraviju toplinu za pripremanje hrane, koja također daje jelima cijeli spektar finih okusa.
     
    Takvo posuđe se obično koristi za pečenje ili dugo ukuhavanje hrane.  Glineno i keramičko posuđe je vrlo lijepo, ali je krhko, i zbog toga je potrebno pažljivo rukovati sa njim.

    6.  Papir
    Papir ponekad može biti koristan. Aluminijske forme za pečenje ili teflonske tepsije možete prekriti papirom za pečenje i na takav način neutralizirati njihovu reaktivnost.
     
    Papir također možete koristiti za pohranu namirnica i hrane umjesto plastičnih vrećica.

    7. Silikon
    Posuđe od silikona je inertno i odobreno od strane FDA, i može se koristiti do temperature 220 C. Ako se temperatura prekorači, silikon se počinje topiti, ali pri tome ne ispuštatoksičnu paru.
     
    Silikon je jedini ne-reaktivni neprianjajući materijal. Silikon je sintetička guma, iz koje se sada proizvode tepsije za pečenje, forme za muffine, lopatice za kuhanje, razvijače i td.
    Silikonsko posuđe je otporno na toplinu (do 220C), fleksibilno, lako je za čišćenje i može ići direktno iz pećnice u hladnjak ili zamrzivač.

    Šparoga


    Šparoga - više od hrane

    šparogaŠparoge su se prije smatrale delicijom. Pronaći ste ih mogli samo na bogataškim stolovima.
    No, danas je ova super-namirnica dostupna svima - šparoge možete kupiti na tržnici i u trgovačkim centrima.
    Možete se uputiti u branje divljih šparoga, što ujedno djeluje i kao antistresna terapija.
    Šparoga, lat. asparagus je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana.
    Šparoga je jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina.
    Ova je biljka raširena po mnogim kontinentima jer ima mnogo podvrsta.
    Neke se vrste koriste više za prehranu, druge samo za liječenje - poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već tisućama godina koristi u Ayurvedi.

    Ljekovita svojstva šparoge


    Šparoga ima bogatu nutritivnu vrijednost - sadrži vitamine A, K, B, C i E, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, kolin, cink, magnezij i selen.
    Uz svoj bogat nutritivni profil, šparoga je siromašna kalorijama. 100 g šparoga sadrži tek 20 kalorija - što je čini idealnom namirnicom za mršavljenje.
    Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna antiupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila.
    Za prevenciju bolesti srca zaslužna je i velika količina vitamina skupine B, koji kontroliraju razinu homocisteina.
    Šparoga je jedan od najbogatijih izvora rutina - flavonoida koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile.
    Porcija šparoga sadrži čak 114 posto preporučene dnevne količine vitamina K, koji je neophodan za sintezu osteokalcina - proteina koji jača kosti.
    Vitamin K sprečava nakupljanje kalcija u tkivima koje može dovesti do ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.
    Velike količine inulina u šparogi ključne su u liječenju probavnih problema. Naime, inulin je idealna hrana za dobre bakterije koje poboljšavaju apsorpciju hranjivih tvari, smanjuju rizik odalergija i raka crijeva.
    Vlakna u šparogi potiču probavu te smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.
    Šparoga, uz lubenice i avokado, spada u namirnice najbogatije glutationom. Glutation je jedan od najproučavanijih i najvažnijih antioksidanata. Bitan je za cjelokupno zdravlje, obnavljanje imunoloških stanica i jedan je od najjačih sredstava za čišćenje organizma.
    Niske razine glutationa povezane su s preranim starenjem, pa čak i smrti.
    Glutation je važan agens u borbi protiv raka jer štiti od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.
    U laboratorijskim istraživanjima glutation je u potpunosti zaustavio umnožavanje virusa AIDS-a.
    Šparoga je moćan diuretik koji pomaže u oslobađanju organizma od mokraćne kiseline, rastvara bubrežne kamence i pomaže kod gihta.
    Zbog bogatstva folne kiseline šparoge su odlična hrana za trudnice.
    Šparoga...
    • sprečava bolesti srca i krvnih žila
    • pomaže kod dijabetesa tipa 2
    • prirodni je afrodizijak
    • pomaže kod kroničnog umora
    • štiti od alergije i astme
    • pomaže kod gihta i bubrežnih kamenaca
    • smanjuje kolesterol i visoki tlak
    • odlična je namirnica za mršavljenje
    • pomaže kod probavnih tegoba
    • smanjuje rizik od karcinoma
    • čisti organizam

    Nekoliko sati nakon konzumacije šparoga primijetit ćete promjenu mirisa mokraće. No, to nije ništa opasno, i sigurno to nije razlog zbog kojeg ih ne biste trebali jesti.

