среда, 30. новембар 2011.

buba blog







среда, 16. новембар 2011.

субота, 12. новембар 2011.

~ reakcija ~



Samokontrola
Uz pomoć samokontrole u stanju smo da u stresnim situacijama sačuvamo hladnu glavu, prizovemo našu racionalnu stranu u pomoć i umirimo osećanja kada je to potrebno! Dobra samokontrola nam pomaže da su naše aktivnosti uvek usmerene određenom namerom, ciljem, svrhom. Ona nam pomaže da u određenim situacijama budemo odmereni i promišljeni, a ne impulsivni i brzopleti.



"O, poznajem vas, poznajem vas i znam: isto ce zadesiti svakog koji zaspi. Za mene nema iluzija jer vec me jednom prevariše i spoznadoh da je život san."

Pedro Kalderon de la Barka

Emocionalna inteligencija podrazumeva zapravo i dva njena vrlo važna segmenta, a to su samokontrola i samomotivacija.


Uz pomoć samokontrole smo u stanju da u stresnim situacijama sačuvamo hladnu glavu, prizovemo našu racionalnu stranu u pomoć i umirimo osećanja, kada je to potrebno!
Dobra samokontrola nam pomaže da su naše aktivnosti uvek usmerene određenom namerom, ciljem, svrhom. Ona nam pomaže da u određenim situacijama budemo odmereni i promišljeni, a ne impulsivni i brzopleti. Zahvaljujući njoj možemo sebi da priuštimo da pre nego što nešto kažemo ili učinimo prethodno razmislimo o svojim rečima ili postupcima. Druga strana medalje bi bila kada odreagujemo bez razmišljanja, a onda posle obično žalimo zbog svojih reči ili postupaka.
Da biste poradili na sopstvenoj samokontroli vodite računa o sledećem:
  • Kontrolišite ono što govorite sebi, u mislima. Budite svesni svojih misli u svakom trenutku. Preuzmite odgovornost za sopstvene emocionalne reakcije u životu. Kada osećate da ste uračunljivi i da imate punu kontrolu nad različitim situacijama u kojima se možete naći, vrlo brzo ćete početi da osećate sopstvenu moć.
  • Razmislite o sopstvenim “emocionalnim okidačima”, predvidite svoje reakcije u različitim situacijama ispunjenim emotivnim nabojem i pripremite se da svesno upravljate sopstvenom reakcijom na njih. Razmislite o najtipičnijim situacijama koje vas iritiraju i potrudite se da nadvladate ovakve nepoželjne situacije vežbajući “rešavanje problema”.
  • Koristite humor! Potrudite se da sagledate nastalu problem situaciju na jedan sasvim novi način, potražite ono komično u svemu, u svakom slučaju doprinećete spuštanju tenzije.
  • Duboko udahnite nekoliko puta, jer to smanjuje napetost u mozgu i daje vam dodatnih par trenutaka da razmislite pre nego što odreagujete. Distancirajte se iz te situacije i idite dalje, preusmerite svoju energiju na neku drugu aktivnost.
Samomotivacija je usmeravanje snage naših emocija ka nekom cilju. To je istovremeno i zamišljanje kako ostvarujemo taj cilj i preduzimanje svih potrebnih koraka da bismo i došli do njega. Nekoliko saveta za podizanje samomotivacije - pre svega, budite svesni načina na koji sebi objašnjavate sopstvene propuštene prilike u životu i pri tom ostanite realni. Shvatite da možete kontrolisati i birati šta ćete da mislite i osećate. Povećajte vašu upornost tako što ćete uvek biti svesni svog cilja u životu. Da biste dobili dodatnu energiju, povežite vaše ciljeve sa vašim vrlinama. Uvek imajte cilj i budite uporni tako da biste mogli da uživate u zadovoljstvu ostvarenja zacrtanog cilja.







Samoopraštanje

Proces kroz koji pojedinci sami sebi sude, sami se u tom suđenju opravdavaju i naravno oslobađaju presude. Alternativa uvek postoji i ne, nije ti potrebna druga osoba za oprost, sam sebi praštaš jer znaš da si u suštini ti onaj koji je pravedan, a svet je loš.







                          

недеља, 6. новембар 2011.

Zlatni Presek

Buab Glodjovic
Najjednostavnije:


Kada duz podelis na dva dela, 
tako da je veci deo geometrijska sredina cele duzi i manjeg dela,
dobijas "zlatni presek".
Smatra se da ovakav odnos prija ocima.


Buba Glodjovic



 Buba Glodjovic