Gordana Horvatović | |
Četvrtak, 29.12.2011 | |
Sklad boja i oblika Već pri prvom pogledu na ovaj vrt zapazit ćete da u njemu uglavnom rastu biljke iz porodice trava i razne vrste hosta. Tek tu i tamo posađene su i neke druge biljke kao mala stabla kuglastih krošnji, nekoliko ukrasnih grmova te puzave pokrivačice tla koje samo popunjavaju praznine između osnovnih biljaka koje krase ovaj vrt. Hoste, širokih srcolikih listova raznih boja lijepo se slažu s nježnim, vitkim vlatima raznovrsnih trava. Raznolikost oblika, boja i veličina listova hosta čine ih vrlo prikladnim lisnatim ukrasima svakog vrta. Na slikama ovoga vrta vidimo tri raznobojna kultivara. Jedna od njih je Hosta „Blue Blush“, plavozelenih listova i lavanda plavih cvjetova, koja cvate sredinom ljeta. Do nje je posađena Hosta „Birchwood Parky’s Gold“ žutozelenih listova. Osim ove žutozelene hoste, posebnu toplinu i živopisnost daju i sjajno žuti listovi luzule (Luzula sylvatica „Aurea“), biljke nalik na travu, koja pripada porodici Juncaceae ili rogozi. Ova niska biljka koristi se kao pokrivačica tla, a vrt krasi toplom bojom svojih listova i zimi. Posađena je kao blještavi prsten u podnožju jednog stabla i kao lijepa nadopuna boje i oblika uz zelene listove krem žutog obruba, treće vrste hoste (Hosta „Cherub“) koja krasi ovaj vrt. U vrtnom jezeru rastu biljke iz porodica rogoza (Juncaceae) i šaševa (Cyperaceae) koje svojim izgledom nalikuju travama. Jedini cvjetni ukras ovoga vrta cvjetovi su hosta koji cvatu sredinom ljeta, a pravi ukras ovoga vrta zapravo su boje i oblici listova ukrasnih trava i hosta. U kasno ljeto vrt će se okititi i zanimljivim cvatovima trava koji će ga resiri sve do kasno u jesen. |
недеља, 26. фебруар 2012.
TRAVE I HOSTE
Lekovito bilje i zdravlje
|
Živeti sa prirodom Kampovanje
KAMPOVANJE Za kraći boravak na jednom mestu (prenoćište, odmor od 2-3 dana) uređuje se bivak, a za duži boravak logor ili kamp. U oba slučaja se primenjuju isti higijenski principi, ali se kod logorovanja koriste trajnije i složenije improvizacije koje se ovde neće razmatrati. Mada na prvi pogled može da izgleda lako, izabrati odgovarajuće mesto za kampovanje zna biti veliki problem. Mesto za postavljanje šatora mora biti suvo, ocedno, blago nagnuto, zaštićeno od vetra, da ima drveća ili da je pored šume, udaljeno 2-3km od močvara. Poželjno je da se u blizini nalazi voda (reka, jezero, izvor…). U planinskim predelima mora se voditi računa o odronjavanju stena, snežnih lavina i vejavica. Takođe Izbegavajte kamenito tle, mesta sa gustom vegetacijom, i mesta gde ima poljskih glodara. Kako prepoznati tle? Leti na njemu raste trava bledo zelene boje. Zemlja je suva i delimično ispucala po površini dok su njeni donji delovi čvsti. Nema tragova mahovine između busenja i trave. Ukoliko ima vlage i vode, trava je bujna i ima jarko zelenu boju. Ima i mnogo mahovine među busenjem i na podnožju drveća. Ukoliko morate na ovakvom mestu postaviti šator, dobro je ispod šatora postaviti plastičnu foliju (najlon) kao izolaciju, ali ipak izbegavajte mesta pored samih reka i potoka. Čak i najmanji potočić za vreme velikih kiša prerasta u bujicu koja može biti jako opasna. Izbegavajte zemljište okruženo brdašcima i peskovito tle. Vetar koji u sparnim danima prijatno