петак, 12. октобар 2012.

Yuoga Поздрав Сунцу


Сурја Намаскар (Поздрав Сунцу) Корак по корак

Сурја НамаскарСурја Намаскар (Поздрав Сунцу) означава поздрав сунцу.То је континуирани низ од 8 повезаних јога позе, неки урадио два пута, у шта износи 13 позама. Он је пројектован тако да се загреје цело тело и интегрише тело, ум и дах. Поздрав Сунцу је загревања или тоника вежбе и сматра најбољи од свих јога вежби као што растеже, облоге, лукове и појачава све главне мишиће у телу, као и дигестивног и дисајних органа. Она такође помаже да се развије флексибилност, снагу, равнотежу, концентрацију и фокус. Поздрав Сунцу је одличан начин да синхронизујете дах и може да се практикује два пута дневно. С обзиром испод корак по корак упутства.

Упутство за Поздрав Сунцу:

  1. Намаскар (Салуте)

    Намаскар Салуте
    Старт у стојећем положају, окренута према сунцу. Обе ноге треба да додирују једни друге, дланови спојени, у молитви поза.
  2. Ардха Цхандрасана (Халф Моон Поза)

    Ардха Цхандрасана (Халф Моон Поза)
    Са дубоким удахом, подигните обе руке изнад главе и нагните мало назад свеобухватне леђа.
  3. Падангустхасана (Рука стопала Поза)

    Падангустхасана (Рука стопала Поза)
    Са дубоким издаха, савија напред и додирните простирку, обе дланове у складу са вашим ногама, чело додирује колена.
  4. Сурја Дарсхан (Сунце Сигхт Поза)

    Сурја Дарсхан (Сунце Сигхт Поза)
    Са дубоким удахом, узмите десну ногу даље од тела, у великој уназад корак. Обе руке треба да буду чврсто засађено на простирци, а лево стопало између ваших руку, глава нагнут ка плафону.
  5. Пурвоттанасана (КОСИНА)

    Пурвоттанасана (КОСИНА)
    Са дубоким удахом, узмите десну ногу даље од тела, у великој уназад корак. Обе руке треба да буду чврсто засађено на простирци, а лево стопало између ваших руку, глава нагнут ка плафону.
  6. Адхо Мукха Сванасана (окренут на доле Пас Поза)

    Адхо Мукха Сванасана (окренут на доле Пас Поза)
    Са дубоким издаха, набити кукове и дупе ка плафону, формирајући узлазну лук. Руке треба да буду равне и поравнати са главом.
  7. Сасхтанг Дандават (чела, груди, колена до пода Поза)

    Сасхтанг Дандават (чела, груди, колена до пода Поза)
    Са дубоким издаха, спустите тело доле док ти, чело, груди, колена, руке и ноге се додирују простирку, ваша гуза нагнут горе. Узми нормалан дах у овој пози.
  8. Бхујангасана (Цобра Поза)

    Бхујангасана (Цобра Поза)
    Са дубоким удахом, полако змија унапред до главе је горе, ваша леђа заобљен конкавни, колико је то могуће.
  9. Адхо Мукха Сванасана (окренут на доле Пас Поза)

    Адхо Мукха Сванасана (окренут на доле Пас Поза)
    Издисаја дубоко, поново гурнути своје дупе и кукове ка плафону као у позицији 6, руке усклађени равно са главом.
  10. Сурја Дарсхан (Сунце Сигхт Поза)

    Сурја Дарсхан (Сунце Сигхт Поза)
    Удисање дубоко, понесите десну ногу према вашем телу, у великој напред корак. Обе руке треба чврсто засађено на простирци, десно стопало између ваших руку, глава нагнут ка плафону.
  11. Падангустхасана (Рука стопала Поза)

    Падангустхасана (Рука стопала Поза)
    Издисаја дубоко, устани и додир простирку, држећи обе дланове у складу са вашим ногама, чело додирује колена.
  12. Ардха Цхандрасана (Халф Моон Поза)

    Ардха Цхандрасана (Халф Моон Поза)
    Удисање дубоко, подигните обе руке изнад главе и нагните мало назад.










  13. Намаскар (Салуте)

    Намаскар Салуте
    Ретурн то стоји окренут сунцу, обе ноге додирују, дланови спојени, у молитви поза.








среда, 3. октобар 2012.

7 vežbi za dobro raspoloženje


 

Simo Mijailović, Foto: Shutterstock, 02. 10. 2012. 08:06
Komentara 0 | Preporuka 0
Vežbe za pozitivno raspoloženje može svako da nauči i da ih zatim svakodnevno upražnjava. Istraživanja su pokazala da kratke pauze na radnom mestu, u autu ili tokom obavljanja kućnih poslova, a uz ove vežbe, trajno doprinose radosti življenja.


OPUSTITE TELO I DUŠU
Opustite mišiće lica, opustite vilicu, udahnite duboko i obratite, pritom, pažnju na podizanje i spuštanje grudnog koša.  Na taj način ćete postići vezu između određenih nerava kojima se smanjuju naše reakcije na stres.

SMEŠKAJTE SE
Kad naša mimika, gestikulacija i držanje signaliziraju dobro raspoloženje, snagu i zadovoljstvo, pokreću se procesi u mozgu koji podižu raspoloženje. Brojna istraživanja su pokazala da se osobe koje krasi osmeh na licu lakše odupiru stresu.

BUDITE VELIKODUŠNI, DELITE TO S LJUDIMA IZ SVOJE OKOLINE
Radost koju osetimo zbog davanja u svakom od nas je duboko usidrena. Čak su i mala deca srećna kad se odreknu nečega, pa to "podele" sa svojim medvedićem. 

POSETITE NEKO VAMA SVETO MESTO
Za to ne morate da putujete avionom! Svako od nas bi trebalo da pronađe svoje mesto kraj jezera, mirnu klupu u parku ili neku crkvu gde može da se skloni. Razgovor s bliskom osobom, knjiga ili oživljavanje lepih uspomena pomoću albuma sa slikama pružiće vam mogućnost da se odmorite od svakodnevne gužve. 

POSTAVITE SVOJE CILJEVE VISOKO
Osobe s velikim ambicijama su zadovoljnije. Međutim, treba postaviti sebi i međuciljeve, radovati se etapnim pobedama. Alber Kami je rekao: „Stremljenje ka visinama ispunjava ljudsko srce. O Sizifu moramo da razmišljamo kao o srećnom čoveku.
 
RAZMAZITE SVOJA ČULA
Dajte sebi dovoljno vremena dok udišete miris ruže, uživate u svom omiljenom vinu ili u miru slušate muziku i pritom obratite pažnju kako vam nos, čulo ukusa ili sluh reaguju na prijatne nadražaje.

SLAVITE SAMI SEBE
Uspešno ste završili projekat, odgovorili na mejlove, obavili neprijatan telefonski razgovor ili ste se jednostavno prijateljski obratili kolegi koga baš i ne volite posebno – sve su to dovoljni razlozi da se na minut-dva isključite i da u sebi sebe pohvalite. Zapamtite taj doživljaj uspeha. Nažalost, svi bolje pamtimo ružne stvari u odnosu na one lepe. Testirajte sami sebe, ako ne verujete! U toku dana ste imali 100 doživljaja, od kojih su 50 bili neutralni, 49 pozitivni i jedan neprijatan. Pred spavanje razmišljate o... negativnom doživljaju? U vašoj je moći da to promenite.