петак, 22. август 2014.

Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње 1946.

Указ
На основу члана 74 тач. 6 и члана 136 Устава Президијум Народне скупштине ФНРЈ проглашује Закон о потврди и изменама Закона о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора, који су на основу овлашћења из члана 136. Устава донели законодавни одбори Савезног већа и Већа народа Народне скупштине ФНРЈ, а који гласи:
Закон о потврди о изменама Закона о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора
Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора од 24 маја 1945 године потврђује се са изменама наведеним у овом закону, тако да његов измењени и пречишћени текст гласи:
Закон о забрани изазивања националне, расне и верске мржње и раздора
Закон је објављен у "Службеном листу ФНРЈ", бр. 56/46 од 12.7.1946. године.

Члан 1
Свако ограничење права као и свако давање повластица и привилегије грађанима Федеративне Народне Републике Југославије на основу разлике у народности, раси и веорисповести које иде на то да се наруше 
и братства и јединства народа Федеративне Народне Републике Југославије казниће се по овом закону.
Члан 2
Као дело против националне равноправности казниће се и свака агитација, пропаганда и писање, издавање, штампање и растурање списа којима се иде на то да се изазове или распали национална или расна мржња или раздор.
Члан 3
Дела из чл. 1 и 2 овог закона казниће се лишењем слободе од три месеца до пет година. Уз ову казну може суд изрећи и казну губитка политичких права према Закону о врстама казни.
Члан 4
Ако дела из чл. 1 и 2 овог закона изазову теже последице, или буду извршена под особито отежавајућим околностима, или ако дело из чл. 2 изазове масовне нереде, казниће се лишењем слободе са принудним радом од две до петнаест година и делимичном или потпуном конфискацијом имовине и губитком политичких права, а у случају позивања на извршење убистава, казниће се смрћу.
Теже ће се казнити дело у поврату или оно које изврши јавни службеник у званичној дужности.
Члан 5
Изазивање и распиривање верске мржње казниће се као и изазивање и распиривање националне или расне мржње.
Дело изазивања и распиривања верске мржње састоји се у нападу припадника једне вероисповести на неку другу вероисповест или у изазивању непријатељског супротстављања припадника једне према припадницима друге вероисповести на верској основи.
Научна критика религије уопште и критика неисправног рада верских претставника и црквених службеника не може се сматрати изазивањем верске мржње.
Сматраће се отежавајућом околности ако изазивање и распиривање верске мржње врше црквени претставници.
Члан 6
За суђење по кривичним делима из овог закона надлежан је у првом степену срески суд, а уколико би се за дело могла изрећи смртна казна, надлежан је у првом степену окружни суд.
Члан 7

Овај закон ступа на снагу осмог дана по објављивању у "Службеном листу Федеративне Народне Републике Југославије".

четвртак, 21. август 2014.

NEVEROVATNO LAKO ČIŠĆENJE JETRE GORKA SO

   

4 kasike gorke soli,
1/2 šolje hladno ceđenog maslinovog ulje,
2/3 čaše sveže isceđenog limuna ili grejpfruta i soka od pomorandže u kombinaciji. Za detalniju proceduru pogledajte OVDE