osvežava, može se očas pretvoriti u ljutog neprijatelja. Kada se to dogodi šatori su u opasnosti. Šator postavite tako da bude svojom najmanjom površinom okrenut pravcu iz kojeg vetar duva, a ulaz šatora naravno na suprotnu stranu. Lako ćete po okolini prepoznati pravac iz koga vetar najčešće duva: treba pogledati u travu, oblik drveća i na koju je stranu nagnuto, izgled peska i gde se skuplja. Šator je najbolje postaviti na ivici šume (nikada u šumi). Treba znati da posle kiše u šumi još satima kaplje voda, a jak vetar često lomi grane drveća. I nikada ispod usamljenog drveta - jer su česta meta gromova. Insekti i druge životinjice su čest problem kamperima. Najčešće su to komarci, mravi, krtice, miševi i zmije. Protiv insekata se jednostavno možete braniti odgovarajućom kremom, mrežom, ili biljkom (ispod orahovog lišća se ne skupljaju ni komarci ni mušice!) a krtice ćete izbeći ako izbegavate krtičnjake (mesta gde je puno brdašca isitnjene zemlje). Miševi su dosadni i šire zaraze a nalaze se u blizini jama i baruština. Od zmija ćete se lako braniti dimom tj. logorskom vatrom i ako ne ostavljate otpatke hrane u blizini šatora (naročito otpatke mlečnih proizvoda). Samo postavljanje šatora nije nimalo komplikovano, naročito ako je to šator za 2-3 osobe. Šator uvek dobro zategnite (zbog vetra ili kiše) i iskopajte kanaliće oko šatora (po potrebi). Ispod šatora postavite najlon radi bolje izolacije ili ga pak stavite preko šatora kao duplu zaštitu. Šator vam sigurno neće prokišnjavati a i neće se unutar šatora pojaviti kondenzacija zbog stvorenog međuprostora. Ukoliko vam nedostane kočića, možete se poslužiti kamenjem ili ih od grana drveća napravite sami. Ukoliko pak nemate šator, možete i sami napraviti odgovarajući zaklon. Za to možete koristiti već postojeće kolibe, nadstrešnice, igloe, zemunice, pećine itd. Ako toga nema možete sami napraviti improvizovanu kolibu od pruća, granja i lišća. Uz pomoć noža ili sekirice se za sat vremena možete napraviti odgovarajući zaklon. Slike govore dovoljno… Da bismo napravili kućicu ili da bismo jednostavno nešto vezali i osigurali potrebno je znati i kako to uraditi. Evo nekoliko najčešće korišćenih čvorova koji vam mogu biti od velike pomoći: |
субота, 25. фебруар 2012.
MEKSIČKA KUHINJA
MEKSIČKA KUHINJA
POPULARNI MEKSIČKI RECEPTI
Tortilja
* 300 g kukuruznog brašna
* 7 dcl vode
* 1 Kašika hladno cedjenog ulja
* 50 g integralnog brašna
* ½ kašikice korijandera u prahu
* ½ kašikice morske soli
Pomešati sastojke i napraviti žitko testo. Ostaviti oko 2 sata da bubri. Promešati i na jakoj vatri, sa malo ulja, peći tanke tortilje kao palačinke. Donja površina treba sama da se odvoji od tiganja i tada treba okrenuti i peći drugu stranu. Tortilje treba da budu zlatno smeđkaste. Služiti vruće ili koristiti za pripremu burita, enčalada, sendviča.
Burito
* 2 Kašike meksičkog pasulja
* svež krastavac iseckan na kockice
* tortilja ili čapati
* rendana šargarepa
* zelena salata
* 2 Kašike gvakamole
* sitno seckan paradajz
* 1 Kašika salse
Na jedan kraj tortilje ili čapatija slagati redom: pasulj, salatu, paradajz, krastavac, šargarepu, zatim preliti gvakamolom i salsom. Rolati i krajeve uvući sa strane. Gvakamola i salsa se mogu služiti i odvojeno. Recepte možete pogledati u nastavku.