    Šparoge i rak


    Prema mišljenju nekih alternativnih liječnika, šparoge su korisni za prevenciju i liječenje karcinoma.
    Pritom se preporučuje koristiti kuhane šparoge.
    Pretpostavlja se da se kuhanjem šparoga oslobađa asparaginaza - enzim koji pomaže uništavanju stanica raka.
    Šparoge također sadrže glutation - snažan antioksidans koji štiti stanice od kancerogenih promjena.
    Preporučena doza je 4 jušne žlice kuhanih šparoga dva puta dnevno - ujutro i navečer.
    Najbolje je koristiti šparoge istovremeno s drugim prirodnim metodama,  kao dio terapije protiv raka.

    Uzgoj  šparoge


    Želite li pokušati uzgojiti domaću šparogu u svojem vrtu? Evo nekoliko korisnih savjeta.
    Šparoga voli topla podneblja, mnogo sunca i humusno tlo. Ova biljka ne voli vjetar. Može podnijeti i veće hladnoće, ali joj je potrebno osigurati mnogo vlage jer inače može biti jako gorka i neukusna.
    Bitno je dobro odabrati mjesto jer će na njemu šparoga rasti petnaestak godina.
    Šparoga se sadi ujesen na dobro pognojenom tlu. Prave plodove šparoga daje tek od četvrte godine uzgoja.
    Šparoga se bere u svibnju i lipnju. Nakon branja poželjno ju je odmah potrošiti ili pohraniti u hladnjaku gdje može stajati 4 - 5 dana. Šparoge također možete blanširati i zamrznuti.

    Primjena


    U kuhanju se domaća šparoga koristi cijela, a kod divlje šparoge se baca drvenasti dio. Domaća šparoga se kuha 5 - 8 minuta, ovisno o njezinoj debljini, a divlja još kraće, 1 - 2 minute.
    Šparoge pristaju uz različite namirnice i mogu se koristiti u raznovrsnim jelima poput pita, rižota, štrudli, palačinki te salata.
    Mogu se jesti i same - sirove, kuhane, pečene, pirjane, ukiseljene - kako tko voli!

    Recept - salata od šparoga


    Sastojci
    • šalica aceta balsamica
    • 3 žličice maslinovog ulja
    • 1 žličica senfa
    • 1 žličica svježeg sjeckanog mažurana
    • 1 žličica češnjaka u prahu
    • 1 kilogram šparoga
    • 1 veća paprika, sitno narezana
    • 1/3 šalice sjeckanih oraha

    Priprema
    Kuhajte ocat na umjerenoj vatri dok ne ispari polovina tekućine. Ulijte ga u zdjelu i promiješajte sa senfom, mažuranom, maslinovim uljem i češnjakom. Dodajte papar i sol.
    Kuhajte šparoge u kipućoj slanoj vodi oko 4 minute. Ocijedite ih i isperite hladnom vodom dva puta.
    Prelijte šparoge i papriku dresingom koji ste napravili i pospite orasima.

    Om mantra


     

    El. poštaŠtampaPDF
    MANTRA OM

    Mantre-OmOvo je bez dileme najpoznatija mantra i to je “Mantra nad mantrama”. Vrlo je poznata i njen “izgled” napisan na Sanskritu (pogledajte nekoliko varijacija).

    Om je simbol celog Univerzuma. On/a se zapravo sastoji od tri zvuka A – U –M ali se pojenjem ona često stope u jedan OM. Ta tri osnovna zvuka su osnova iz kojeg su se razvili svi ostali zvuci i oni “trojstvo”, osnova i sinteza zvuka.

    Ta mantra se smatra najvećom jer sadrži u sebi ceo univerzum, predstavlja zvuk “bez zvuka”, lepotu tišine. To je muzika Postojanja, koja predstavlja najdublju muziku našeg bića, unutrašnju harmoniju, vibraciju (mmmmm) koja se dešava kada su nam telo, um i duša u dubokom jedinstvu….