Прокувати један литар воде и оставити да се охлади. У флашу или другу стаклену  посуду прво сипати 33 грама Магнезијум сулфата (а не хлорида), а потом  и један литар прокуване и охлађене воде.  Доброзатворити и промућкати. Увек тако поступати.Нема потребе да се држи у фрижидеру.
ДНЕВНА ДОЗА: Величина мале шољице за кафу, а све у зависности од врсте болести и старости особе.
1. Магнезиум сулфат поново успоставља минералну равнотежу код артрозе, подстичући функције органа, као што су бубрези, да луче «ацидум урикум» (мокраћна киселина).
2. Регулише рад живаца и мишића и учествује у преносу импулса у живцима.
3. Магнезијум сулфат је главни фактор психофизичке енергије и држи равнотежу у механизму деловања и опуштања мишића, спречава замор мишића и њихово грчење, јача мишиће, те је препоручљив за сваког спортисту.
4. Магнезијум сулфат је потребан за правилан рад и функционирање срца, има важну улогу у многим биолошким процесима.
5. Побољшава пробаву и даје енергију, добар је антидепресив и одлично средство против стреса.
6. Игра најважнију улогу у регулисању телесне температуре.
7. Користан је за превенцију високог холестерола.
8. Регулише функцију црева.
9. Има значајну улогу у формирању костију.
10. Има значајну улогу у метаболизму угљених хидрата и протеина.
11. Овај напитак доприноси решавању проблема иритираних живаца мишића, нпр. код тетануса, епилепсије, итд.
12. Смањује количину масти у крви, делује против артериосклерозе, чисти крв, оживљује мождане ћелије, даје и одржава виталност до дубоке старости.
13. Након четрдесет година живота организам човека добија све мање и мање магнезијума кроз храну, што је узрок старости и болести. Стога, магнезијум треба узимати у складу са годинама старости.
14. Решава проблеме простате и хемороида.
15. Спречава грип.
16. Продужава младост – виталност.
17. Спречава гојазност.
18. Спречава рак.
19. Спречава артериосклерозу.
20. Изврстан је лаксатив.
21. Регулише пробаву.
22. Смањује проблеме бронхитиса.
23. Спречава озеблине.
24. Делује против задаха.
ДОЗЕ
Од 10 до 50 година: пола мале кафене шољице.
Од 51 до 70 година: једна кафена шољица ујутру.
Преко 70 година: једна кафена шољица ујутру и једна увече.
Људи који живе у граду и хране се сиромашно због рафинисаних намирница, требало бида узимају мало више магнезијума. За људе који живе на земљи, доза може бити мања. Сигурно је да особа која узима магнезијум неће решити све проблеме своје болести, али ће болест бар донекле сузбити и обновити виталност.
Узимање магнезијума не изазива зависност – без бојазни се може узимати истовремено с другим лековима.
ПРОБЛЕМИ-РЕШЕЊА:
 
КИЧМА: ишијас или крста са декалцификацијом. Узети једну дозу лека ујутру, другу по подне и трећу увече. Кад је проблем једном решен, узимати превентивно, једну или дведозе на дан, зависно од старости.
АРТРОЗА: Мокраћна киселина се таложи у зглобовима, посебно у прстима који отичу. То се догађа зато што бубрезима недостаје магнезијума. Будите опрезни, јер можете оштетити бубреге, па узмите једну дозу ујутру, и ако у року од 20 дана нема побољшања,увести и вечерњу дозу.
Кад оздравите, наставите са превентивном дозом, према старости.
ПРОСТАТА: Болеснику који више није могао мокрити, саветовали су, пре операције, да узме три дозе магнезијума, и стање се побољшало. Након недељу дана био је излечен без операције.
Најпре треба узимати једну дозу ујутру, две после подне и две увече.
Касније – превентива, минимална доза, у складу са годинама.
ПРОБЛЕМИ СТАРОСТИ: укоченост тела, тремор, круте артерије с наслагама холестерола на унутрашњим зидовима, недостатак активности мозга… Узети једну дозу ујутро, једну после подне и трећу у вечерњим сатима. Након побољшања, узети минималну дозу за превенцију, према годинама.
РАК: Свако га може добити и разболети се. Рак је последица оштећења ћелија штетнимсупстанцама. Те болесне ћелије се не мешају, не  повезују са здравим ћелијама и нису штетне све док се њихов број знатно не повећа. Ово се лако може спречити помоћумагнезијум хлорида и здравих ћелија.
Код спорог ширења рака није присутан бол, све док не наступе прогресивни облици. У том случају, појављују се разни вируси који нападају здраве ћелије и узрокују ширење болести. У случају да се болест већ раширила, магнезијум хлорид може спречити ширење али не и излечити, мада су познати и такви случајеви.
Постоје знаци који казују да је склоност обољењу од рака наследна. Магнезијум хлорид је превентивно средство за рак дојке.
Треба да пазимо да не једемо храну која проузрокује рак. Магнезијум хлорид је као лек довољан да организам стекне уравнотежене минералне соли и тако се заштити од разнихболести.