Naćos
* tortilja čips (kukuruzni)
* 3 Kašike pasulja
* 2 Kašike salse
* 30 g kačkavalja
* 2 Kašike pavlake
* 2 Kašike gvakamole
U manjem dubljem plehu napraviti kupolu (dve, tri) od čipsa i preko nje narendati kačkavalj. Ispeći u zagrejanoj rerni na 220°C, 5-6 min., koliko je siru potrebno da se rastopi i malo zapeče. Izvaditi iz rerne i kupolu premestiti na tanjir. Preko čipsa na vrh preliti pasulj, na jednom kraju pavlaku, a na drugom gvakamolu; salsa obično ostane u posudici jer je retka. Jede se prstima, tako što se čips umače u željeni sos.
Meksički pasulj
* ½ kg crnog ili crvenog pasulja
* 3 Kašike kumina u prahu
* 2 gl crnog luka
* 1 Kašika morske soli
* 1 veća gl belog luka
* ½ kašikice bibera
* 3 Kašike paradajz pirea
* ½ kašikice kajena
* 1 l vode
Naliti pasulj vodom i kad prokuva prvu vodu ocediti. Iseći luk i sjediniti sve sastojke. Naliti vodom i pustiti da prokuva. Smanjiti temperaturu i ostaviti da krčka na laganoj vatri dok pasulj ne omekša. Voda treba da ukuva i da pasulj bude potpuno gust. Paziti da ne zagori, povremeno promešati. Prohladiti i izmiksati u blenderu da se dobije pire. Može se koristiti i ako se ne izmiksa, za filovanje burita, uz tortilje, naćos i slično.
Gvakamola
* 4 zrela avokada
* 1 mala gl crvenog luka sitno iseckana
* 1 veći paradajz isečen na kockice
* 1 Kašika lista korijadera
* sok od 1 limuna
* 1 kašikica morske soli
* 1 kašikica belog luka
* ½ kašikice kajena ili ljute paprike
* ½ kašikice bibera
Oprati i očistiti avokado i napraviti pire. Dodati sitno seckan paradajz, luk i začine. Promešati i dodati limunov sok i korijander. Ponovo promešati. Služi se kao salata, uz naćos, enčalade i burito.
Salsa
* ½ l domaćeg paradajz soka ili ½ kg samlevenog paradajza
* 1 veza korijandera
* ½ kašikice bibera
* 1 kašikica kumina u prahu
* 1 kašikica morske soli
* 1 gl crnog luka
* 1 kašikica kajena
* 1 gl belog luka
Sitno iseći crni i beli luk i sjediniti dobro sastojke. Služiti kao salatu, dodatak uz naćos, burito, enčalade, tortilje ili čips.
ČORBE
Čorba od bundeve
* 1 kg bundeve
* 1 šipka cimeta
* 1 gl crnog luka
* 2 kašikice malteksa
* 1 gl belog luka
* 1 kašikica kumina u prahu
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 1 l vode
* 1 Kašika morske soli
Blago zagrejati ulje i sipati začine da se preprže nekoliko minuta, pa dodati iseckan luk i dinstati dok ne omekša. Dodati bundevu isečenu na kocke, prodinstati 15 minuta i naliti vodom. Pojačati temperaturu da prokuva, pa ponovo smanjiti i krčkati dok bundeva ne omekša. Skinuti sa vatre, dodati malteks i izvaditi cimet. Izmiksati u blenderu da se dobije krem. Čorba treba da bude srednje gustine.
Čorba od suvog graška
* ½ kg suvog zelenog graška
* 1 gl crnog luka
* 1 gl belog luka
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 2 l vode
* 1 Kašika kumina u prahu
* ½ kašikice čilija
* ½ kašikice bibera
* 1 Kašika morske soli
Blago zagrejati ulje i nekoliko minuta propržiti začine, pa dodati sitno seckan luk. Kad omekša, sipati dobro opran suvi grašak i pojačati temperaturu da prokuva. Smanjiti i pustiti da se krčka dok se grašak potpuno ne raspadne.