    Ta tri zvuka (AUM) predstavljaju i tri stanja svesti (budno, spavanje sa snovima i spavanje bez snova) ali nakon što izgovorimo tu mantru, nastaje unutrašnja tišina (Hinduisti bi rekli “punoća” a Budisti “praznina” ) – to četvrto stanje (“Turija”) koje je cilj svakog duhovnog razvoja.

    Da vam ne dužim jer reči slabo opisuju taj doživljaj nego poslušajte mantru OM (Link ide na ) a potom ne propustite da je i sami izgovorite; osetite kako vam raste vibracija od dna kičme ka vrhu glave dok izgovarate “aaaaauuuummmmmmmmmmmm”. I vežbajte slobodno koliko želite – ne može se predozirati. Osećat će se divno! 

    понедељак, 11. јун 2012.

    Ljekovita moć boja


     

    U krutom svijetu u kojem živimo i koji od nas neprestano zahtijeva da ostanemo dobro uzemljeni, možda nam više od svega nedostaje čarolije.

    No, ona je zapravo posvuda oko nas, dovoljno je samo posegnuti za njom.

    A u tu svrhu možemo se poslužiti bojama.

    Boje su moćan alat za postizanje psihičke i fizičke ravnoteže, no unatoč tomu, gotovo da i nismo svjesni njihove moći.

    Jest, ugodne su oku, pa ih biramo ovisno o sklonostima, služeći se njima ponajviše u estetske svrhe. No, je li to, uistinu, sve?

    Naravno da nije, jer na njih također možemo gledati kao na učinkovit i lako dostupan alat za podizanje razine kvalitete života.

    Nažalost, taj alat najčešće nam je posve beskoristan, i to samo zato jer se njime ne znamo služiti.
    No, potrudimo li se upoznati moć boja, nesumnjivo ćemo doći do zaključka da one pripadaju kolekciji alata za postizanje optimalnog zdravlja.

    Psihološki utjecaj boja i njihovo djelovanje na naše podsvjesne mehanizme je dobro poznata marketinškim stručnjacima. Oni se bojama služe da bi nas naveli na kupnju određenog proizvoda.

    Primjerice, budući da prozračne, svijetle i nježne boje, poput bijele, svijetloplave i  svijetlozelene, podsvjesno povezujemo s čistoćom i svježinom,  u pravilu ćemo ih opaziti u reklamama proizvoda za osobnu higijenu i čišćenje doma.

    Nasuprot tomu, crvena, narančasta i žuta, kao boje nagona, uzbuđenja i životne energije, često se koriste pri reklamiranju svih proizvoda kojima je cilj udovoljiti našim hedonističkim potrebama.

    Sve što u tom smislu trebamo učiniti jest u vlastitom životu primijeniti moć boja kojom se služe stručnjaci za marketing.


    Kako koristiti boje


    Svjesna uporaba boja može nam pomoći na više razina.

    Primjerice, boje mogu...
    • ubrzati psihički i fizički oporavak
    • popraviti raspoloženje
    • potaknuti nas na akciju ili omogućiti opuštanje
    • razbuditi nas ili umiriti
    • napuniti nas onom vrstom energije koja nam ovog trenutka nedostaje
    • pomoći pri ostvarenju zadanih ciljeva i privlačenju pozitivnih ishoda

    No, kako to izvesti? Na više načina, no svaki od njih vrlo je jednostavan i učinkovit.

    U cilju iscjeljenja ili olakšanja tjelesnih tegoba, možete se poslužiti metodom vizualizacije, tako da na oboljeli dio tijela usmjerite zamišljeni snop određene boje.

    Za početak, činite to najmanje 3 minute, pa postupno produžite meditaciju do 10 minuta.

    Pritom možete desni dlan položiti preko čakre solarnog pleksusa (nalazi se u visini gornjeg dijela trbuha, ispod rebara), a lijevi na bolno mjesto.

    Boju kojom ćete tretirati određeni dio tijela, odredite uz pomoć slike:

     
    karta boja
    Ukoliko imate poteškoća s vizualizacijom, isti učinak postići ćete i promatranjem određene boje, primjerice slike ili predmeta te boje. Tada boju jednostavno mentalno usmjerite prema oboljelom dijelu tijela.