Mnogi veruju da bi se tegobe kao sto su srčani problemi, glavobolje, visok pritisak, alergije, napetost mišića, dijabetes i mnogi drugi zdravstveni problemi, mogli rešiti smanjenjem svakodnevnog stresa ili usporavanjem tempa života. Zbog toga sve te probleme pogrešno smatramo za uzrok, a ne posledicu nekog drugog disbalansa. Dnevni unos preporučene doze magnezijuma često je rešenje za prevenciju i ublažavanje mnogih zdravstvenih problema. 
Istraživanja pokazuju da 80 odsto stanovništva ima neki od simptoma nedostatka magnezijuma. Razlog za to je činjenica da zbog sve agresivnijeg hemijskog tretiranja zemljišta, hrana i voda ne poseduju dovoljne količine ovog blagotvornog minerala.
Da li ste znali da je magnezijum jedan od najvažnijih unutarćelijskih minerala? Preko 350 vitalnih ćelijskih reakcija direktno je zavisno od prisustva ovog minerala u potrebnoj količini.
Magnezijum pomaže u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola u krvi. Ovaj mineral ublažava srčane tegobe, stabilizuje krvni pritisak, učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi, poboljšava fizičku kondiciju i reguliše rad creva.
Nedovoljna količina magnezijuma u organizmu najčešći je uzročnik nastanka hipertenzije, nepravilnog rada srca i ostalih ozbiljnih poremećaja. Simptomi nedostatka magnezijuma mogu biti: opšta slabost organizma, osećaj umora, nesvestica, vrtoglavica, poremećaj sna, grčenje mišića, nepravilan rad srca, uznemirenost, nervoza, razdražljivost, alergije, drhtavica, nizak nivo šećera u krvi.
Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbediti svakodnevni, unos u adekvatnoj količini preko hrane ili vode bogate tim mineralom. Međutim, nemaju sva jedinjenja magnezijuma iste učinke i veoma je važno u kom obliku unosimo magnezijum. Na primer: magnezijum u obliku sulfata (gorka so) u zanemarljivo maloj količini ulazi u krvotok i njegov efekat na organizam nije sistemski, već površan I to samo na nivou debelog creva.
Zbog toga je potrebno izabrati magnezijum u obliku hidrogenkarbonata, koji se potpuno rastvara u organizmu i dospeva do svake ćelije našeg tela. Takav magnezijum se najčešće nalazi u vodi.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje od 330 do 380 mg/l, dnevno.

недеља, 17. август 2014.

Tin Ujević




Тин Ујевић,

рођен је 5. јул 1891.године у у Вргорцу, недалеко од Имотског.
Овај, у међуратном књижевном периоду, истакнути и особени, један од највећих песника на просторима бивше Југославије, студирао је филозофију у Загребу, Београду и Паризу. У књижевности се јавио оригиналним и надахнутим стиховима пред Први светски рат, али најплоднији период његовог књижевног рада пада у раздобље између два светска рата. Оригиналан таленат, снажан и плодан стваралац, он је својим присуством у међуратној књижевности живо утицао на њен ток и развој. Надовезујући се на Матоша, који му је у много чему био узор и учитељ, Ујевић се брзо развио у потпуно оригиналног књижевног ствараоца – песника, критичара, есејисту и фељтонисту.
Свакидашња јадиковка је први пут била објављена у крфском Забавнику 1917. године. После тога је била прештампана у књизи Лелек себра (Београд, 1920). Две Тинове најбоље збирке песама Лелек себра и Колајна (Београд 1926) објављене су на екавици. У издањима песама Тина Ујевића после Другог светског рата све те песме штампане су ијекавицом.
У току Првог светског рата, који је провео у Француској, Ујевић доживљава неку врсту слома, узрокованог највероватније несрећом у љубави помешаном с нервном пренапрегнутошћу и халуцинаторним стањима. Између два рата Ујевић боемски живи у Београду, Сарајеву, Сплиту, Мостару, Имотском, да би се уочи Другог светског рата коначно скрасио у Загребу, где остаје до смрти 12. новембра 1955. године.