SOSOVI
Ranč
* 1 kg samlevenog paradajza
* 1 veza korijandera
* 2-3 lista lovora
* ½ kg crnog luka
* 2 kašikice kumina u prahu
* ¼ kg crvenog luka
* 2 veće gl belog luka
* 1 kašikica origana
* 3 ljute papričice
* 1 kašikica bibera
* 3 crvene babure
* 1-2 Kašike morske soli
* 5 zelenih babura
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
Blago zagrejati ulje i dodati sitno iseckan luk i dinstati dok ne omekša. Dodati začine i kratko prepržiti (1-2 min.) i sipati paradajz. Ako, se koristi svež paradajz, obavezno ga pre mlevenja oguliti. Kuvati na tihoj vatri, mešati da ne zagori i kad je napola gotov, dodati paprike uzduž isečene i sitno seckane ljute papričice. Krčkati dok paprika ne omekša, skinuti sa vatre i sipati isečen korijander. Sos se može služiti uz tortilje, za pripremanje enčalada, jela od pasulja.
Barbikju
* 1 kg paradajz pirea
* 1 gl belog luka
* 300 g malteksa
* 1 Kašika čilija ili kajena
* ½ l supe od povrća
* ½ kašikice bibera
* ¼ kg senfa
* 1 Kašika morske soli
* 2 dcl jabukovog sirćeta
Pomešati sve sastojke i kuvati na laganoj vatri oko 2 sata. Povremeno promešati da ne zagori. Koristi se za sendviče, posebno sa vegetarijanskim burgerom, proizvodima od soje, za pripremu enčalada.
ENČALADE
Paprika
* 2 kg ispečenih i oguljenih paprika
* ¾ kg kačkavalja ili tofu sira
* 300 g integralnog brašna
* 2 Kašike hladno cedjenog ulja
* 1 kašikica bibera
* 10 jaja
* 1 Kašika morske soli
* ½ l mleka ili soja mleka
Sipati ulje u dublji pleh i poredati paprike (očišćene od semenki) tako da prekriju celo dno. Umutiti jaja sa brašnom i mlekom, da se dobije srednje gusta masa i dodati začine. Preliti preko paprika i narendati sloj kačkavalja. Ponoviti dok ima materijala (bar tri reda). Završiti sa kačkavaljem. Pleh zatvoriti aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 min. Izvaditi i prohladiti. Služiti uz salsu, gvakamolu, pasulj, meksički sos, po želji.
Spanać, kopriva, blitva
* 1 kg spanaća, blitve ili koprive
* ranč sos
* ¼ kašikice kumina u prahu
* 350 g pavlake
* ¼ kg kačkavalja
* ¼ kašikice čilija ili ljute paprike
* 10 tortilja prečnika 12 cm
* ¼ kašikice morske soli
Oprati i očistiti spanać, blitvu ili koprivu i iscepkati prstima na rezance i pomešati sa pavlakom i začinima. Na dno dubljeg pleha redati tortilje, zatim sos, spanać i narendati kačkavalj. Ponoviti dok ima materijala (bar tri reda) i završiti sa tortiljama i kačkavaljem. Pokriti pleh aluminijumskom folijom i peći u zagrejanoj rerni na 220°C oko 50 min.
Enčalada od crnog pasulja
* meksički pasulj
* 2-3 zrela avokada
* ranč sos
* rendani kačkavalj (po želji)
* 20 tortilja
Pripremiti pasulj, ali ga ostaviti u zrnu, da se ne prekuva. U dublji pleh slagati tortilje, sos, pasulj i završiti tortiljama. Po želji, na kraju se može dodati rendani kačkavalj. Pokriti pleh alu folijom i peći u rerni na 200°C oko 50 min. Izvaditi i prohladiti. Ukrasiti kriškama avokada.
Пријавите се на:
Постови (Atom)