уторак, 28. фебруар 2012.

Muzika za veterane



Beti Jurkovic - Tvoja je ljubav kao suncev sjaj 




Beti Jurković - Jedna gitara, bezbroj divnih snova  



Dragan Stojnić - Vino i gitare



 

Boba Stefanovic - Obrisi suze draga



 

недеља, 26. фебруар 2012.

Kolac Romeo i Julija


Kora:
6 belanaca, 24 kašike šećera umutiti penasto, na kraju dodati 1 kašiku sirća i koru sušiti na 150 stepeni pola sata i na 100 stepeni 2 sata. Koricu osušenu ohladiti u rerni i filovati.
Fil 1:
1 litar mleka, 6 žumanaca, 2 pudinga od vanile, lepo ukuvati i ohladiti, u ohladejn fil dodati penasto umućenih 375 gr margarina i 200 gr prah šećera
Fil 2:
2 dl gustog soka od jagode i 400 gr šećera ušpinovati pa dodati 500 gr jagoda, kad se jagode skuvaju, ukuvati 3 pudinga od jagode, kad se fil ohladi, dodati 2 dl umućene slatke pavlake. Preko kore staviti fil 1, fil 2 i umućen slag.

Indijski hljeb-naan




Sastojci:tortilla1 Indijski hljeb naan
  • 250 ml. tople vode
  • 2 kašičice suhog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 500 gr. brašna
  • pola kašike soli
  • 4 kašike ulja
  • 6 kašika tečnog ili čvrstog jogurta
  • 1 jaje
  • komadić maslaca ili kašika ulja za pečenje
Priprema:
U većoj zdjeli, izmješati kvasac i vodu, dodati šećer i pustiti da zapjeni barem 5 minuta.
Umješati brašno, so, ulje, jogurt i jaje, i mjesiti dok se tijesto ne formira u loptu srednje mekoće, ne smije biti previše tvrdo.
Tijesto prekriti i ostaviti da naraste u duplu veličinu, barem sat vremena.
Podjeliti tijesto na 8 loptica, premjesiti i razviti na ovalne oblike a mogu i okrugli.
Na teflon tavu staviti malo maslaca ili ulja i dobro zagrijati. (ne puno tek toliko da tavu namazete masnocom)
Ovako oblikovane hljebčiće peći s jedne strane dok se pri vrhu ne pojave baloni, tijesto će se početi napuhavati.
Kada se pojave balončići na cijeloj gornjoj površini, hljebčić okrenuti i peći zatim i drugu stranu.
Pečene ih prekriti čistom krpom da zadrže toplotu do posluživanja.
Ne peku se dugo na visokoj temperaturi tek par minuta s obe strane.
Paziti da ne zagore jer temperatura mora biti jaka kako bi se postigao efekat pečenja što bliže autentičnom.





Vrt gospođe Vere Grgac


NJEŽAN DODIR PROŠLOSTI 

 

Image
Vrt gospođe Vere Grgac.
Vrtom dominiraju pretežno stare sorte bilja koje su nasljeđene od roditelja.

Podno Medvjednice u malom zaseoku Novaki Bistranski smjestio se vrt gđe. Vere Grgac. Površina mu je otprilike 1600 m2 i okrenut je sjever-jug s prekrasnim pogledom na zapadni dio Medvednice i grad Zaprešić. Zbog velike ljubavi prema prirodi i cvijeću došlo je do realizacije vrta koji možemo vidjeti u današnje vrijeme. Vrtom dominiraju pretežno stare sorte bilja koje su nasljeđene od roditelja.
Tu možemo pronaći razne boje perunika, sljeza, ruža, hortenzija, lavande, ukrasne lozice te ostalog ukrasnog bilja od ranog proljeća do kasne jeseni. Sve je posađeno na lijepo uređenim gredicama, smještenima unutar velikog travnjaka. U obilasku vrta primijetili smo jednu sortu bilja koju danas možemo jedino pronaći na seoskim imanjima, a to je SLJEZ-Althaea rosea. Podrijetlom dolazi iz Sirije i Kine, a nalazimo ga u zemljama srednje Europe pa sve do Krete.
Čini porodicu biljaka od kojih su neke vrste vrlo ljekovite, kao na primjer bijeli sljez. Ova je biljka dvogodišnja, a možete je razmnožiti sjemenjem. Budući da može doseći i visinu do 2 metra, preporuča se saditi u pozadinu vrta. Cvate jednostavnim ili punim cvjetovima koji mogu biti jednobojni ili šareni. Cvjetovi veličine 10 do 15 cm cvatu od svibnja do rujna. A kako smo se bližili kraju posjeta vrta, naišli smo na još zanimljivih biljaka i detalja koji upotpunjuju sam doživljaj boravka.