    Djelovanje boja


    Bijela boja općenito će nam poslužiti za pročišćenje tijela i uma, posebice u kriznim situacijama ili u stanju šoka.

    U tijelo je možete unijeti i preko hrane, primjerice mlijeka i mliječnih proizvoda, cvjetače, repe, celera, krušaka, banana, luka i češnjaka.

    Crvena boja općenito pomaže opskrbi tijela neophodnom energijom kod umora i iscrpljenosti. Potiče kreativnost, jača samopouzdanje i snagu volje, ohrabruje, otklanja bezvoljnost i depresiju.

    Terapija crvenom bojom pomoći će i kod anemije, slabe cirkulacije, proširenih vena, problema s hemoroidima.

    Od hrane, jedite rajčice, ciklu, trešnje, jagode, maline, crveni ribiz, lubenice, crvene naranče, rotkvice.

    Narančasta boja tradicionalno se smatra bojom mudrosti, zbog čega swamiji često nose odjeću te boje.
    Budući da pomaže otvaranju uma, povezuje se s razumijevanjem i tolerancijom, te uklanja emocionalne blokade, olakšava učenje, potiče pamćenje i smiruje razdražljivost.

    Također, to je boja putenosti i tjelesnog užitka.

    Terapija narančastom bojom pomoći će i kod svih tegoba vezanih uz organe za reprodukciju, poput spolne nemoći, neplodnosti, problemima vezanim uz menstrualni ciklus, također i kod problema s mjehurom.

    Pri uklanjanju navedenih tegoba pomoći će sva hrana narančaste boje poput mrkve, naranče, mandarine, marelice, bundeve.

    Žuta boja kao simbol sunca, rasta i topline, općenito budi optimizam i potiče pozitivan stav prema životu.

    Terapija žutom bojom pomoći će pri uklanjanju tjeskobe, osjećaja manje vrijednosti i straha, te kod bolesti želuca i jetara.

    Od hrane, jedite dinju, grejp, kukuruz, kruške, limun, breskve, ananas.

    Zelena boja kao boja prirode, spokoja i unutarnje ravnoteže, djelotvorna je kod stresnih situacija, poglavito onih koje se odnose na emocionalne probleme, poput ranjenog srca.

    Terapija zelenom bojom također će pomoći kod bolesti srca i pluća, te astme i alergije.

    Od hrane, jedite zelenu papriku, brokulu, grašak, sve vrste zelenih salata, zelene jabuke, zeleno grožđe, kivi, krastavce, tikvice, poriluk, šparoge.

    Plava boja općenito se veže uz sposobnost izražavanja i provedbe zamisli, te sposobnost prilagodbe okolini.

    Terapija plavom bojom pomoći će kod uklanjanja strahova, opsesija, psihoza i uznemirenosti, a na tjelesnoj razini kod svih bolesti glave, grla, zubi i desni, te problema sa štitnjačom i vratnom kralješnicom.

    Ukoliko vas muče problemi poput navedenih unosite u organizam hranu plave boje, poput plavog i crnog grožđa, šljiva, borovnica, crnog ribiza.

    Ljubičasta boja ponajviše se veže uz sposobnost razvoja intuitivnih i duhovnih spoznaja.

    Terapija tom bojom uvelike pomaže kod nedostatka samopouzdanja, te otklanja osjećaj besmislenosti. Također, pomoći će svima koji pate od čestih promjena raspoloženja, migrena i depresija.

    Od hrane, jedite patlidžan, ljubičasti kupus, borovnice, kupine ljubičaste smokve.

    Kako još možete koristiti boje


    Osim preko hrane, boju možete unijeti u sebe i tako da staklenu čašu napunite vodom, prekrijete je komadom papira odgovarajuće boje i ostavite je sat ili dva na suncu.

    U cilju postizanja sklada i privlačenja poželjne energije, općenito je preporučljivo okružiti se bojom koja vam je tog trenutka iz bilo kojeg razloga nužna.

    Nosite odjeću te boje, te prostor u kojem boravite ispunite cvijećem i predmetima te boje.

    Zaboravite šarene pilule, i zamijenite ih šarenilom boja! Sve što trebate, jest obojiti svoje misli i svoj svijet bojama po osobnom izboru.